Bliv bomstærk med bodyweight training?

Træn som en astronaut: Gør din fitness stjernegod

Den 2.9.2015 kl. 06:37 rejste den første dansker ud i rummet. Heldige dygtige kartoffel siger jeg bare – og rigtig god tur”. Fantastisk spændende. Den 26.9.2023 kl. 09:27, otte år senere, rejser Andreas Mogensen ud i rummet igen. Som første ikke-amerikaner på en Space-X mission og som kaptajn for holdet. Der er inspiration at hente for alle trænende. 

Træn som en astronaut Marina Aagaard blog fitness MC900433135Andreas Enevold Mogensen, Ph.D., 46, er ingeniør og astronaut. Han var i 2015 på farten for første gang. Det trænede han til i seks år og tv viste flere gange klip fra hans omfattende forberedelserne i tiden op til missionen.

Otte år senere i 2023 skal Andreas afsted som kaptajn for en ny rum mission. Forud for langturen har tv bragt to programserier: ‘Høgh og astronauten – min krop til grænsen’ (2021) og ‘Klar til rummission – med Andreas Mogensen’ i seks afsnit (2023).

Astronaut (græsk: astron = stjerne og nautēs = søfarende; stjernefarer) er en person der tager på rumfart, eller i hvert fald har gjort en karriere ud af at gøre sig klar til at tage på rumfart. Det er i princippet muligt at blive astronaut, hvis man er statsborger i et land, der er tilknyttet en rumfartsorganisation, fx det europæiske ESA, USA’s NASA eller de russiske, kinesiske, indiske eller japanske rumfartsorganisationer. I Sovjetunionens rumprogram har man brugt benævnelsen kosmonaut (græsk: kosmos = universet og nautēs = søfarende; rejsende i Universet). Tilsvarende bruges navnet taikonaut om astronauter fra Kina. Indien har også et bemandet rumprogram og deres rumfarende kaldes vyomanauter (af sanskrit: himmel eller rum) (Wikipedia).

Træn som en astronaut

Høgh og astronauten

I 2021 DR programmet deltog ESA-astronaut Andreas Mogensen sammen med sportsvært Josefine Høgh i disse aktiviteter:

1. Cliffdiving – eksplosiv styrke og beslutsomhed
Forestil dig at springe ned i en iskold havn fra 15 meters højde. Det er udfordringen, når de møder cliffdiveren Magnus Gardarsson.

2. Ultraløb – udholdenhed og krisehåndtering
Forestil dig at gennemføre et løb på 24 timer – helst uden pause og i minus 7 graders frost. Det er udfordringen for ESA-astronaut Andreas Mogensen og sportsvært Josefine Høgh, når de møder ultraløberen Stine Rex.

3. Fridykning – ilttransport og mental ro
Forestil dig at holde vejret i et bassin fyldt med hajer. Det er udfordringen for ESA-astronaut Andreas Mogensen og sportsvært Josefine Høgh, når de møder fridykker Camilla Salling Olsen. Hendes personlige rekord i vejrhold er på hele fem minutter og 35 sekunder.

4. Racerløb – G-påvirkning og reaktionsevne
Lykkes det at få en racerbil op på 200 km i timen på en isglat bane? Det er udfordringen, når de møder racerkører og Le Mans-vinder Michael Christensen. Hvordan reagerer en astronautkrop på G-påvirkning.

5. Klatring – kropskontrol og stresstolerance
Forestil dig at kravle op ad en 14 meter høj klatrevæg for så at hænge frit i armene. Det er udfordringen, når de møder Danmarks dygtigste klatrer Katrine Vandet Salling. Udfordringen kræver ekstrem kropskontrol og høj stresstolerance.

6. Issvømning – brunt fedt og forandringsparathed
Forestil dig at slå hul i isen på en sø for at tilbagelægge 25 meter i frysende koldt vand. Det er udfordringen,når de møder

Dit personlige space program

Tag afsæt i følgende udfordringer til din træning. For selvom fitnessentusiaster typisk ikke får chancen for at komme ud i rummet, kan enhver lade sig inspirere af den danske astronauts fænomenale forberedelser:

  • Meget alsidig træning
    Fysisk og mentalt, til vands, til lands og i vejret
  • Træning med udfordringer
    Hvor man overskrider sin egen grænse
  • Træning med forhindringer
    Med strabadserende benspænd, forhindringsløb
  • Klatring
    Fokus på hele kroppen, ben, krop og overkrop
  • Tyngdekraft træning
    Alternativ til NASA udstyr: rutsjebaner, racerbiler o.l.
  • Vandtræning
    Dykning (isdykning) m.m. – plus åndedrætstræning
  • Træning på forskellige lokaliteter
    Træn andre steder (centre)/byer/lande, inde/ude
  • Træning med andre
    Opgaveløsning, samarbejde, motorisk udvikling

Giv din træning et space (raket) boost:

Variation er stjernegodt for kroppen og hjernen.

Rigtig god træningslyst!

Læs mere om rummet og astronauter:

ESA

NASA

DTU Space

Dansk Selskab for Rumfartsforskning 

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bliv bomstærk med bodyweight training?