Cruise Fitness bog: Guide til sjovere og sundere krydstogter og motion ombord

10 krydstogt tips: Book bedre, spar mere

Af Marina Aagaard, MFT

Krydstogtsferier er steget voldsomt i popularitet. Det er en nem og komfortabel rejseform; man bor på samme hotel på hele rejsen, med all-inclusive og masser af aktiviteter, fitness og wellness, for hele familien, børn, unge, voksne og ældre.

Her får du 10 værdifulde tips til booking af krydstogt, så du opnår besparelser og får den bedst mulige cruise ferie.

Oprindelig havde skibsfart ét formål: At få de ombordværende rejsende fra en kyst over til en anden kyst. Og skibene, også de transatlantiske, var sparsomt indrettede: Formålet var transport og ikke ferie.

Krydstogt booking rejsetips Marina Aagaard blog rejse

Det ændrede sig i 1900, da en tysk skibsreder byggede det første krydstogtsskib, cruise ship, med henblik på at få formuende rejsende til at benytte muligheden for at tilbringe tid på havet for fornøjelsens skyld. Skibet var Prinzessin Victoria Luise, med 120 førsteklasses kahytter og bibliotek og endda et fitnesscenter (gym).

Krydstogt booking og besparelser

10 gode råd til valg og køb af krydstogt

1. Tilmeld dig krydstogtselskabernes nyhedsbreve

Via nyhedsbrevet får man de billigste tilbud først. Ulempen er dog, at der kommer en jævn strøm af nyhedsbreve, der er flere krydstogter end man tror!
Priser? Fra 3.000 op til over 100.000 DKK.

2. Vælg det rigtige krydstogt

Der er alt fra små krydstogtsskibe med kun 20 kahytter op til gigantskibe med plads til 5000 passagerer. Man er tættere på vandet i de små skibe, men de er dyrere. Der er også forskel på krydstogtrejsers indhold fx:

Kultur – opdag fx Europa eller Asien – spændende lande og byer
Ekspedition – krydstogter til ‘ukendte’ steder
Velvære – flodkrydstogter fx i Tyskland eller Frankrig – opdagelsesrejse og vinsmagning
Solskin og afslapning – ø-hop fx i Caribien

Cruise_ship_Ibiza_port_Marina_Aagaard_fitness_blog

3. Tjek hvor meget af rejsen prisen omfatter

Inden du glæder dig for tidligt over den vanvittigt lave pris for et krydstogt i Caribien, så læg mærke til om der står ‘cruise only’. Kun krydstogt betyder, at prisen kun dækker selve krydstogtet, så man skal selv sørge for fly eller anden transport til afrejsehavnen og eventuelt hotel (man skal være der i god tid før afrejse, i visse tilfælde dagen før).
I det tilfælde kan prisen hurtigt løbe op.

4. Tjek hvilken kahytstype prisen dækker

Der er typisk følgende muligheder; indvendig kahyt, udvendig kahyt (vindue), udvendig kahyt med balkon (lille terrasse med stole) eller luksuskahyt med stor terrasse.

De indvendige kahytter er ret billige og det er stort set altid dem, som cruise tilbud handler om. En indvendig kahyt kan lige akkurat gå an, men er meget indelukket, ikke sagen, hvis man lider af klaustrofobi; man kan dog det meste af dagen sidde på et hvilket som helst dæk og brede sig og nyde udsigten.

Et kig til havet er bedre og en balkon endnu bedre; her kan man kan sidde i ro og fred og nyde morgen- eller aftensolen, det kan være værd at høre, hvad en opgradering koster?

Cruise_sky_and_sea_Marina_Aagaard_fitness_blog

5. Tjek hvor megen forplejning prisen inkluderer

Maden er stort set altid indregnet i prisen. Derimod er drikkevarer, øl, vin og vand, oftest ikke inkluderet i prisen, selvom man kan være heldig at få en ‘vinpakke’, som er o.k.
Selvom der er rimelige priser på drikkevarer i forhold til på land, kan regningen alligevel løbe godt op på et krydstogt.

Cruise dinner 1b

Desuden kommer drikkepenge oveni. Nogle selskaber har en fast takst som bliver påført regningen til sidst (fx 2 personer x 7 dage x 5 euro = ca. 70 EUR ~ 525 DKK).
På nogle skibe er der en ‘no tipping’ politik, ingen drikkepenge. Andre steder er det velset, men ikke påkrævet, at man giver lidt ved siden af; det fremmer bedre service.

