Rumteknologi soveudstyr og super søvn? Drømmer jeg eller er jeg vågen?

Venedig eventyr: Off a Venezia – se Venedig nu

Af Marina Aagaard, MFT

For nylig var jeg i Venedig for fjerde og forhåbentlig ikke sidste gang. Selvom jeg har besøgt mere end 500 byer er jeg ikke i tvivl: Venedig er den mest specielle og eventyrlige by. Jeg kan kun anbefale alle, som ikke allerede har besøgt Venedig, at skynde sig dertil og opleve den.

Se Venedig nu kanal Rialto broen Marina Aagaard blog travel rejse

Se Venedig nu

Hvorfor haster det med at besøge Venedig, byen der ligger 1 m.o.h. (!) og er bygget på 118 bittesmå øer adskilt af kanaler og forbundet af 435 smukke små og store broer.

Jo, ikke overraskende oversvømmes den mere end 1500 år gamle by jævnligt; husene smuldrer og husenes fundamenter, træpæle, rådner og synker langsomt i havet sammen med husene selv.

Der er meget få steder i verden, hvor næsten alt, hvad øjet ser på, er så smukt og er blevet bygget for hundreder af år siden. Nogle byer har afgrænsede kvarterer, hvor vi kan opleve det gamle eller originale nogle få steder, men i Venedig er næsten det hele gammelt og originalt. Det meste af byen ser ud, som den har gjort for mange hundrede år siden, og det er enestående.
Donna Leon, krimiforfatter (JP Rejser, 13.4.2019).

Venedig forfald foto Marina Aagaard fitness blog

Venedig er trods stedvist forfald wellnes for sanserne og byen blev i 1987 optaget på UNESCO’s verdens kulturarv liste (World Heritage List).

Venedig San Marco detaljer foto Marina Aagaard

Vil man besøge Venedig og har man penge på lommen er der rigeligt med paladser, hvor man kan bo fyrsteligt, blandt andre Aman hotellet, hvor George Clooney og Amal Alamuddin holdt deres bryllupsweekend (hører jeg …).

Venedig hotel og gondol morgen      Venedig lampe farvet

Har man lavvande i rejsekassen, er der heldigvis billige hoteller i Mestre på fastlandet helt tæt ved Venedig og langs landevejsstrækningen fra Venedig til lufthavnen og der er gode busforbindelser og taxaer.

For campister kan bl.a. kæmpepladsen Union Lido tæt ved Lido di Jesolo anbefales. Eller måske Jesolo International Club Camping, der tre år i træk er kåret til Europas bedste campingplads. Fra Lido di Jesolo kan man nemt sejle til centrum.

Venedig Pierre Cardin butik  Venedig maskeshop aftenVenedig kostume butik    Venedig butik Dali ure

Selvom Venedig er en relativt lille by kan man sagtens bruge uger (eller måneder) på at se byen; der er utallige smukke bygninger, palazzoer med kunst, små museer og butikker med Murano glas, masker, tøj og alt til hjemmet. Alternativt kan man også i første omgang tage på en forlænget weekend “udenfor sæsonen”, hvilket er varmt anbefalet.

Venedig glas hjerte   Venedig glas skildpaddeVenedig maskebutik Venedig masker dyr Venedig masker  Venedig Murano lysekroner foto Marina Aagaard

Man behøver ikke at shoppe i Venedig, man kan nøjes med at gå på window shopping, der er rigeligt til at mætte øjnene eller man kan besøge i et eller flere paladser (paladset her under, kom jeg tilfældigt forbi en dag, hvor der var gratis adgang).

Venedig Palazzo loft guld  Venedig Palazzo loft Venedig Palazzo rum med engel Venedig Palazzo rum og loft      Venedig Palazzo trappe og loft

10 Venedig seværdigheder

 1. Piazza di San Marco, Markuspladsen; men spis et andet sted, hvis du vil spare mange penge.
 2. Basilica di San Marco, smuk kirke beklædt med guldmosaikker.
 3. Doge Paladset og Sukkenes bro.
 4. Campanile San Marco, 91 m højt klokketårn.
 5. Canal Grande, 3 km lang, ‘hovedgaden’, tag vandbussen.
 6. Rialto broen over Canal Grande – ses bl.a. fra vandbussen.
 7. Ca’ d’Oro (Palazzo Santa Sofia) ved Canal Grande.
 8. Ca’ Rezzonico museum over 1800-tallets Venedig.
 9. Murano, gruppe af fem øer med glasværksteder.
 10. Lido de Venezia, turistområde med shopping, casino og biograf.
  Lige uden for byen ved strandene er der rolige, smukke områder.

