Dyb squat godt eller skidt? Teknik i teori og praksis

Hvad tænker du om træning? Tænk og træn dig i form

Af Marina Aagaard, MFT

Træningsekspert Heidi Dehn stillede forleden et såkaldt godt spørgsmål på facebook. Et spørgsmål, der stiller skarpt på, at mange motionerer uden at føle lyst til det. Så er motion træls, selvom det kunne være super skønt.

Spørgsmålet fra Heidi til læserne:

Hvad tænker du når jeg siger træning?

Kalorieforbrænding eller glæde?

Heidi fortsætter: “Ja det kan faktisk kombineres, men langt fra alle oplever det. Kalorieforbrænding er ydrestyret, træningsglæde kommer indefra. Når noget kommer indefra, når du mærker, du ikke kan lade være. Så fylder vejen mere end målet.”

Ja. Stil dig selv spørgsmålet, tænk efter (giv tid til refleksion) og mærk efter.

Tænk dig i form

Tænk dig i form FlowMotion Marina Aagaard blog fitnessMan kan naturligvis ikke nøjes med at tænke, hvis man vil i form. Der skal også fysisk aktivitet til. Men man kan tænke sig en del af vejen og man kan tænke sig i bedre form. Mange træner som nævnt på grund af en form for pres og ikke indre lyst. Fokuserer man på positive tanker, og smiler man under træningen, så bliver træningen mere motiverende, man når mere og holder bedre ved.

At man ikke er topmotiveret i starten eller hver gang er ikke noget problem. Flertallet af de, der fortsætter med at træne, oplever at træningen med tiden bliver mere og mere lystbetonet. Selv mindre ‘sjov’ træning kan være motiverende, hvis det giver mening og er med til at gøre andre hverdags- og fritidsaktiviteter lettere og sjovere

1) Brug nye, gamle, særlige metoder og midler til at få (ny) inspiration (se bøger eller blogindlæg)

2) Gør noget uvant (gerne med forsigtighed), vær nysgerrig og flyt dine grænser, tag fx ‘prøvetimer’

3) Lev nu og træn nu – med vilje, lyst og glæde.

Vent ikke!

Spild ikke tiden med indre tvang, glem tanker om “skal” eller “burde”.

Gå efter oplevelser og glæde, fordi det virker:

Det styrker mere, det slanker mere, det giver mere energi og overskud.

Som Heidi konkluderer, så er hendes følelser om træning ikke mere rigtige end andres, men hun ved at hendes egen træningslyst vokser, som hun skriver (et uddrag):

Når jeg er sammen med andre
Når jeg bliver udfordret – tilpas!
Når jeg oplever fællesskab
Når jeg bliver bedre
Når jeg føler mig glad i min krop, MENS jeg træner.

Heidi spørger: Hvor tit har du det sådan?

Jeg svarer: Næsten hver dag, heldigvis.

Og håber oprigtigt, at mange flere,

lynhurtigt uden tøven og entusiastisk,

svarer “hver dag” eller “hver uge”.

Hvad siger du?

Hvordan har du det med det?

Læs mere:

Motivation til træning: 25 motiverende strategier der virker

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

  • Glæde! Jeg træner i perioder, nogle perioder slet ikke, andre moderat og andre igen ret intenst. Hvis jeg daler i en periode, hvor lysten ikke er der, så slår jeg ikke mig selv oven i hovedet med skyldfølelse. Men venter (aktivt hviler, om du vil), til jeg igen finder oveskud – og glæde ved at træne. Min approach kan diskuteres, nogle vil mene den er HELT forkert, men for mig virker det, og har gjort i mange år. Kalorieforbrændingen, den er blot en fantastisk side gevinst. Træning (for mig) skal være sjovt – det sagt, så kommer jeg aldrig til at stå på et podie – derfor har jeg tilpasset min formåen… Med udgangspunkt i glæde.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Glædeligt at høre! Og TAK for indspark. Hvis det virker er det nok HELT rigtigt. Og man behøver jo ikke nødvendigvis at ‘træne’ målrettet, man kan lave en masse dejlige aktiviteter, som slet ikke ligner, men er lidt alligevel 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, jeg hører til dem, der mest tænker Kalorieforbrænding, når jeg tænker på motion, desværre. Men når jeg så er i gang tænker jeg mest på at det er fedt at have den frihed og mulighed for at kunne løbe og træne, at have en stærk krop, som kan bære mig og alle de gode ting, som følger med, og det gør det faktisk lettere at løbe.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • TAK for dit ærlige indspark. Heldigvis kan man godt starte med at tænke på den måde, men når man som du har så positive tanker undervejs, så sniger den globale motionsglæde sig forhåbentlig ind under huden generelt. Et tip fra mindful løbetræning: Vær til stede i nuet, brug alle sanser og oplev både omgivelser og hvordan kroppen (blandt andet vejrtrækningen) har det undervejs. Lav gerne legende variationer, fx trappeløb eller forhindringsløb, små oplevelser undervejs. Rigtig godt løb og motionsglæde 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dyb squat godt eller skidt? Teknik i teori og praksis