Krydstogt_rejsetips_1_Marina_Aagaard_fitness_blog      Krydstogt_rejsetips_2_Marina_Aagaard_fitness_blog

6. Tjek om man kan være flere i kahytten

Rejser man en familie eller gruppe sammen kan man spørge om muligheden for en stor kahyt til tre eller fire personer, men man skal være hurtig, for der er ikke mange af den slags. Børn kan på visse skibe bo meget billigt i forældrenes kahyt.

7. Rejs uden for sæsonen

Om foråret og efteråret er priserne helt uhørt billige, fx Middelhavskrydstogt for 1600-2300 DKK for en uge med all-inclusive. Det kan være at man skal tage et fly fx til Nice for at komme ombord, men man kan ofte flyve med lavprisfly for under 1500 DKK T/R.

En stor fordel ved at rejse uden for sæsonen er, at det er meget lettere at komme rundt og se attraktionerne på destinationerne. I højsæsonen er der ekstremt mange turister på de populære rejsemål.

Det er dog en balancegang med tidspunktet, for vejret kan veksle en del uden for sommertiden; det kan være fantastisk fra start til slut eller storme en eller flere dage. Storm mærkes næsten ikke i de store skibe, men i enkelte tilfælde kan man 1) ikke komme i havn (i små havne) eller 2) vejret er dårligt, når man tager på udflugt i land.

Det er dog små ulemper sammenlignet med fordelene.

Krydstogt_Bari_cykeltaxaer_paa_kaj_Marina_Aagaard_fitness_blog

8. Køb rejsen gennem et dansk rejsebureau

Køb eventuelt rejsen igennem et dansk rejsebureau eller krydstogtsselskab, for så er man beskyttet af Rejsegarantifonden.
Man kan også købe via udenlandske bureauer (uden garanti). Det går næsten lige så nemt, men det er ikke sikkert at det er billigere. Tjek tilbud meget nøje.

Tjek i øvrigt egen forsikring; hvad dækker den og hvornår. Dækker den eksempelvis forsinkelse under rejse, hvis dit fly er forsinket, så du kommer for sent til båden?
Rejsen er påbegyndt, når nøglen trækkes ud af døren derhjemme.
Forsinkelse er ens eget problem og ikke krydstogtsselskabets.
Man bør eventuelt have rejseforsikring dokumentation med sig.

Cruise_airplane_flight_sky_photo_Henrik_Elstrup

9. Tjek rejseinformationerne meget nøje

Spar dig selv for ærgelser senere. Krydstjek alle detaljer omkring dit cruise. Er du i bil, skal du undersøge mulighed for parkering (og pris). Er du med fly, skal du tjekke transfer mulighed (og pris).

Nærlæs informationerne og tjek ind on-line så hurtigt som det kan lade sig gøre (et vist antal timer eller dage før rejsen).

Du skal også tjekke det nøjagtige indtjekningstidspunkt i krydstogtsterminalen. Det kan være mange timer i forvejen og indtjekningsprocessen kan vare omkring 1-3 timer (afhænger af selskab).

Vigtigt: Skal du rejse med fly, så tjek at fly og cruise dato og tidspunkter (ud/hjem) passer sammen. Det burde ikke kunne ske, men det sker at rejsebureauer laver fejl, så datoer ikke passer sammen. Tjek selv, så du ved, at der er et skib til dig, når du lander.

Som ved flyvning skal du også på forhånd udskrive boardingkort og pakkesedler til dine kufferter. Tjek derfor hvornår og hvordan du gør det. Dine kufferter skal mærkes, for at de er klar til indtjekningen og ikke forsvinder blandt de tusinde andre kufferter.

Undersøg forud om der kræves visum til de lande, der er på ruten. Spørg rejseselskabet om alle detaljer.

10. Pak kufferten i tide og få det hele med

Spar dig selv for unødvendige ekstra-udgifter på ferien: Pak kufferten med alt det, der er brug for på rejsen: Tøj og sko, der passer til landskabet og vejrsituationen og badetøj og træningstøj. Og andet, der er behov for. Udform i ro og mag en egen pakkeliste i god tid i forvejen og gå frem efter den, når der skal pakkes.

Til krydstogter pakker man foruden afslappet tøj også pænt tøj og rigtig pænt tøj (kaldes formal eller galla), hvis man vil være del af krydstogtets temaaftener (i restauranten).

Pak alle de vigtige ting i håndbagagen: Pas, sygesikringsbevis, medicin, medicinattest, sygesikringsbevis, penge og billetter/rejsepapirer.

Rigtig god rejse.

Læs mere:

Cruise Fitness: Flere rejsetips og tips til sundhed ombord.

B: Guide: Krydstogt for dummies

Best cruises for fitness: Cruise Critic (link til hovedside)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cruise Fitness bog: Guide til sjovere og sundere krydstogter og motion ombord