Fitness ordbog: Hvad er calisthenics?

Fitness og wellness for krop og hjerne: SMUKFEST

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Henrik Elstrup og Marina Aagaard.

SMUKFEST. En gang skal være den første … til festival.
Et must egentlig, når man er vild med musik og livekoncerter. Alligevel har mange-dages masse-arrangementer til dato ikke virket 100 % tillokkende trods mange opfordringer. Hmmmmm …

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_hands_in_the_air_foto_Henrik_ElstrupForskere peger på, at varierede sanseoplevelser er sundt, så ikke bare for fornøjelsen, men også for sundhedens skyld er musik + fest = festival vel oplagt – det er wellness.
Men det er ikke det hele: Er man på benene, og det er man jo, og danser hele dagen lang, så er det også ren fitness; både kondition og motorik trænes.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_wellies_foto_Marina_AagaardFestivalprogrammet så i mine øjne på papiret moderat interessant ud i år. 160 kunstnere af alle slags, dog ikke lige navne i toppen af min Top 100. Til alt held var Tiësto på programmet: Yo: En mulig multimedieoplevelse og Ibiza stemning, så nu skete det endelig … festival tilmelding … i sidste sekund.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Oh_Land_Marina_Aagaard_fitness_blogMan skal være hurtigt ude, hvis man vil med: SMUKFEST meldte i år udsolgt af partoutbilletter allerede 4. marts, fem måneder før festivalstart, hvilket er en slags Danmarksrekord i 2014, hvor Northside først meldte udsolgt 8.6. (en uge før start) og Roskilde havde deres sidste partoutbillet solgt den 9. juni (to uger før åbning).

Sen tilmelding betød, at der var kun ‘en dag tilbage’ (heldigvis onsdag), hvilket jo ikke er en komplet festival-oplevelse! En rigtig festival tur omfatter naturligvis overnatning i teltlejr; et imponerende syn, når man kører forbi de mega-store teltlejre (ved SMUKFEST og Roskilde Festival) og det ser da festligt og hyggeligt ud …

… men man skal jo passe sin søvn og det er, ved jeg fra tidligere camping-oplevelser, ikke helt let i et telt selvom tidens luksustelte nærmest er folde-ud-villaer.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_indgang_Marina_Aagaard_Fitness_blog

Danmarks smukkeste festival?
Ja. Det er virkelig ikke pral. Hvis der skulle være andre i Danmark, som ikke har været på SMUKFEST, kan jeg melde, at man trods en vis forhåndsviden alligevel bliver overrasket over, hvor hyggeligt der er i skoven med bakkelandskab, masser af bøgetræer og desuden strand. Optimalt fest-miljø (se SMUKFEST i tal nederst).

Ekstra plus: Tusindvis (ca. 45.000) af synligt glade, vågne, veloplagte gæster og hjælpere; menneskemængden taget i betragtning var der fantastisk få som var ‘langt ude’ (dag 1); i øl-hampen, i en brandert-søvn eller i færd med at kaste øl-krus ud over mængden.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_luftguitar_Marina_Aagaard_Fitness_blogFestivalløjer: Bod med ‘gratis luftguitar’. Et hit blandt venner med mobilkameraer klar.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Kro_Marina_Aagaard_fitness_blog   SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Taendstik_Marina_Aagaard_fitness_blogSMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Skibar_Marina_Aagaard_fitness_blogGrim eller smuk? Skibar, hvis ikke man kan vente til skiferien.

Stilmæssigt er boder, barer og restauranter en skønsom og samlet set uskøn blanding af temaer og stilarter, selvom der ifølge festivalen er sket en opgradering af looket.
Skidt med det, “det ser man ikke, når musikken spiller” og de tre store scener er ret flotte: Bøgescenerne, Rytmescenen og P3 Teltet.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_tv_scene_Marina_Aagaard_Fitness_blogScenesjov: Ud over hovedscenerne er der TV-SCENEN med remote-control-bænk.

