Motivation? Citat: Elsk dig selv og livet

Kultur og Natur Wellness Rejse: Cypern rundt

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Henrik Elstrup og Marina Aagaard

Cypern er en rejse værd. Blandt andet Pafos, Cyperns gamle romerske hovedstad, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Pafos var ligesom Aarhus Europæisk Kulturhovedstad i 2017. 

Kulturcharter? Mine øjne – på jagt efter fitness og wellness af enhver art – blev fanget af en annonce maskeret som artikel. Om et nyt koncept med “unikke og autentiske oplevelser kombineret med trygheden ved charterferie”. Forfatteren, et århusiansk rejsebureau, står bag kultur charter “med det bedste fra begge verdener”. Destinationen er Pafos på Cypern …

Cypern rundt rejse natur og kultur photo Henrik Elstrup

Cypern

Cypern, af Kýpros, der kommer af kobber (Cyprium senere Cuprum), der tidligere blev udvundet på øen, er Middelhavets tredjestørste ø og beliggende i den nordøstlige del af Middelhavet tæt ved Tyrkiet. Indbyggertallet er cirka 858.000 (2014).

Møntenheden er Euro. Officielt EU-sprog er græsk.Flaget er hvidt med et mørk gyldent billede af Cypern og derunder to olivengrene (vanskeligt at tegne i fri hånd).

Øen er opdelt i en græsk og en tyrkisk del eftersom Tyrkiet i 1974 invaderede og besatte den nordlige tredjedel. Det vidner blandt andet en pigtråds- og olietøndegrænse igennem den delte hovestad Nicosia (Lefkosia) om. Grænserne er dog åbne og ‘kan foregå næsten uhindret’ (en bilforsikring købt i syd dækker ikke i nord).

Internationalt anerkendes Republikken Cypern, der er medlem af EU, som hele øens retmæssige regering, men ikke af Tyrkiet og ‘den Tyrkiske Republik Nord-Cypern’.

Cyprus_Kolossis_Mirror_Marina_Aagaard_fitness_blog

Cypern har i det hele taget haft en omtumlet historie som kan dateres tilbage til antikken.

Cypern har hørt under Romerriget og Italien og i nyere tid, fra 1878 til 1960 (Uafhængighedsdag 1.10.), været under engelsk administration, hvilket øen på flere måder vidner om – ud over at det juridiske system og to engelske militærbaser:

  • Man kører i venstre side af vejen – og cyprioterne kører frisk til.
  • Stikdåserne kræver engelske, store og klodsede, stikpropper (husk adapter).
  • Masser af engelske pubber med lager, fish’n’chips og sports-tv.

Vin(d) og vejr

Cypern har subtropisk middelhavsklima med 340 solskinsdage om året – og området omkring Pafos er åbenbart det varmeste.
Allerede i maj byder vejret på blå himmel og høj sol med temperaturer omkring 25-30 grader mod cirka 10 grader i Danmark med gråvejr, regn og hagl.

Cyprus_Countryside_Henrik_Elstrup

Vejrforholdene betyder ikke så meget på en kulturtur, men sikkert en væsentlig detalje for soldyrkere, som ud over sol finder masser af fine badestrande (brunt jordlignende sand); nogle af de flotteste findes 10 km nord for Pafos ved Coral Bay området.

Midten af landet er domineret af bjerge og frodige skove.

Cyprus_Kouklia_Cactus_Henrik_Elstrup

Der dyrkes vin på Cypern og det er muligt at tage på vintur og besøge vingårde.
Cypriotisk vin er rimelig – man bør smage de lokale produkter – dog nok lidt let for ganer med smag for vine med lang efterklang.

Pafos

Pafos by, der har cirka 32.754 indbyggere (2011) er en blanding af populær mindre turistby, med Pafos lufthavn i nærheden, og kulturperle.
Pafos og området omkring byen er kendt for sine seværdigheder, naturområder og ruiner af bygninger og mindesmærker relateret til gudinden Afrodite

Byen har souvenirbutikker, et shoppingcenter, Kings Avenue Mall, barer og typiske europæiske restauranter.
Samtidig er det en unik by med adskillige arkæologiske udgravninger med ruiner og flotte mosaikker; hele byen er på UNESCO’s World Cultural Heritage List.

Cyprus_Pafos_archeological_site_Marina_Aagaard

I antikken var der to steder der blev kaldt Pafos, Old Pafos (Palaepaphos), nu Kouklia, stedet for Afrodites tempel, nær stedet, hvor hun ‘fødtes’, stod op fra havet, og New Pafos, hvilket er det nuværende Pafos.