Alternativt: Alene at gå rundt i Venedigs gader er en vidunderlig oplevelse.

Medbring gerne et kort – ikke påkrævet, men praktisk – for det er en hel labyrint af små gyder.

Venedig menneskemængde og San Marco kirken foto Marina Aagaard

Se Venedig udenfor sæsonen

Ligesom andre særligt seværdige stæder, så er Venedig naturligt nok oversvømmet af turister fra hele verden og i ekstrem grad om sommeren. Et godt tip er at se Venedig om foråret eller efteråret.

Byen har i centrum kun ca. 55.000 (2019) indbyggere, men over 33 millioner mennesker besøger hvert år byen. Det betyder, at det i højsæsonen er næsten umuligt at bevæge sig frit rundt i gaderne. Det betyder også, at der som andre steder er en del uskønne og nødvendige turistfælder.

At gå fra togstationen ned til Rialto-broen er en halv time omgivet af grimhed og vulgaritet. Gaderne er fyldt med træboder, som sælger kinesisk skrammel af enhver slags: vulgære T-shirts, plasticgondoler, grimme hatte, billige lædervarer. Butiksvinduerne er fyldt med skrammel, som kun turister kan finde på at købe: slik, flere plasticgondoler, glas, alt muligt made in China.
Donna Leon, krimiforfatter (JP Rejser, 13.4.2019).

Venedig Markusplads foto Marina Aagaard

Uanset årstid er mit favorittidspunkt om morgenen, hvor de fleste turister endnu ikke er stået op. Så kan man i ro og mag sidde på en café og se byen vågne eller slentre en tur og se en masse detaljer, som ellers er umulige at se … og komme først til køen ved San Marco kirken, hvor man ellers kan vente i timevis.

Venedig cafe morgen   Venedig kirke morgen foto Marina AagaardVenedig søjle med myrer foto Marina AagaardVenedig Marcus plads tårn    Venedig trappe og portal foto Marina Aagaard

Ad vandvejen

Sightseeing foregår per fod, for der er ingen i biler i Venedig centrum. Man kommer omkring med vandbusser, vandtaxier eller gondoler. Vandvejene er som travle hovedveje med et mylder af små og store både.

Venedig gondoler foto Marina Aagaard fitness blogVenedig Ferrovia spejle Vandbus station foto Marina Aagaard blogVenedig kanal morgen     Venedig kanal og bro Venedig kanal og både Venedig kanal pæle    Venedig detalje og tårnVenedig afslapning på strandpromenaden vin Marina Aagaard fitness blog Masser af kanaler betyder masser af broer. Her under fire broer side om side.

Venedig fire broer side om side foto Marina Aagaard

Skæve vinkler

Det er ikke kun i Pisa at tårnene er skæve. Venedig er fuld af skæve bygninger og tårne.

Venedig klokketårn skævt foto Marina Aagaard   Venedig tårne skæveVenedig Sukkenes bro foto Marina Aagaard fitness blog

Super sightseeing: Sukkenes Bro (her over) er en lukket bro bygget af hvide sandsten. Den fører over kanalen Rio di Palazzo, en sidekanal til Canal Grande og forbinder Venedigs gamle fængsel med rettergangsrummene i Dogepaladset.
Broen blev bygget i 1602 og er designet af Antoni Contino, en nevø til Antonio da Ponte, der konstruerede Rialto broen (her under – bag Venedig-glad blogger).

Venedig Rialto bro og Marina foto Henrik ElstrupOveralt i Venedig er der gammel arkitektur, gammel og ny kunst og gadekunst, som man overraskes over og betages af.

Venedig gadekunstnerVenedig spejler sig i skur Venedig street art

En særlig stemning; romantik og eventyr fra tidlig morgen til sen aften …

Venedig par foto    Venedig promenade trappe parVenedig bro og hængelåse  Venedig hængelåseVenedig by night 1 Venedig by night 2

Et syn, som man kun kunne se frem til og med december 2014: Kæmpestore krydstogtskibe som dagligt stævnede ud fra cruise terminalen og sejlede parallelt med Canal Grande, helt tæt ved byen og Markuspladsen; en fantastisk rute. Men: Bølgerne var med til at øge erosionen, så per 2015 stoppede den praksis.

Venedig og krydstogtskib udsejling foto Marina Aagaard fitness blog

Referencer

Wikipedia Venice

Wikipedia Venedig 

Lonely Planet Venice

Time Out Venice

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rumteknologi soveudstyr og super søvn? Drømmer jeg eller er jeg vågen?