Kend din træningsform: Circuit training eller circuittræning

10 ting du skal vide om dine tænder – for skønhed, præstation og helbred

Af Marina Aagaard, MFT

Tænder og sundhed? Hvad har det med hinanden at gøre? Mere end man umiddelbart skulle tro. Tandproblemer går ud over både fitness, sundhed, velvære og udseende – og kan blive dyrere end en jordomrejse. Skænk dine tænder lige så stor opmærksomhed som dit hjem, din bil, garderobe eller fitnessprogram.

“Når nogen møder dig første gang, er det første de lægger mærke til øjnene. Det næste er tænderne og det tredje er håret. Men folk bruger langt flere penge på håret end på deres tænder.”
Damian Dachowski, DMD, tandlæge

Tænder smil tandbørstning tandsundhed sundhed Marina Aagaard blog livsstil Fakta om tænder 

  • Tænder er emaljedækkede benvækster i munden på mennesker, pattedyr, øgler og fisk. Trods sit’ livløse’ udseende er tænderne levende strukturer.
  • Den emaljebeklædte del af tanden, kronen, bæres af roden.
  • Roden og det indre af kronen er opbygget af tandben, dentin, som ligner knoglevæv, men er hårdere. Tandben er meget smertefølsomt. I tandens indre er der et hulrum med blodklar, nerver og bindevæv, som træder ind i tanden gennem en eller flere rodkanaler.
  • En tredjedel af tanden er under gummerne, kun to tredjedele er synlig.
  • Ikke to mennesker har ens tænder, tandaftrykket er lige så unikt som fingeraftrykket.
  • Mennesket har 20 mælketænder og 32 blivende tænder. Man kan dog mangle nogle tænder, oftest visdomstænder eller tænder ved siden af fortænderne.
  • Tænderne har flere funktioner, blandt andet at bide og at tygge.
  • Tandkødet omgiver tandkronen, adskilt fra tanden af tandkødslommen. Med årene og især ved dårlig mundhygiejne udvides tandkødslommerne og rodhinden nedbrydes, hvorved der kan opstå parodentose, betændelse i tandkødet.
  • Tænder, gummer og tunge kan afsløre tegn på sygdom såsom kræft og omvendt kan sygdomme i munden også være den direkte årsag til dårligt helbred.
  • Red tanden. Får man en tand slået ud, så 1) kom den i mælk, 2) hold den i munden og 3) tag straks til tandlægen.

Tænder og krokodille

Opgrader din tandsundhed

1. Hold tænderne rene: Børst tænder

Læs 10 Tip til tandbørstning her under.
Bemærk, at dårlig ånde oftest skyldes at man ikke børster tænder (godt nok).

Manglende tandbørstning kan måske føre til sygdom. Ved betændelse i tænder og tandkød, går der bakterier over i blodet, som skaber inflammation, betændelse i organer og væv andre steder i kroppen. Forskere fandt en 70 procent større risiko for hjertesygdomme hos de, der ikke børstede tænder, sammenlignet med de, der børstede tænder to gange dagligt.

“De senere år har det vist sig, at betændelsesceller ser ud til at spille en væsentlig rolle for udviklingen af åreforkalkning. Samtidig ved man, at dårlig mundhygiejne fører til tandkødsbetændelse, som også kan brede sig til knoglevævet omkring tandrødderne. Forskerne foreslår, at en sådan langvarig betændelse i mundhulen kan starte en afværgereaktion i kroppen, som også kunne have betydning for opståen af åreforkalkning” (DR Sundhed).

2. Gå til tandlægen hvert halvår eller hvert år og få tjekket tænderne

Det er en af de vigtigste investeringer i din sundhed og dit velvære.
Mange gummesygdomme forbindes sygdom som hjertekarsygdom, sukkersyge og osteoporose, skøre knogler.

Vær meget opmærksom og kontakt tandlægen, hvis du oplever:
Blødende gummer, rødt, hævet eller ømt tandkød, pus mellem tænder, vedvarende dårlig ånde eller dårlig smag, tænder som begynder at løsne sig o.l.

Vær også opmærksom på mundtørhed, da det kan være tegn på sygdom. Spyt er vigtigt for det smører slimhinderne og beskytter tænderne.
(Tandlægeforeningen.dk).

3. Spis sundt. Pas på med hvad du putter i munden

Undgå cigaretter. Spis generelt sundt og undgå/minimer sukker og sure sager.