Pafos, som ligger på en skråning, har to bydele:

Pano Pafos, gamle eller øvre Pafos, som rummer byens centrum, hvor de lokale bor og hvor der er mange små og større butikker.

Kato Pafos, nye eller nedre Pafos, tæt ved havnen; her er der både historiske områder og helt nye turistområder med strandpromenade, mange hoteller, butikker og restauranter.

Cyprus_Pafos_Kings_Avenue_Mall_photo_Henrik_Elstrup

Mange steder i byen gemmer der sig og udgravninger og forskellige mindesmærker og seværdigheder, så der er meget at se, fx Agia Kyriaki Chrysopolitissa kirken, hvor Kong Ejegods mindeplade er placeret (han døde i Pafos under en pilgrimsfærd til Jerusalem). Uden for kirken er der mosaikker, murrester og søjler.

Pafos_Agia_Kyriaki_Church_Henrik_Elstrup   Cyprus_Pafos_Agia_Solomoni Catacomb_photo_Henrik_Elstrup

Skiltningen til de fantastiske udgravninger er desværre visse steder mindre optimal med næsten usynlige skilte eller skilte, der sender en i forkerte retninger kun for med nye skilte at sende en tilbage.

Man kan sagtens gå rundt i Pafos og vil man længere er det meget nemt at tage bussen fra busstationen ved havnen.
Man kan også tage en taxa, men man skal passe godt på ikke at blive snydt. Prisen bør aftales på forhånd. Man kan også leje cykler, scootere eller quad bikes (luftige firhjulede strandmotorcykler) eller biler. Det er nemt og rimeligt billigt at leje.

Cyprus_Pafos_UNESCO_site_Marina_Aagaard_fitness_blog   Cyprus_Pafos_Amphi_theatre_Marina_Aagaard_fitness_blog

Ved havnen i den ældre del af byen, Kato Pafos, finder man indgangen til et meget stort udgravningsområde The archaeological site of Kato Pafos, hvor der er større eller mindre ruinrester fra forskellige tidsperioder.

Cyprus_Pafos_mosaics_w

Selvom det meste er små brokker og vanskeligt at identificere er der også imponerende fortidsminder, blandt andet et amfiteater og meget velbevarede og flotte mosaikgulve fra blandt andre Dionysos’ villa. Hele stedet er et besøg værd.

Cyprus_Pafos_Castle_Henrik_Elstrup  Cyprus_Pafos_Castle_Marina_Aagaard_fitness_blog

Ved havnen ligger også Pafos Castle, et lille fortlignende slot, hvor man kan komme op på taget – det er også et kort besøg værd.
Desuden er der en lang flot strandpromenade med moderne bænke-med-skygge.

Cyprus_Pafos_beach_walk_shelter_photo_Henrik_Elstrup

Følger man strandpromenaden kommer man til en strandbar (tager ikke kreditkort) og et udendørs træningsområde.

Cyprus_Pafos_Beach_outdoor-fitness_Henrik_Elstrup

På vej ud af byen, to kilometer nord-vest for centrum finder man Tombs of the Kings, kongegravene (flere fra omkring 400 år f.Kr.), underjordiske gravsteder i klipperne, et UNESCO World Heritage Site.

Som attraktioner af nyere dato er der lidt uden for bycentrum ligger der et større vandland og de store hoteller King Evelton og Laura Hotel på vejen ud mod Kissonerga og Coral Bay har også imponerende vandlande, hvor man kan bruge lang tid.
Nord for Coral Bay, ca. ½ times kørsel fra Pafos havn, ligger Pafos’ zoo, som er Cyperns største zoo.

Fitness og wellness

For motions- og træningsinteresserede er der rige muligheder for blandt andet vandreture. Der er massevis af stier og spændende ruter blandt andet Avagas Gorge (kløften) nord for Pafos og Coral Bay.

Løb og cykling på de små bjergveje er også oplagt ligesom snorkling er meget populært set ved de mange tilbud om kurser og ture i byerne ved kysten; Cypern er efter sigende et dykkerparadis og der er også travlt oven på vandet med windsurfing, kitesurfing og småfiskeri på molerne såvel som storfiskeri fra fiskerbåde på dybt vand.

Rundt om på Cypern er der mindre uafhængige fitnesscentre med almindeligt kendt udstyr, maskiner og frie vægte samt holdtræning med zumba, aerobic, boxing o.l.
De større hoteller har også fitnesscentre, men som vanligt varierer kvaliteten meget og selvom der reklameres med det kan det være af meget dårlig standard.

