Bedre cardiotræning: Cykling på motionscykel - få højere forbrænding og højere kondital

Skitræning: Begår du en fatal fejl før din skiferie?

Af Marina Aagaard, MFT

Danskerne har nordisk rekord i skiskader og kommer ud for invaliderende ulykker, der ødelægger både skituren og førligheden – og koster kassen.
Alligevel viser det sig, at to ud af tre danske skiturister stadigvæk ingenting gør for at blive klar til skiferien … og det er en meget alvorlig fejl.

Nu er det snart vinter igen og jeg – og 400.000 andre danskere – rejser snart sydpå eller nordpå på skiferie. Jeg er naturligvis allerede i gang med skispecifik træning, for det minder mig jo løbende om, at jeg skal på skiferie.

Fatal fejl før din skiferie?

Man dummer sig naturligvis aldrig selv … det er de andre. Alligevel viser statistikkerne igen, at størstedelen af de danske skiturister tager på ski helt uden at være forberedte.

En spørgeskemaundersøgelse om danskernes vinterrejsevaner foretaget af SalzburgerLand i Østrig i samarbejde med Analyse Danmark viste, at flertallet, 64 procent, af de danske skientusiaster intet gør for at blive klar til skiferien.

Især kvinder og unge har et lemfældigt forhold til sikkerhed på ski. 72 procent af kvinderne gør intet for at komme i form til skiferien, mens tallet er 56 procent blandt mændene. Blandt unge i alderen 18-29 år er det hele 86 procent, der tager på skiferie uden nogen form for fortræning.

skiferie_rejse_skiloeb_Italien

Hvorfor det?

Det kan måske skyldes følgende tre forhold:

1. Manglende kendskab til krav i ‘sporten’

De fleste skiturister tænker ikke over, at skiløb er en krævende sport, der kræver både styrke, stabilitet og balance. Dvs. at de fleste danske skiturister går direkte fra en ret inaktiv hverdag til mange timer på ski hver dag … med ekstrem ømhed, ringe skiløb og skader som en naturlig konsekvens.

2. Mange tror ski fitness er (tids)krævende

Mange der skal på skiferie tror fejlagtigt, at skifortræning er for krævende:

a) er meget tidskrævende, b) skal være ekstremt hårdt for at virke og c) skal foregå på særlige skihold. Så konklusionen er ofte, at det er vist lettere at springe over skitræningen. Tværtimod; det er let ? og langt lettere og hurtigere at optræne end at genoptræne.

3. Man tror, at man er usårlig

De fleste tænker, at det med skader sker ikke for mig, det er noget, der sker for de andre, så motivationen til forberedelse er minimal. Desværre taler statistikkerne deres tydelige sprog: Alt for mange danskere bliver skadede på ski, så der er en vis sandsynlighed for at skaden rammer en selv, hvis ikke man forbereder sig forud for skiferien.

Hvert eneste år ved vintertide er der de samme triste billeder af ambulancehelikoptere i nyhederne: Mange danskere får kun 1-2 dage på ski, før uheldet rammer, så skiferien er slut allerede før den rigtig er begyndt; ifølge Gouda Rejseforsikring er der 5 gange så stor risiko for at komme til skade på skiferien som på en normal ferie og hele 10.000 kommer så alvorligt til skade, at de skal bruge rejseforsikringen.

skiferie_rejse_pistestop_Italien

Skiuheld kan skyldes manglende kontrol over kroppen og skiene, uopmærksomhed eller dumdristighed, men uanset årsagen er det ærgerligt, for de fleste uheld kan undgås. Her er tips til alle, der snart skal på ski: Tips, der sikrer at man mindsker risikoen for skader betydeligt og fordobler chancen for at få en meget sjovere skiferie.

Tre tips før skiløbet:

Gør kroppen skiklar

Start helst 2-3 måneder i forvejen, men selv et par ugers træning kan gøre en forskel, så kom bare i gang. Selve skitræningen kan klares med så lidt som 10-20 minutters hjemmetræning tre gange om ugen. Gerne mere end det, hvis ens ambitionsniveau er højt. Og selv mindre end det er bedre end ingenting.
Selv ganske få benbøjninger og balanceøvelser kan mindske slem ømhed og forbedre skiløbet markant. Find link til skitræning på tre niveauer her under.

Få skiundervisning

Sjovt og sikkert skiløb handler i høj grad om at have den rigtige teknik og både begyndere og øvede kan blive bedre. Der sker meget nyt inden for skiløb og udvikling af ski, så det man lærte for nogle år siden kan være passé. Gå på skiskole eller tag nogle timer med en skilærer. Det forbedrer skiløbet, så det bliver flottere, sikrere og sjovere.

Få indstillet ski bindinger rigtigt

Bindinger skal indstilles, så de passer til kropsvægt, skitype og skiløb. Få hjælp af en skilærer eller skibutikken. Kobles skien ikke af støvlen under fald, kan man bl.a. få en alvorlig knæskade. 

Tre tips til skiløbet:

Varm op

Når man har siddet eller stået og frosset i en skilift i 10-20 minutter, så musklerne er helt stive, er man slet ikke klar til dagens første løb ned ad pisten. Det gælder om at forberede musklerne, så man undgår at skade sig selv og andre. Man får gang i blodgennemstrømningen, der leverer ilt til musklerne, og fart i nerveimpulserne ved at lave lette aktiviteter for de store muskler, fx benbøjninger, bensving (uden ski), sakse- og skøjtebevægelser og lignende.

Vær opmærksom og agtpågivende

Ligesom på landevejen er det ikke bare sig selv, men især også de andre ‘entusiaster’, som man skal holde øje med. Kig fremad og til siderne og undgå potentielt farlige situationer. Løb på midten af pisten og i en regulær, forudsigelig bane. Undgå pludselig sving, som bringer dig selv og andre i fare.
Vær koncentreret fra start til slut. Også ved liftstationerne, hvor der tit sker uheld.

Vær ædru

Adskillige danskere, som har begået den fejl at blande alkohol og skiløb, er kommet alvorligt til skade og har fx fået revet knæets korsbånd over, hvilket kan være smertefuldt og invaliderende i både dagligdag, idrætsaktiviteter og fremtidigt skiløb.
Husk at after skiing betyder efter ski og ikke før eller under ski!

Meget mere om skitræning:

Ski Fitness – i bedre form og sjovere skiferier (bog og ebog)

Sådan indstiller du dine skibindinger korrekt

Hvornår skal man begynde træningen før en skiferie?

VIDEO Gode øvelser før skiferien til begynderen 

VIDEO Gode øvelser før skiferien til let øvede

VIDEO Gode øvelser før skiferien til øvede

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedre cardiotræning: Cykling på motionscykel - få højere forbrænding og højere kondital