Fitness wellness rejse: Fotogene Mallorca, Spanien

Sandheden om motion: Er 3 minutter om ugen nok?

Af Marina Aagaard, MFT

Så kom den igen: Sandheden om motion. Eller rettere en del af den. En DR2 genudsendelse af BBC program-serien (2012) med lægen og 5:2 kur opfinderen Michael Moesley, som rejser rundt for at opdage sandheden om fitness og træning ved at besøge forskere, der undersøger krop og træning.

Interessante og relevante programmer. Der er dog behov for uddybning af et par punkter i gårsdagens udsendelse …

For: Behøver man kun behøver at motionere 3 minutter om ugen og er det sandt, at nogen mennesker slet ikke reagerer på træning?

Sandheden blev delvist fortalt, men noget utydeligt og med udfald i oversættelsen.

Er 3 minutter om ugen nok Marina Aagaard blog fitness

Er 3 minutter om ugen nok?

Motion 3 minutter om ugen? Det er sød musik for alle, der er mindre vilde med at motionere. Heldigvis er det sandt, at man kan få gode resultater med kort tids træning.
Flere forsøg har vist at HIT, høj-intensiv (interval) træning, virker.

Kravet er dog, at man:

  • Kan – og vil – presse sig selv absolut maksimalt.
    I udsendelsen havde tv-lægen professionelle, der pacede ham.
  • Er rask: Ikke er syg eller har skader eller skavanker.
    Det blev kun nævnt en gang og ikke fremhævet særligt.
  • Tør binde an med høj-intensiv træning helt uden opvarmning (5-10 minutter).
    I udsendelsen var der fagpersoner og genoplivningsudstyr inden for rækkevidde.
    Opvarmning forbedrer udbytte og minimerer risiko for ubehag m.m.
    Nedvarmning (3-5 minutter til slut) minimerer ligeledes risiko for ubehag m.m.

De 3 minutter – som er 3 x 20 sekunder (1 minut) 3 gange om ugen – blev nævnt igen og igen i udsendelsen. Det blev imidlertid glemt (fraklippet?), at i intervaltræning følger der altid en pause (i ro eller med let aktivitet) efter arbejdsperioden.

I dette forsøg er pausen 2 minutter. D.v.s.:
3 x (20 : 120) sek. = 7 minutter pr. træning pr. gang = minimum 21 min. pr. uge.

ACSM, American College of Sports Medicine, (og Sundhedsstyrelsen) anbefaler, at man træner i 20 minutter sammenlagt, så man opnår flest fordele.
Eksempelvis: 10 min. opvarmning, 7 minutters intervaltræning, 3 min. nedvarmning.

Det har blandt andet vist sig, at de fleste motionister træner ikke lige så hårdt, som det ses i forsøg, så der bør mere tid til, for at sikre en vis træningseffekt.

Motion virker. Punktum.

I appetitvækkeren til udsendelsen hedder det: “Vi får hele tiden at vide, at regelmæssig motion vil give os et længere og sundere liv, hvad enten træningen består i at cykle, svømme, løbe eller en hulahop-ring. Men dur dette råd til alle mennesker?”

Det ligger i luften undervejs, at motion nok virker, men der sættes spørgsmålstegn ved om det virker godt nok og for alle. Og fitnesscentre blev vist frem som lidet attraktive steder, som det for Moesley handler om at undgå.

I slutningen af udsendelsen ses det, at selv med minimal træning, har han forbedret sig med omkring 23 % i.f.t. forbedret insulin sensitivitet (vigtigt for at forhindre sukkersyge).

Til gengæld er hans kondital (næsten) ikke steget. Det bliver oversat til ‘slet ingen forbedring’ og sat lig med, at være ‘non-responder’; en som ikke reagerer på træning.

Non-responder? No!

Det er der ikke noget der hedder (bør hedde). Højst low responder.

Som udsendelsen konkluderer, så reagerer man vidt forskelligt på træning, så nogle reagerer begrænset, mens andre reagerer hurtigt og signifikant, high responder.

Den fornuftige følgeslutning er, at man skal træne forskelligt.

Den fejlagtige følgeslutning er, at man ikke skal træne, hvilket er meget forkert, fordi:

Udsendelsen viste netop, at der er kæmpestore sundhedsfordele ved at motionere.

Udsendelsen sprang til gengæld let hen over, at når man træner, så er forbedring af konditionen kun en af mange positive effekter, d.v.s. ved motion får man – uanset om man er low eller high responder – noget ud af træningen; i alle tilfælde konditionerer man muskulaturen og styrker hjernen og motorikken.

Sensationelle overskrifter sælger flere billetter, men køber du dem?

Bevæg dig, bevar dig
Sundhedsstyrelsen

Følg min Blog HER og Instagram HER

3 kommentarer

  • Galina Meyer

    Hvor kan man få lavet blodprøven som viser om man kan forbedre sin kondition væsentligt af at træne eller ikke kan? Der er nemlig noget der tyder på at jeg er en meget low responder. På forhånd tak. Med venlig hilsen
    Galina Meyer

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • I mit lange liv har jeg både været eliteudøver og for det meste motionist, men har også haft lade perioder – programmet havde elitære personer fra atletikken med. En varians af bundniveau og forskellighed i livsforløb etc. havde måske været på sin plads. Fordi det væsentlige i om tre minutter eller 7 min om dagen er nok, skal ses i motivationen for motion og jagten henimod et bedre liv og en følt velvære, der må være den bærende kraft. Hvis der sættes ind tidligt i livet med stærk vedholdende og motiverende motion – vil jeg påstå – og dette er komplet for egen regning – at holdningen til motion som livslang kammeratlig følger – indbygges. Så kan man måske klare sig med de korte perioder, men i perioder. Fordi det tilfredsstiller måske fysikken, men ikke psyken at bruge så kort tid på sig selv og sit fysiske velvære.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mange tak for dit personlige og motiverende input, Preben.
      Ja, absolut: Vanens magt er stor – og den sunde vane er en god kammerat.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness wellness rejse: Fotogene Mallorca, Spanien