Ud over udendørs wellness, soldyrkning, badning – i hav og swimmingpool – findes der i indendørs wellness kategorien også spa centre i nogle byer og på de større hoteller.

Cyprus_Pool_fitness_Marina_Aagaard_fitness_blog

Aphrodite’s Rock

Hele området omkring Pafos har siden oldtid været centrum for dyrkelse af gudinden Afrodite, som ifølge grækerne er født her; af havets skum.

Cyprus_Aphrodites_Rock_414X2247

Tæt ved Pafos ligger Petra tou Romiou (grækerens klippe, her over) et smukt lille strandområde med klippeformationer. Stedet kaldes Aphrodites Rock, fordi det anses som Afrodites fødested.

Der er fyldt af smukke sten … og turister …

Det frarådes at man svømmer der og det er forbudt at klatre på klippen.

Nogle kilometer i nordøstlig retning ligger Kouklia, hvor man finder Sanctuary of Aphrodite. Et stort område med bar mark og spredte ruinrester.
Desuden et ganske lille museum med nogle af de vigtigste fund.

Cyprus_Aphrodites_Sanctuary_414X2091Nicosia

Nicosia er hovedstaden og øens største by, som ligger lidt nord for midten af Cypern. Nicosia, er det græske navn, Lefkosa eller Lefkosia, er det tyrkiske navn, som det ses på mange skilte. Nicosia har været beboet i over 4500 år og været hovedstad på Cypern siden det 10. århundrede. Byen, som har omkring 286.257 indbyggere (2011), blev delt i en græsk og tyrkisk del i 1963.

Cyprus_Nicosia_Street_cars_414X2350   Cyprus_Nicosia_Wavehouse_414X2394

Det er en interessant by med en blanding af nyt og gammelt med en lille kerne af gågader med restauranter, barer og butikker og desuden de vanlige europæiske forretningskæder som H & M, Zara, Benetton med flere.
Fra Ledra Street en af de store, tidligere den største, kan man passere fra den græske del af Nicosia ind i den tyrkiske del. Alle skal passere et TRNC-kontrolleret tjekpoint, hvor man får man udleveret en passerseddel.

Cyprus_Nicosia_Street_Henrik_Elstrup

Cyprus_Nicosia_Square_w414X2355         Cyprus_Nicosia_the_Gym_414X2364

En speciel moderne bar, café og galleri er The Gym. Ejeren mener, at man normalt forbinder det at gå i træningscenter, gym, med noget træls og kedeligt, så han navngav stedet The Gym for at skabe positive associationer til det at tage i træningscenteret.

Cyprus_Nicosia_mug_part_w414X2370

Jeg bestilte kaffe og fik den helt tilfældigt leveret i en kop med denne tekst:

“I’ve been hiding from exercise.
I’m in the fitness protection programme.”

Limassol (Lemesos)

Limassol, tyrkisk, eller græsk Lemesos, som der står på mange skilte, er den næststørste by på Cypern med en befolkning på ca. 101.000 (2011).

Byen, der ligger på sydkysten, er en meget vigtig turistby. Man kommer til Limassol via Pafos eller Larnaka lufthavn.
Der er en lang flot havnepromenade og bag den er der en mindre bykerne med gågader butikker, restauranter og cafeer.

Industrihavnen, der ligger sydligt, er en af de travleste i middelhavsområdet.

Marinaen nær byens centrum er under udbygning og er topmoderne og elegant med helt ny arkitektur samt typiske europæiske fast-food restauranter Wagamama, Fridays, m.fl.

Cyprus_Limassol_Marina_Architecture_Henrik_ElstrupCyprus_Limassol_Marina_Henrik_ElstrupCyprus_Limassol_Marina_414X1704-2

Sydvest for Limassol ligger Kolossi slottet, borgen, som blev bygget i 1210. Et meget lille fortlignende slot, men åbenbart alligevel et kendt turistmål.

Cyprus_Kolossi_photo_Henrik_Elstrup_414X2297Larnaka 
Larnaka ligger på sydøstkysten og er den tredjestørste by på Cypern med en befolkning på ca. 84.591 (2011). Den rummer også Cyperns næsttravleste havn – og er åbenbart et populært windsurfer paradis (i efteråret).

Cyprus_Larnaka_Abandoned_Turkish_Mosque_414X1381 (1) Cyprus_Larnaka_square_414X1365 (1)

Larnaka er en kendt turistby med egen lufthavn. Byen har en lang palmetræ allé ved havet samt Kamares Aqueducten, et middelalderfort og Saint Lazarus kirken samt Hala Sultan Tekke moskeen.