Surt kan være lige så farligt som sødt. Citronsyre er det værste for tænderne (webmd.com) og findes eksempelvis i visse vingummier og sukkerfri sodavand.

Vær på vagt overfor fødevarer med lav pH værdi, som surt slik, sodavand og frugtjuice. Begræns indtaget og spis helst sure drikke og sur frugt ifm. hovedmåltider.

Begræns også indtag af mineralvand med kulsyre, da det ved hyppig brug kan skade tandemaljen. Drik helst almindelig vand.

Pas på bolcher og halspastiller. Der er meget sukker i, så hvis man jævnligt sutter på dem, risikerer man huller i tænderne.

4. Minimer brug af tyggegummi

Nogle tandlæger anbefaler tyggegummi med xylitol (op til 6-7 stykker om dagen), for at rense tænderne og producere mere spyt, som mindsker skadelige bakterier i munden. Problemet er, at så megen tyggen slider meget på kæbeknoglen og kan give kæbesmerter, derfor bør det ikke blive en daglig vane at tygge på tyggegummi.

5. Brug aldrig tænderne som værktøj

Undgå at bide i penne, pakker, poser eller kapsler, fordi det kan 1) skabe revner i tænderne, der kan føre til huller, 2) ødelægge fyldninger eller kroner eller 3) give revner i tænderne, så de skal erstattes af implantater.

6. Undgå stress

Er du meget stresset? Så kan det være at du skærer tænder i søvne uden at du selv er klar over det, og det kan ødelægge tænderne. Få tjekket tænderne og få eventuelt en bideskinne.

Pas på emaljen: Emalje er den hårdeste stof i kroppen, men kan nemt gå i stykker – og ulig huden, kan tænderne ikke vokse ud igen.

Ikke bare tænderskæren, men også at bide i isterninger og popcorn kan ødelægge tænderne. “At spise en popcorn kerne er som at spise en sten” (Richard Price, DMD, webmd).

7. Piercinger i tunge, læber og kinder kan ødelægge tænderne

De samler bakterier og kan slå tænderne i stykker. Især de håndvægt-lignende metal piercinger i tungen er slemme, da de rammer tænderne, hver gang man taler.

Et 2007 review (analyse af flere forsøg) viste, at 14-41 % af de med mundpiercinger lider af tandskader og tandslid og piercinger i munden kan føre til “betydelige deformiteter i munden” og “tab af tænder” (webmd).

Ved en uheldig piercing kan tungen få en så alvorlig infektion, at der skal bortskæres stykker af den (Jay Grossman, DDS, rd.com).

8. Undlad at hvidte tænderne

Slibemidler, som fx whitening tandpastaer, slider på emaljen, og blegemidler kan også tære på tænderne og skade nerverne.
Der er en hårfin grænse for, hvornår man har ‘hvidtet’ nok. Vær meget opmærksom på irritation af gummerne og sensitive tænder.

Tandlægeforeningen fraråder, at man bleger tænder derhjemme før man har talt med tandlægen.

Tandpasta med blegemidler virker ikke (Tandlægeforeningen).

Tandpasta med slibemidler bør undgås til daglig brug (Tandlægeforeningen).

9. Tandbøjler kan give huller i tænderne

Man skal børste tænderne rigtig godt, når man bærer bøjle på tænderne, ellers kan mad, bakterier og syre blive siddende omkring bøjlen, så der der først dannes misfarvninger og dernæst huller (Raymond George Sr., DMD, webmd).

Bemærk: Tungen er naturens egen tandbørste. Når man får bøjle, stopper man oftest med at gnubbe tungen mod tænderne og resultatet er ophobning af skidt.

10. Idræt og motion kan skade tænderne

Mange timers træning (løb) kan give tør mund og ændre bakteriemiljøet i munden.
Husk at drikke vand og at skylle munden med vand (BT: Motion er godt, men ikke for tænderne).

Ikke kun til boksning og ishockey, men også andre sportsgrene, kan der være risiko for at blive ramt i hovedet: Brug tandbeskyttere i idræt, hvor du kan komme til skade.

Tænder og haj

10 Tips til Tandbørstning

1. Børst tænder morgen og aften

Og børst altid tænder lige inden sengetid.

2. Brug en blød tandbørste

Medium tandbørster er tit for hårde. Undgå hårde. Vælg en blød tandbørste, der er nem at børste med.
Børst eventuelt med en manuel børste og en eltandbørste, hhv. morgen og aften, for at få varieret børstning. De børster lige godt, men børste/teknik er forskellig.

