Hamburg, Tyskland: By og havn en rejse værd

HIIT er det nye hit: Ekstremt intensiv træning?

Af Marina Aagaard, MFT

HIIT er det nye hit: Kortvarig, men ekstremt intensiv træning.
Præcis sådan stod der på skærmen i morges på GO tv.
Men er det helt rigtigt? Og var det nu det de viste på tv?

Både ja og nej. HIIT træning har faktisk været et hit i mange år, siden det forrige århundrede, men især inden for idrætstræning. Omkring år 2000 begyndte man så at markedsføre den høj-intensive træning under den smarte forkortelse HIIT inden for fitnesstræning.

Så den form for træning vil jeg ikke kalde et nyt hit, ikke engang på tv, hvor det bliver præsenteret med jævne mellemrum i forskellige sammenhænge på diverse kanaler.

HIIT interval foto Dreamstime

HIIT på TV

På tv så man i baggrunden fire energiske udøvere hoppe og springe og lave armstrækninger – og det så intenst ud, men var det HIIT?
Næppe ifølge definitionerne. Det var snarere en form for HICT.

HIIT står for High Intensity Interval Training  – oversættelsen ‘løb ud i sandet’ for studieværten – høj-intensiv intervaltræning. Og i intervaltræning handler det om at træne specifikt ved høj intensitet efterfulgt af rigtige pauser.
Pauserne kan godt være aktive, men ved lav intensitet, så man har kræfter til at fortsætte ved (næsten) lige så høj intensitet i alle intervaller.

I eksemplet på tv blandede man konditionstræning og styrketræning og det er alle tiders og intensivt, dog kaldes træning, hvor man blander flere kapaciteter, normalt Circuit training (eller cirkeltræning) – og når det er høj intensivt eventuelt HICT, High Intensity Circuit Training.

Tv træningseksperten fremhævede de aktive pauser … men de fungerede egentlig som træning (så vidt man kunne se); hvilket er en naturlig del af cirkeltræning; det sikrer at man hele tiden er i gang. I eksemplet viste de fire aktive eksempelvis 30 sekunders arbejde, jump squat, og 10 sekunders ‘pause’, armstrækninger.

Sindsygt hårdt

På spørgsmålet om det var for alle, var svaret, at det kræver motivation, for det er “sindsygt hårdt hver gang” – men det blev tilføjet, at man kan også holde sig i low, at man behøver ikke at hoppe op – og så er det næppe ‘ekstremt intensivt’.
Og det er netop problemet: De færreste kan holde til kortvarig ekstremt intensiv træning, hvis ikke de er i virkeligt god form i forvejen, så det ender ofte med lavere intensitet, hvilket kan være fint nok, men så er det ikke HIIT, men anden interval- eller cirkeltræning.

Uanset navn og form, så var der i udsendelsen fokus på intensitet – både aktuelt og funktionelt – og det blev nævnt at der var træningstid at spare og at man kan træne høj-intensivt fra 10 minutter op til en time … ved forskellige intensitet.

Meeeeeeen hvis man træner 1 time, er der vist ikke rigtig noget sparet? Modsat ved typisk HIIT træning, hvor intervaltræningen oftest varer maksimum 20-30 minutter i alt.

Til gengæld er det rigtigt at 1) intervaltræning kan laves ved mange intensiteter og
2) fitness cirkeltræning varer ofte fra 20-40 minutter plus opvarmning og nedvarmning; cirka 1 time.

Den viste træning var alsidig og effektiv med mange muskler i brug; jump squat, armstrækninger med knætræk, planke med sprællemandsbevægelse ud og ud, jumping lunges, burpees, tempoløb med høje knæløft og mountain climber med twist.

Som ofte med den slags træning gik teknikken dog hist og pist lidt i fløjten, så det er værd at nævne, at for at 1) intensiteten bliver høj og 2) risikoen for skader begrænses, er det afgørende at træningsteknikken opretholdes

Ellers bliver resultatet af den kortvarige intensive træning at det bliver en meget kortvarig fornøjelse.E

Rigtig god træningslyst!

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hamburg, Tyskland: By og havn en rejse værd