Motivation? Dagens Motivationscitat: Succes - Såre Simpelt

Kultur Natur Rejse: Menorca – masser af miljø og motion

Af Marina Aagaard, MFT. Foto: Henrik Elstrup og Marina Aagaard

UNESCO udpeget økosystem og anbefalet aktiv ferie destination. Har man sagt A, må man også sige B, eller rettere: Har man sagt ‘den større ø’, Mallorca, så må man også sige ‘den mindre ø’, Menorca.

Menorca Ciutadella port Marina Aagaard fitness blogMenorca_Ciutadella_Marina_Aagaard_fitness_blog   20150717-IMG_4801Menorca_Ciutadella_Balcony_Marina_Aagaard_fitness_blog

Har man besøgt Mallorca nogle gange, er det ved at være tid til at kigge nærmere på de øvrige Baleariske øer. Tættest ved, nordøst for Mallorca, ligger Menorca, som kan nås med fly eller færge inden for rimelig tid: Eksempelvis med færge: 1½ times sejlads.

Menorca

Menorca er udpeget som Biosphere Reserve af UNESCO, med et særligt uberørt økosystem med unik flora og fauna; et outdoor træning paradis.
Øens areal er 695,7 km² og det højeste punkt er El Toro, Monte Toro, på 358 m.o.h.

Øen har et indbyggertal på ca. 94.383 (2010). Sproget er spansk og catalansk. Engelsk tales og forstås overalt eftersom der er mange turister. Møntenheden er Euro.

Menorca_Ferry_Marina_Aagaard_fitness_blog

Transport til og fra og på Menorca

Prisen (med bil) er desværre relativt dyr, ca. 1400 DKK T/R, afhængigt af rejsetidspunkt, men turen er pengene værd. Man booker færgen på nettet via et af to selskaber. En langvarig online-booking procedure, men hæng i og få bestilt billetten.

Menorca_Ferry_Marina_Aagaard_fitness_blog

Man finder færgehavnen lige øst for Alcudia. Færgehavnen gemmer sig lidt; skiltningen er ikke specielt god. Indtjekningen starter først kort tid før sejlads og indtil da er der (på morgenafgange) ikke et øje i syne i terminalen. Men pludselig sker der noget og så er man klar til at køre ombord og sejle til Ciutadella de Menorca. Sådan da …

Efter et særligt system, som ikke er oplevet noget andet sted, må føreren af bilen køre den om bord, mens passageren skal 1) ud af bilen med sit pas, 2) gå fra p-pladsen til terminalen og 3) vente på at gå om bord sammen med de gående passagerer: Forbløffende.

Den bedste transportløsning er, at leje bil (eller måske cykler) på Mallorca – eller på Menorca. Det kan lade sig gøre at bevæge sig rundt på Menorca med offentlig transport eller taxa, men det er ret tidskrævende og dyrt.

Øen består af en lang hovedvej fra øst til vest og ud fra den snor sig nogle små landeveje ud til kysterne: Øens vejnet ligner nærmest et sildebensmønster, så sørg for at have eget transportmiddel, hvis øen skal opleves på rimelig tid.

Menorca_Harbour_Marina_Aagaard_fitness_blogMenorca_Tai_Chi_by_Ciutadella_Marina_Aagaard_fitness_blogTidlig morgen Tai Chi ved indsejlingen til byhavnen i Ciutadella på Menorca.

Ciutadella

Den tidligere hovedstad på Menorca. En smuk og hyggelig by med havn, torv, flotte gamle bygninger og nye cafeer. Et fint sted at starte sin sightseeingtur.
Gerne inklusive morgenmad eller brunch før man fortsætter videre på øen.

Menorca_Ciutadella_Marina_Aagaard_fitness_blogMenorca_Ciutadella_Marina_Aagaard_fitness_blog20150717-IMG_4785  Menorca_Ciutadella_building_20150717-IMG_4787w

Cala en Blanes

Vestligt for Ciutadella ligger den populære lille turistby Cala en Blanes med hoteller, butikker, restauranter og lystbådehavn.
Byen besøges på vejen til den næste seværdighed; den naturskabte bro, Pont d’en Gil. Et populært foto- og dykkerstop.

Man parkerer i den nordlige del af Cala en Blanes på en lille P-plads hvorfra man går ind i et indhegnet område, hvor man følger stien Cami de Cavalls 200-250 meter for at få den bedste udsigt.