For fans af forplejning er der ingen smalle steder; masser af boder, ikke bare med bajere og pølser, men også bl.a. champagne, sushi, fisk og lækker mad fra mange lande.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Keep_Camping_Marina_Aagaard_fitness_blogJeg skal liiiiige til at gå forbi P3-teltet, men så hører jeg tilfældigt elegante elektroniske lyde fra Keep Camping. Navnet sagde mig ikke noget i programmet, men da jeg hørte nummeret Dance ringede en klokke. Fed musik og fed optræden. Ualmindeligt god start.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Electric_Guitars_Marina_Aagaard_fitness_blogHerefter kunne der allerede på afstand høres forrygende guitarsoloer, så af sted til Rytmescenen, hvor Electric Guitars virkelig levede op til deres navn.
Endnu en fed overraskelse. Super stemning og masser af tung og hurtig guitar, med hænderne og tænderne, stående og liggende. Allerede fuld valuta for festivalgebyret.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Hej_Matematik_Marina_Aagaard_fitness_blogLøb lidt rundt, for det var svært at vælge, uha, næsten stressende! Så kun et kort glimt af Hej Matematik, som havde tiltrukket et kæmpe publikum ved Bøgescenerne, og Oh Land, som dansede og sang i et stopfyldt P3-Telt … og skoven udenom var også proppet.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Bikstok_Marina_Aagaard_fitness_blogRytmescenen viste sig at være et godt område. Fed musik, mange mennesker, men ikke flere end at man kunne bevæge sig (den dag). Næste act var Bikstok (Røgsystem), som fik publikum til at gå helt i fest-svingninger. Der var tryk på og tydeligvis kendte de fleste teksterne; der var festival-fællessang eller hvad man nu skal kalde det …

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Beth_Hart_Marina_Aagaard_fitness_blogKort tid efter, også på Rytmescenen, kom aftenens muligvis bedste sanger, en sand rock-mama Beth Hart (åbenlyst en af konferencier Jacob Haugaards favoritter); en sympatisk sanger-musiker med musik for voksne rock-ballade elskere …
Uanset ens musiksmag, så er det oplivende at høre og se så rutinerede musikere.

Indtil da havde der allerede været mange gæster, men tilbage ved Bøgescenerne for at se rapper L.O.C. føltes det som at maksimal belægning var overskredet. Der var så mange, at det var næsten umuligt at komme frem; alle arealer var fyldt … til en kort og o.k. koncert, som vakte lykke hos de dedikerede fans, der snakkede med på teksterne.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_LOC_foto_Henrik_ElstrupDagens finale var DJ Tiësto. Han var fantastisk, da han var i Parken for nogle år siden, så forventningerne var store og der var fuldt hus omkring bøgescenerne.

Forventningerne blev indfriet, selvom der var en del ‘pop-hits’ med; de skabte en god stemning, der kom dog ekstra meget gang i den, så det ud til, under Tiësto klassikere og tungere electronica og dance: Optimale mix til spinning, fitness og dans.

Som vanligt manglede der heller ikke noget visuelt; der var film, lys, ild, røg og fyrværkeri. Et super varieret show; armene røg i vejret og der blev danset igennem.
En ultimativ afslutning på en fantastisk festivaldag. SMUKFEST og Tiësto rules.

SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Tiesto_navn_foto_Henrik_Elstrup  SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Tiesto_logo_foto_Henrik_ElstrupSMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Tiesto_DJ_foto_Henrik_ElstrupSMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Tiesto_steam_foto_Henrik_Elstrup      SMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_koncert_Marina_Aagaard_Fitness_blogSMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Tiesto_show_foto_Henrik_ElstrupSMUKFEST_Danmarks_Smukkeste_Festival_Tiesto_light_foto_Henrik_Elstrup

Uden mad og drikke duer festivalgæsten ikke
Gæsterne, i alle aldre og hele familier, til Danmarks næststørste festival (efter Roskilde) kommer fra det meste af landet; omkring 55% fra Jylland, ca. 6% fra Fyn og 39% fra Sjælland og øerne, og de/vi er både sultne og tørstige (forbrugstal):

