Tanker før motionsløb: At gennemføre er også at vinde!

Zoo Tower Challenge tårnløb: Lær din krop at kende!

Trappetræning er suveræn træning. Det har jeg vidst længe.
I 2015 fandt jeg ud af at tårnløb, løb på trapper, er ekstrem træning.

Begivenheden var alle tiders fede løbeevent, Zoo Tower Challenge. Sikken et løb. Som arrangørerne siger: Løbet, du ikke lige glemmer!

Zoo Tower Challenge

Ud over anstrengelserne nåede jeg lige at se flamingoer, en elefant og et vortesvin og en fabelagtig udsigt ud over København, selvom der ikke lige var tid til at nyde den.

Undervejs havde jeg én følelse: Borg-skala 19-20 (maksimal anstrengelse). Og én tanke: Hvorfor deltager jeg? Umiddelbart efter løbet tænke jeg. Hvornår er næste gang?

Zoo Tower Challenge Polar Pulskurve Marina Aagaard fitness blogMin senest målte max puls, fundet ved test og bakkeløb, skal justeres: I Zoo tårnløbet fik maxpulsen lige et par takker opad (til 175). En aha-oplevelse. Tak CTR!
Graf: Polar Flow datakurve.

Forventninger til løbet

Motivationen for at deltage var at 1) prøve noget nyt, for at udfordre mig selv, 2) deltage i et tårnløb og besøge Zoo-tårnet og 3) bakke et godt initiativ op.

Zoo-taarn_aften_foto_Henrik_Elstrup

Løbsmæssigt var min forventning meget afdæmpet, da konditionen ikke var i top – kropsvægten på 58 kg også momentant for høj til den slags løjer – og forberedelsen begrænset: Jeg ville være tilfreds med at gennemføre; helst på en tid på ca. 1 time for 6,5 km løb plus trapper.

Da jeg var ved at være i mål efter anden runde, kiggede jeg op på Frederiksberg Rådhus’ ur og troede ikke mine egne øjne: Klokken var kun 19:10 (min start var 18:30). Det gav kræfter til en slutspurt og lidt efter var jeg i mål med tiden 0:42:42.

Copenhagen_Tower_Run_Marina_Aagaard_foto_Henrik_Elstrup

Jeg blev mødt af officials “det var en god tid”. Ikke lige det jeg havde forventet at høre. Under løbet havde jeg for travlt med at løbe til at kigge på pulsuret overhovedet, så det var en kæmpe overraskelse.

I dag så jeg på resultatlisten, at det i klassen rakte til en samlet 3. plads og en 1. plads blandt damerne. For vildt! Så kan alle nå vidt!

Forberedelser

Da jeg sagde ja til at deltage omkring 3. juni havde jeg store ambitioner om fortræning. Arbejdsliv og liv ville det anderledes, tiden var knap, så løbemængden forblev lav. Fra da af og til ugen forud for løbet, foruden vanlig blandet træning, styrke, spinning, puls, var træningen 1-2 gange 5 km udendørs løb per uge; ikke imponerende.

Fra omkring 3. juli tilføjede jeg en gang om ugen trappetræning: Ved Ørnereden i Århus, 121 trin, gå/jog op, gå ned, op til 10-16 gange. På ture rundt om i Danmark fik jeg også gået/jogget nogle få ture på trapper, fx Jons Kapel på Bornholm og Stevns Klint trapper.

Fra omkring 3. september og til 3. oktober fik jeg mulighed for en gang om ugen at træne i et lokalt højhus; 214 trin, gå/løb/jog op, gå/jog ned.

Trappeopgang_foto_Henrik_Elstrup

Så mens løbeforberedelsen var begrænset, var trappeforberedelsen en anelse bedre: Jeg var heldigvis nogenlunde gearet til Zoo tårnets trapper – det var meget, meget hårdt alligevel – og de næstfølgende dage var der ingen ømhed i lår eller lægge.

Ugen før

I ugen op til tårnløbet nåede jeg beklageligvis kun en enkelt løbetur på 6 km og to trappeture i højhuset, den sidste om torsdagen. Jeg holdt helt træningsfri i to dage for at restituere; d.v.s. ingen træning fredag og lørdag indtil løbet kl. 18.30.

Aftenen før løbet spiste jeg laks, pasta og grøntsager. Om morgenen kl. 9.00 spiste jeg 1 banan, 1 portion yoghurt med müsli og drak vand og juice. Til frokost kl. 13.30 (på vej til København) spiste jeg en grovsandwich med tunsalat (kylling havde været sundere), en banan og drak et glas æble juice og vand. Drak i løbet af dagen 1½ liter vand.
Kl. 17.30 en time før løbet spiste jeg en håndfuld rosiner efter anbefaling på nettet.
Drak mellem 17.30-18.30 ½ liter vand, de sidste mundfulde kort tid før løbet.

Taktik-tanker

Dagen før løbet tænkte jeg lidt over, hvad der ville være den smarteste strategi i dette mit allerførste tårnløb; et kombineret løb med både løb og tårnløb.

Zoo_Tower_Challenge_start_foto_Henrik_Elstrup    Zoo_Tower_Challenge_start_foto_Henrik_Elstrup Frederiksberg Rådhus plads med små grupper af seriøse løbere med løbetøj, kompressionsstrømper og rigtige pandelamper. Og så mig et eller andet sted.

Min valgte distance, 6,5 km, betød 2 runder omkring Frederiksberg Have samt 3 tårnpas. Dvs. tårnet skulle passeres mindst én gang for at man kunne få sin medalje (!) og alle tre gange, hvis man ville med i rangeringen og undgå ‘tidsjustering’.

