Sandheden om motion: Er 3 minutter om ugen nok?

Er det dansk madkultur? 4 ud af 10 på slankekur

Af Marina Aagaard, MFT

Dagens ‘sundhedsnyhed’ i flere medier: 4 ud af 10 danskere er på slankekur! Egentlig ikke overraskende, fordi slankekure promoveres massivt både i medierne og af slankekursdyrkerne selv på de sociale medier.

Ærgerligt, for mange der går på slankekur er normalvægtige til at starte med, så slankekuren er 1) unødvendig og 2) oftest roden til ekstra overvægt, som kræver en ny slankekur; skruen uden ende.

Slankekur_og_vaegttab_Tre_Guleroedder_PhotoDisc

4 ud af 10 på slankekur

Så [mindst?] 4 ud af 10, 41 pct., har været på slankekur eller reguleret deres kost i en bestemt retning inden for det seneste år, ifølge en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer (foodculture.dk)

L & F’s forbrugerøkonom Marianne Gregersen udtaler, at tallet er overraskende stort, men passer ind i tendensen med, at forbrugerne er optagede af at holde vægten eller måske endda at tabe sig … og at leve sundt.

Men …

At være på slankekur er ikke at leve sundt.

Heldigvis bringer L & F også kommentarer fra ernæringsekspert Per Brændgaard, blandt andre disse:

“Foruroligende”.

“Kurene er ofte mere skadelige end de er til gavn”.

Ligegyldigt hvilken kur

Undersøgelser (bl.a. Johnston BC et al., 2014) har vist, at:

Ja: Man taber sig på slankekur .

Nej: Der er ikke én særlig god metode: Det er stort set ligegyldigt, hvilken slankekur, man benytter. Så længe indtagelsen af kalorier begrænses, taber man sig. Forskelle mellem kure er minimale.

Mhp. på vægttab (ikke præstationsfremme) giver det bedst resultat at skrue ned for kulhydraterne, fx en lav kulhydrat kur, men en fedtfattig kost virker næsten lige så godt …

Men …

Kun livsstil duer

Forskning viser at:

Små skridt, langtidsholdbare livsstilsændringer, er det, der duer.

Motion og sund kost (og en aktiv hverdag) giver de bedste, mest stabile resultater.

Ved slankekure kan man tabe sig lidt i starten, men det hele kommer normalt tilbage … og mere til:

Kroppen, de hormonelle systemer, forsøger under slankekure at opretholde fedtmassen og genetablere den, hvis man taber sig, hvilket er årsagen til, at alle vægttabsstudier typisk viser vægtforøgelse igen efter vægttab, ifølge klinisk forskningslektor Jens-Christian Holm, KU.

Slankekur er ‘dumt og farligt’ (læs kortsigtet og usundt):

Per Brændgaard: Forskning har vist, at slankekure kan øge risikoen for at dø. Hvis man i udgangspunktet ikke er rigtig overvægtig eller har klinisk helbredsmæssige problemer, kan det ende med at have den helt modsatte effekt (foodculture.dk). 

Marina Aagaard: Ikke alene kan slankekure øge risikoen for at dø, men de vil gøre perioden forinden dødkedelig. 

Undgå slankekur (stress), det er træls og usundt.
Læg i stedet kosten om i ‘små bidder’;
nyd maden, ha’ det bedre og hold vægten stabil.

Læs mere: Slankekur kan øge dødelighed.

Referencer bl.a.:

Johnston BC et al. (2014). Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. JAMA 2014 Sep 3;312(9):923-33.

Atallh R et al. (2014). Long-term effects of 4 popular diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a systematic review of randomized controlled trials. Circ Cardiovasc Qual Outcomes.
2014 American Heart Association, Inc.

Wolpert, S. (2007). Dieting Does Not Work, UCLA Researches Report. UCLA Newsroom.

Landbrug & Fødevarer: 4 ud af 10 har været på kur det seneste år

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

 • Jeg synes en stor del af problemet ligger i ordet slanke”kur”, for en kur er jo noget midlertidigt, når vi har nået vores mål, er vi kureret, og så lever vi som før. Men er der tale om en livsstilsændring, som du skriver i dit indlæg – eller din 7:0-kur, som jo heller ikke er en decideret “kur” – ja, så batter det. Lidt af det hele, alt med måde, og ja, NYD LIVET. Vi har så vidt vides kun det ene, og hvis man enten er fokuseret på hele tiden at proppe i hovedet med overvægt til følge eller forsager alt, så går det ud over livskvaliteten. Bare min mening 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak for dit input og din mening, Pia. Enig. Kur er kortsigtet. Lev smart. Nyd livet er # 1 (proppe lidt mindre i hovedet (i hvert fald en del af tiden)) – undgå at livskvaliteten forringes 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • For en enkelt gangs skyld er jeg enig med Per Brændgaard slankekure ikke er vejen frem, men at det er en livsstilsændring, der skal til.

  Dog bør tallet ikke overraske, når nu 47% af den danske befolkning døjer med overvægt (BMI>25) og af disse er 13% endda svært overvægtige (BMI > 30), tal fra 2010.

  Jeg mener at have læst, at fedmekurven omsider er knækket, men når næsten halvdelen af befolkningen er overvægtige, kan det diskuteres om tallet overhovedet er så foruroligende? Alt efter måden det gribes an på, kan det jo illustrere en lyst til at bekæmpe sin egen overvægt. I så fald og alt efter måden det gribes an på, kan det jo være en positiv tendens.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • En stor tak for dit indspark, Per. Jeg tror at vi tre her er enige … og at foruroligende henviser til, at det er drønærgerligt, at så mange er presset til eller presser sig selv til en slankekur. Din kommentar er væsentlig: Det ER jo positivt, at man gør noget for at bekæmpe sig egen overvægt (før den udvikler sig), men negativt (foruroligende) at så mange unødvendigt vælger en barsk og uhensigtsmæssig metode.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sandheden om motion: Er 3 minutter om ugen nok?