Agia Napa (eller Ayia Nappa)

En meget populær turistby ved kysten på den østligste del af den græske del af Cypern; en by med masser af hoteller, restauranter, barer og forlystelser.
Strand og fest er nøgleord i dette område.

Cape Greko

Tager man lidt uden for Agia Napa finder man på den østligste spids af den græske del af Cypern både meget smukke kystområder og grotter ved havet, sea caves. Hvis man kan finde det … et par kilometer for Agia Napa på vejen mod Cape Grekos stod der blot et meget lille, håndmalet skilt med ‘Sea caves, 1 km’ og inde i byen var der ingen tydelige skiltning til det unikke naturområde.

Cyprus_Sea_coves_Greko_photo_Henrik_Elstrup

Et kort over Cypern lover at der er et Aphrodites Temple i samme område. Det gemte sig godt og lod sig ikke umiddelbart finde, kun et stisystem som er del af et større stisystem tværs over Cypern; har man god tid, kan det være interessant at udforske.

Selve Cape Greko har et fyrtårn og et udsigtspunkt (og en lille forhindringsbane), men en del af området skæmmes af høje master og pigtrådsindhegninger.

Kører man lidt nordpå, finder man i nærheden af Lefkolla, både en naturskabt bro (der er indhegnet af sikkerhedsårsager) og en lillebitte kirke Ágioi Anárgyroi, der åbenbart bruges som foto baggrund til bryllupsbilleder, og neden for den en lille grotte i vandkanten.

Cyprus_Natural_Bridge_photo_Henrik_Elstrup

Tiny_church_Lefkaka_photo_Henrik_Elstrup

Troodos Mountains

Troodos bjerge og skove er et meget smukt område omtrent midt i den græske del af øen. Her findes Mount Olympus, 1.952 m.o.h., det højeste punkt på Cypern, og et skisportssted med fire pister, og lifter, hvor Cyperns skilandshold træner.

Skiltningen på bjerget er minimalistisk og forsøger man at nå det højeste punkt bliver man stoppet af advarselsskilte. På toppen er der nemlig placeret en britisk radar omgivet af pigtrådshegn; man må lidt længere ned for at komme til et af udkigsområderne.

Cyprus_Mount_Olympus_View_Henrik_Elstrup

Herfra kan man gå ad små stier, ca. 30-45 minutter fra P-pladsen, til vandfaldene Milomeris og Kaledonien.

Vest for området fortsætter skovene som gennembrydes af floder og strømme. Et par af broerne er kendte turistmål, men de kan være svære at finde, så man skal sætte god tid af til at tolke skiltene: Et sted står der to sæt skilte til samme sted, men med forskellige kilometerangivelser og med pilene i en tvivlsom retning.

Cyprus_Kefelos_Bridge_Henrik_Elstrup

Kefelos broen; en smuk stenbro, der gemmer sig godt, helt usynlig oppe fra vejen og parkeringsområdet. Den findes ved at følge den lille jordvej parallelt med ‘hovedvejen’.

Vand og vanding

Cypern er omgivet af vand og har flere større floder. Alligevel er der tørt inde i landet. Der er blevet bygget dæmninger og etableret bedre vandforsyning, så flere steder kan man se store vandreservoirer (foto: Asprokremmos Reservoir og Dæmning).

Cyprus_Asprokremmos_Reservoir_Dam_Marina_Aagaard

Kissonerga

En lille by med flere hoteller ned til kysten med skarpe klipper og farligt farvand, men ud for hotellerne er der små naturlige bugter, ‘private strande’ med fint sand.

Her en lille bugt ud for Queens Bay Hotel (base camp).

Cyprus_Kissonerga_sunset_photo_Henrik_Elstrup

Coral Bay

Coral Bay er en rigtig turistby med massevis af hoteller, også femstjernede, og med mange restauranter, både meget turistprægede med standardmenuer og mere spændende restauranter med lækker mad, fx andria restaurant for kødspisere.

Cyprus_steak_IMG_2702 Cyprus_Food_IMG_2692

Ved kysten nord for Coral Bay: Et strandet skib med skiltningen: Må ikke betrædes.

Cyprus_Ship_on_ground_IMG_2683

Få kilometer mod nord ligger der en bugt, hvor vandet har skåret grotter ind i klipperne, sea caves.
Man kan gå helt ned til vandet ved grotterne, men man skal passe på og holde afstand til kanten, for der falder dagligt store og små klippestykker ned.