Det var jo et tårnløb, så jeg tænkte at uanset hvordan det skulle foregå og hvor lang tid det ville tage, skulle alle tre tårnpas naturligvis gennemføres.

På copenhagentowerrun hjemmesiden vises bl.a. et skitseforslag for 6,5 km løbet;
1 tårnpas i første runde og 2 tårnpas næste runde. En fornuftig model: Man tager én tur med det samme for en sikkerheds skyld, så man har løbet et tårnløb. Så bruges kræfterne på løb og man kan tage to tårnture i anden runde, hvis der er flere kræfter.

Jeg tænkte dog, at løb udmatter mig ret meget, så for at kunne klare tårnturene effektivt måtte jeg lægge ud med dem … måske på bekostning af løbet. Samtidig tænkte jeg at det ville være træls at løbe i et mørkt tårn, selvom jeg havde pandelampe med ville det være uvant. Derfor tænkte jeg: Tidligt Zoo-tårn løb, helst tre ture i træk.

Præstationsfremmende middel: Jeg løber normalt uden musik, men for at holde til uvant høj anstrengelse, havde jeg for denne gangs skyld medbragt iphone med en techno/ electronica playliste med numre i et middelhurtigt tempo. Det hjalp ret meget. Altså i halvdelen af løbet, for i den sidste halvdel gik lyden i sort …

Lige før og under løbet

Lige før løbsstart varmede jeg (lige lovlig) let op i 6-7 minutter med korte dynamiske lægstræk og baglårsstræk, lav-intensiv jogging, knæløft og hæltræk på stedet, for at spare på energi og kræfter.

Den første start gik kl. 18.00 for halvmaraton-distancen (foto her under).

Zoo_Tower_Challenge_start_foto_Henrik_Elstrup

Klokken 18.15 gik starten for 10 km løberne og kl. 18.30 starten for 6,5 km løberne:

Jeg er ikke vant til motionsløb (har kun prøvet det en gang før, 5 km, lokalt). Så jeg startede med at løbe 150-200 m i moderat tempo for at økonomisere med kræfter og løbe taktisk, men tænkte så, “nej, nu løber jeg bare så stærkt som jeg kan og sætter så farten ned, hvis det bliver nødvendigt”. Amatøragtigt, men resultatet blev alligevel o.k.

20151003-414X8873w

Tårnet

Jeg valgte som tænkt at tage alle tre tårnture i træk på første løberunde. Bortset fra at jeg løb forkert, forbi indgangen til tårnet, og måtte tilbage, gik det fint: Jeg kæmpede mig op og luntede ned. Tak for den gode stemning blandt løberne og tak til de, der gjorde plads for mig, da jeg ør i hovedet af anstrengelse kom mosende opad. 

Jeg var næsten alene i tårnet de to første ture, men på den sidste tur var der kø i toppen og på vej ned, og der er ikke rigtig mulighed for at overhale, så farten blev naturligt sat ned; sandsynligvis heldigt nok, for der var ikke mange kræfter tilbage. Og fint at pulsen kom en anelse ned, før jeg skulle løbe den sidste 1½ runde af løbet.

Der var advaret om bakken op mod Zoo og den var da heller ikke sjov, og sikkert slet ikke for dem, der skulle tage den hele 6 gange, men når man kommer fra Mols Bjerge egnen, var den ikke så slemt som forventet (foto: En gruppe løbere på Zoo-bakken).

Copenhagen_Tower_Running_bakke_foto_Henrik_ElstrupPå toppen af Zoo-bakken løber man ind i Zoologisk Have og (helst) direkte ind i tårnet.

Copenhagen_Tower_Running_Zoo_foto_Henrik_ElstrupCopenhagen_Tower_Running_Zoo_taarn_foto_Henrik_ElstrupFoto: Snak om overskud. Et par af langedistanceløberne løb med baby-joggere og tog desuden barnet på nakken op ad trapperne. Tag den, I andre forpustede løbere!

Cirka 6,5 km og 1092 trappetrin senere kommer jeg gispende ind på rådhuspladsen …

Copenhagen_Tower_Running_mod_maal_foto_Henrik_ElstrupDrivvåd af sved, grim og forpint, men hurtigt frisk igen efter at målstregen var passeret 42:42 min. efter start og efter
1) en varm velkomst og medalje om halsen og
2) restitutionssnack; æblejuice, banan, grovbolle og müslibar.

Efter løbet: Mål og medalje

Det fine ved motionsløb er, at alle vinder ved at være med. Gennemfører man, så får man også ofte en medalje, race bling. Så får man prøvet det. Og der er normalt tid til at alle kan gennemføre (i langsomt tempo). Også til tårnløb. Så jeg kan varmt anbefale det.
Jeg ville ønske, at jeg selv havde kunnet lunte afsted og hygge mig, men jeg blev utålmodig og så blev det djævelsk hårdt.

Belønningen: En oplevelse plus en supersej medalje og deltagernummer med de tre krydser for tre gennemførte tårnpas. Det gemmer jeg et stykke tid for at minde mig selv om et anderledes, udfordrende og overraskende weekend motionsløb, tårnløb.

Tak til arrangør Erik Rasmussen og Copenhagen Tower Run for en vild oplevelse.

Copenhagen_Tower_Running_medalje_foto_Henrik_Elstrup

Læs mere:

http://www.copenhagentowerrun.dk/

DR LEV NU: Vanvid eller vanvittigt spændende nyt motionsløb

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tanker før motionsløb: At gennemføre er også at vinde!