Af Marina Aagaard, MFT. Foto: Henrik Elstrup.

Et aktuelt spørgsmål fra en læser: Jeg har mest tid til at løbe i weekenden, hvor jeg løber både lørdag og søndag, altså to dage i træk. En af mine kollegaer påstår dog, at jeg ikke får nok ud af weekendens anden løbetur, fordi kroppen ikke har haft tid til at restituere sig. Er det sandt? Mine løbeture er cirka 5-6 km hver gang. Hvor lang tid bør der så gå imellem? 

Loeb_paa_den_uendelige_bro_Aarhus_Marina_Aagaard_fitness_blogWeekend morgenløb på Den Uendelige Bro, Sculpture by the Sea udstilling, Aarhus.

Det er vanskeligt at svare helt nøjagtigt, for restitutionstiden, hvor lang tid det tager for kroppen at genopbygge muskelvæv og energidepoter, afhænger af flere ting:

  • Alder
  • Fysisk form
  • Træningsalder, hvor længe man har trænet regelmæssigt
  • Træningens varighed, hvor langt et løb
  • Træningens intensitet, hvor høj puls (anstrengelse)
  • Restitutionen, varighed og kvalitet; fx kost, søvn, sauna, massage og lignende.

Det er rigtigt, at det generelt anbefales at fordele løbeture ud over ugen, fordi kroppen har godt af hvile eller variation fra dag til dag. Men ved middelintensiv kredsløbstræning som motionsløb ved middeltempo vil restitutionstiden være cirka ½-2 døgn, så man kan godt være (næsten) fuldt restitueret dagen efter en almindelig 5-6 km løbetur.

Man kan derfor, hvis det er det, der passer én bedst – og hvis man har det godt med det – sagtens løbe to dage i træk, lidt afhængigt af, hvor hårdt man presser sig selv.

I tilfælde af, at man ikke er helt restitueret, kan man føle sig mat eller træt eller løbe dårligere end ellers, hvilket er kroppens signal til, at man bør holde en ekstra dags pause for at kunne præstere optimalt igen.

Rigtig god løbetur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s