20150717-IMG_4804    20150717-IMG_4809Menorca_Pont_d_en_Gil_photo_Henrik_Elstrup

Camí de Cavalls (GR 223) er en ældgammel vej, sti, som er 185 km lang og følger Menorca’s kystlinje. Den krydser klippeområder, dale, kløfter og landbrugsjord og forbinder vagttårne, skyttegrave og fyrtårne. Den fører til mange af øens skønne områder inklusive de mange små bugter. Camí de Cavalls 360° turen, som foregår i stadier på stien, GR 223, anbefales af kendere som den bedste måde at opleve øen på – på vandretur, i (trail) løb eller på mountainbike.

20150717-IMG_4815 20150717-IMG_4819

Ligesom hovedøen Mallorca er Menorca også en meget populær ø til cykelture eller vandreture; der er et varieret landskab med både lange lige stræk og mange bakker. Naturen er meget smuk og der er aldrig langt til den spændende kyststrækning, hvor der er rige muligheder for havkajakture.

Menorca er også populær for sine mange små idylliske bugter, omkranset af klipper og med fint hvidt sand; som designet til soldyrkning og vandaktiviteter.

Menorca er kendt for sine forhistoriske mindesmærker og gravsteder, som har en helt særlig udformning. De findes flere steder rundt om på øen; det måske mest kendte er Naveta des Tudons (foto: Spain info), der ligger et kort stykke vej uden for Ciutadella tæt ved hovedvejen.

r_naveta_dels_tudons_menorca_t0701231a.jpg_369272544

Cap de Cavalleria

Der er noget magisk og dragene ved fyrtårne. Smukke søjler som rager op i landskabet for at guide søfarere sikkert forbi skærene.
Tager man en afstikker nord for byen Es Mercadal og op til den lille halvø Cap de Cavalleria finder man Far fyrtårn.

Far de Cavalleria er virkeligt flot og velholdt og fra området har man en fænomenal udsigt både ud over vandet og ind i landet. Et populært og anbefalet udflugtsmål. Fyrtårnet har et lille museum og en kiosk med kaffe, is og andre lette forfriskninger.

Menorca_Far_Fyrtaarn_Marina_Aagaard_fitness_blog

Cap de Favaritx

Fortsætter man ad landevejene østpå kommer der på et tidspunkt et lille skilt, der viser mod Favaritx. Hold øje med det og tag endnu en afstikke nordpå.

Fra hovedvejen kører man ad smalle veje mod Cap de Favaritx. Et kystområde med et gråsort forrevet klippelandskab og det unikke Favaritx fyrtårn, som ses i mange Menorca brochurer.

Menorca_Favaritx_Lighthouse_Marina_Aagaard_fitness_blog

Mao (Mahon)

Fortsætter man helt til den anden ende af øen, forbi flere vindmøller, finder man den anden hovedby Mao, eller Mahon (engelsk navn).

Menorca_vindmoelle_Marina_Aagaard_fitness_blog

Byen har været hovedstad på Menorca siden briterne flyttede den fra Ciutadella i 1721. Årsagen var byens naturlige havn, der er en af verdens største naturhavne, 5 km lang og 1 km bred på det bredeste sted og 15-30 meter dyb.

Menorca_Mao_Mural_Marina_Aagaard_fitness_blog

En hyggelig afslappet by om dagen (foto her over: murmaleri ved havnen) og livlig om aftenen med masser af butikker, barer og restauranter langs havnefronten.

Menorca_Mao_harbour_yachts_Marina_Aagaard_fitness_blog 20150717-IMG_4848   20150717-IMG_4850Ægte ærtesuppe og lækker laks i filodej. Nydt med vand og hvidvin tæt ved havnekaj.

Umiddelbart syd-øst for Mao finder man Es Castell, et område med tre forter, det ene større (og mere velbevaret) end det andet. Værd at besøge, hvis man er interesseret i Menorca- og militærhistorie (foto: Lille fort; Fort Marlborough og udsigt derfra til tårn).

Menorca_Fort_Marlborough_Marina_Aagaard_fitness_blog Menorca_Fort_Marlborough_view_Marina_Aagaard_fitness_blog

På en dagstur fra kl. 06.00-17.00 (eller senere) kan man i bil nå at komme rundt på øen og se mange af dens seværdigheder. Vil man udnytte øens muligheder for outdoor fitness og wellness; løb, vandring, cykling, sejlads, svømning med mere bør man sætte mindst en uge af.

Læs mere:

www.camidecavalls360.com

www.menorca-net.co.uk

Minorca, wikipedia

Spain info (Naveta des Tudons foto)

Sergi Lara: Menorca Mit dem Kajak um die Insel und Radtouren durchs Landesinnere

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Dagens Motivationscitat: Succes - Såre Simpelt