Cyprus_Sea_caves_beach_Marina_Aagaard     Cyprus_Sea_caves_cliff_Marina_Aagaard Cyprus_Sea_caves_sunset_Marina_Aagaard_fitness_blog

Fortsætter man nordpå kommer man til Polis, en lille by med ca. 1300 indbyggere, i det vestlige hjørne af Cypern, stik nord for Pafos, ud til Chrysochou bugten.

Cyprus_Polis_vicinity_pier_photo_Henrik_Elstrup

Fra Polis kan man køre vestpå mod Cape Akamas, så passerer man Latchi en populær lille fiskeri- og turistby med fisketavernaer og bådture til Akamas halvøen, et naturskønt område, der er værd at besøge.

Baths of Aphrodite

Hovedattraktionen på Akamas er Afrodites Bade. Navnet referer til hele området, så man kan lede længe på stranden efter Afrodites bad, for det finder man ikke der.
Man skal fra parkeringspladsen gå ind gennem parken og følge stien cirka 100 meter. Der finder man midt imellem træerne det nøjagtige badested; en lille grotte med vandfald. Herfra kan man ad naturstier gå videre ud i området.

Cyprus_Aphrodites_Bath_Marina_Aagaard_fitness_blog

Nede ved stranden finder man de mest fantastiske sten og klippeformationer og pytter med vand fulde af småfisk.

Cyprus_Aphrodites_Bath_beach_Marina_Aagaard

Sæt god tid af, gerne mindst en halv dag, til at gå tur langs stranden fra badeområdet op til Fontana Amoroza; gør plads til flere foto-stop. Husk behagelige, skridsikre sko.

Man kan også booke sig ind på en ½ times jeeptur fra parkeringspladsen til Fontana Amoroza, men så går man glip af motion og mange flotte natur-indtryk.

Man kan køre selv, men det kræver en rigtig 4×4 firehjulstrækker og at man er dygtig til off-road kørsel. Vejen benævnes ‘farlig’ og kan ikke forceres af en almindelig bil. 

Pomos

Fra Polis kan man også køre nordpå i østlig retning. Lige før den lille by Nea Dimmata når man til en spektakulær lavastrand med laveformationer, vandpytter og fuldstændigt fantastiske kaskader af små og store bølgesprøjt mod klipperne.

Cyprus_Lava_beach_Marina_Aagaard_Fitness_blogCyprus_Lava_ beach_Nea_Dimmata_photo_Henrik_Elstrup

Lava området er langt fra kæmpestort, men man kan få meget lang tid til at gå med at betragte bølgernes skumsprøjt; ikke to er ens.

Kører man videre nordpå, når man endnu en lille by, Pomos, med en meget lille havn og strand. Nord for Pomos finder man endnu en lille by, en af de nordligste på den græske del af Cypern. l denne by, Pachyammos, ligger kirken The Church of Saint Raphael. Kirken er berømt for mirakler og pilgrimme kommer fra hele Cypern for at bede til helgenen i håbet om helbredelse.

Cyprus_Pachyammos_The Church of Saint Raphael_photo_Henrik_Elstrup

Ude fra set er kirken almindeligt pæn, ret lille og i neutral moderne stil eftersom den blev færdiggjort sidst i firserne som erstatning for en lillebitte kirke, der stadig eksisterer og ligger få meter væk.

Indvendig er kirken fabelagtig. Mørk og med fænomenale farverige kalkmalerier i traditionel stil med bibelske historier som dækker det meste af loftet og væggene. Virkelig værd at se, hvis man er i den del af Cypern.

Cyprus_Pachyammos_The_Church_of_Saint_Rafael_photo_Henrik_Elstrup

Der er overraskende meget at se og opleve på Cypern …

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

  • Cirkeline

    Åh, hvor lyder det bare helt fantastisk! Vi har selv besøgt Cypern, og vi drømmer om at komme tilbage – forhåbentligt i slut 2021! Lad os krydse fingre for et meget bedre rejseår i 2021 og 2022, så vi kan komme ud i verden igen! 🙂

    Kh. Cirkeline // RejsRejsRejs

    Du er velkommen til at læse vores tips til Cypern, som vi samlet til en artikel sammen med vores læsere

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marina

      Hej Cirkeline,
      Mange tak for din kommentar og link til site 😉
      Enig, enig. Lad os håbe at verden bliver grøn igen, så vi kan komme afsted 🙂
      KH
      Marina

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Elsk dig selv og livet