 • 273.000 flasker øl (herunder 10 ks. Faxe Free og 5 ks. Pladderballe Kalapøjser)
 • 210.000 liter fadøl
 • 26.970 Cocio
 • 24 fl. Ribena
 • 3800 fl. Champagne
 • 127 fl. snaps
 • 1fl. Pisang Ambon
 • 1fl. gul Gran Marnier
 • 3 fl. Ricard pastis
 • 2 fl. Glühwein
 • 0 fl. Dild Akvavit
 • 723 fl. Baileys
 • 1347 fl. Kahlua
 • 6 fl. 1Enkelt
 • 150 fl. Hot and Sweet cactus
 • 32 kasser af husets cigar
 • 60 tons isterninger
 • 300.000 styks engangsbestik
 • 120.000 affaldssække
 • 3.000.000 meter toiletpapir
 • 9.000 champagneglas
 • 1.000.000 øl krus
 • 2.000 hovedpine piller
 • 110.900 kg appelsiner (små 111 tons!) til 44.360 liter appelsinsaft, der fortrinsvis blandes med vodka i de populære appelsinboder.

Bag scenen (backstage)
I april måned bruger festivalen tre uger på at omplante 30-50 stk. 35-årige bøgetræer og er på den måde med til konstant at vedligeholde skoven. Ca. seks uger før festivalen bygges festivalbyen op; en by der kunne rumme hele Roskilde bys befolkning.

 • Der lejes mere end 320 telte i alle størrelser
 • Lægges 30.000 m² gulv.
 • Opsættes omkring 50 km. hegn.
 • Opstiller omkring 200 boder og barer
 • Klargøres 190 sanitetsvogne med i alt 1362 vandskyllende toiletter
 • Cirka 3.000 opstillere arbejder.
 • Gæsterne stiller omkring 12.000 egne telte op
 • Det tager omkring seks uger at bygge festivalen ? men bare en uge efter festivalen er slut, er det hele væk fra bøgeskoven i Skanderborg.Størrelse på festivalen:
 • 1980: (år 1 ? med fri entre) man regner med mellem 600 ? 1000 tilskuere,
  1987: 6.500 tilskuere, 1998: 16.500 tilskuere, 2003: 21.500 tilskuere.
 • Gæsterne på festivalen 2015:
  28.000 betalende partoutgæster
  Ca. 14.000 betalende enkeltdagsgæster (fordelt på de fem dage med entré),
  I alt ca. 30 – 33.000 betalende gæster i skoven pr. dag.
 • Desuden ca. 12.500 medhjælpere og 7.500 kunstnere, gøglere, medie- og musikbranchefolk,sponsorer, leverandører og handlende.
 • Mere end 160 optrædende af alle slags er på lønningslisten i 2015
 • Selve festivalpladsen = ca. 230.000 m2
 • Hele området inkl. campingpladser og parkering = + 600.000 m2
 • Udviklingen i medhjælpere:
  2009 2010 2011 2012 2013 2014
  10.769 11.154 12.641 12.498 12.633 12.349
  Dvs. at der i 2014 var ca. 1 medhjælper pr. 2,6 betalende gæster. Omtrent hver fjerde medhjælper er beskæftiget med vagt og sikkerhed ? mens andre ca. 25 % arbejder med at drive barerne i skoven.

Der lægges hvert år omkring 400.000 frivillige medhjælpertimer i at lave Danmarks Smukkeste Festival. Sagt på en anden måde; hvis et enkelt menneske var fuldtidsbeskæftiget med at lave Smukfest, ville det tage vedkommende mere end 200 år at få den bygget op.

Læs mere:

SMUKFEST | Danmarks Smukkeste Festival

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

 • Pia Bjerregaard

  Præcis sådan havde jeg det også sidste år og deltog i to dage – så fedt

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness ordbog: Hvad er calisthenics?