3. Brug en tandbørste med et lille hoved

Alternativt brug en tandbørste, der er mindre i spidsen, så den let kan komme til. Suppler evt. med en børste, solobørste, til tændernes mellemrum.

4. Skift tandbørste ofte

Skift den allersenest, når hårene begynder at stritte. Tandbørsten er en bakteriebombe. Hold den væk fra andre bakterier. Skyl den og hold den derefter så tør som muligt.

5. Børst tænder og tandkød blidt

Undgå at skrubbe for hårdt, så tandkødet bløder.

6. Børst alle tænderne rigtigt

Børst med tandbørsten i en 45 graders vinkel.

  • Vinkl børsten skråt og blidt ind mod tandkødet.
  • Brug bittesmå ryste- eller cirkelbevægelser.
  • Børst først overmundens tænder yderside og inderside.
  • Børst så undermundens tænder yderside og inderside.
  • Børst hele vejen rundt; ved tandkødet og siderne og til sidst tyggefladerne.
  • Børst en tand færdig ad gangen og gå så videre til næste tand.

7. Børst i 2-4 minutter eller indtil tænderne er rene

Det kan tjekkes med en rød farvetablet, som man kan købe på apoteket.

8. Børst tænder med en god fluor tandpasta

De fleste tandlæger anbefaler tandbørstning med fluor tandpasta, fordi det dokumenteret virker mod huller i tænderne; fluorid binder sig direkte til tandemaljen og gør den stærkere og kan hjælpe med at hærde skadet emalje.

Har man ikke problemer med huller kan man evt. godt børste med fluor-fri tandpasta.

»Grunden til, at fluortandpasta ikke er farligt er, at der er så lidt fluor i det. Det kun er i folkemunde, stoffet hedder fluor. I virkeligheden hedder fluoren i din tandpasta nemlig fluorid. Din tandpasta har således ikke ret meget at gøre med den dødsensfarlige gas fluor eller hormonforstyrrende fluorstoffer” (lektor i tandsygdomslære på Institut for Odontologi på Aarhus Universitet Alan Richards til videnskab.dk).

Obs.: For meget fluor kan dog være farligt for tænderne, da det gør dem porøse. Det kan ske for børn, som kommer til at synke tandpasta.

9. Børst tænder tidligst en ½-1 time efter at du har spist

Mange tror at man skal børste tænder lige efter man har spist, når man har mest belægning på tænderne, men det er også det tidspunkt, hvor der er mest syre i spyttet. Så tandbørstning lige efter spisning – især måltider med syrligt indhold – kan medvirke til slid på emaljen.

Skyl i stedet munden med vand for at genoprette pH balancen og børst en halv time senere. Kan du ikke vente, så tyg sukkerfrit tyggegummi, som fremmer spyt produktionen og gør munden frisk.

10. Suppler tandbørstningen med tandtråd

Det er meget, meget vigtigt for tandhygiejnen. Tænderne har fem flader og de sider, der vender ind mod hinanden, er næsten umulige at komme til med en børste; bliver skidtet siddende kan det resultere i huller. Brug tandtråd selvom du er en doven hund.
Få hjælp og vejledning af en tandplejer.

When asked whether you really have to floss your teeth, most dentists will reply
“Only the ones you want to keep.”
 (Listverse.com).

Smil og gebisjpg

Referencer 

Samtaler med tandlæger samt:

http://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/FAQ_kampagne_regelmaessig-tandpleje.aspx
http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-borster-du-taender-korrekt
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-fluor-i-tandpasta-farligt
http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Hjertet/Artikler/2010/0531090155.htm
http://www.naturli.dk/brevkassen/carsten/svar/9398-betaendelsen-breder-sig-fra-taender
http://www.webmd.com/oral-health/features/5-things-you-didnt-know-about-your-teeth?page=2
http://www.besthealthmag.ca/get-healthy/oral-health/7-things-that-can-ruin-your-teeth?slide=7
http://www.123dentist.com/10-fun-facts-about-teeth/
http://www.rd.com/slideshows/13-things-your-dentist-wants-you-to-know/#ixzz3GbA9sLES
http://listverse.com/2014/01/27/10-weird-facts-about-teeth/
http://www.bt.dk/kvinder.bt.dk/motion-er-godt-men-ikke-for-taenderne

Otte råd mod tandlægeskræk

Tandsmil du er på: Hvide tænder eller hvordan?

 

Følg min Blog HER og Instagram HER

3 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kend din træningsform: Circuit training eller circuittræning