Dagens Fitness Ord: MAMILs og Triatlon Komplekset - for og imod motion!

Bedre træning på kortere tid? Undgå Disse Top 3 Træningsfejl!

Af Marina Aagaard, MFT

De seneste års tendens er træning på kort tid, express, fast eller quick træning. Meningen er, at man intensiverer træningen for at få mere ud af den samme eller kortere træningstid.
Men ‘korttidstræning’ fejlfortolkes for tit og fører til tre typiske problemer …

Fitnesscenter_træningsteknik

Top 3 Jeg-skal-have-trænet-færdig-i-en-fart Workout Fejl

1. For høj intensitet for hurtigt i træningen.
Det er især et problem for mange motionsløbere, som ikke kan forstå, hvorfor de hiver efter vejret kort tid inde i løbet.

For hurtig en start, også i styrketræning, kræver for megen energi for tidligt, man får en stor ‘iltgæld’: Man gisper efter vejret eller mangler energi og kræfter, når man skal præstere, og det kan resultere i træthed og skader.

Løsning: Start med en gradvis opvarmning (og opvarmningssæt), for at klargøre kredsløb, muskler og led. Opvarmningen skal passe til aktiviteten og normalt ikke være for lang i fitness; 5-15 minutter. Det kan forbedre præstationen med ca. 10 % og nedsætter risikoen for visse overrivningsskader.

2. For let, lav-intensiv træning
Et typisk problem, især for kvinder: Træningen er ikke udfordrende nok til at give de ønskede resultater. Og ind imellem forhindrer en forkert sammensætning og rækkefølge af øvelserne også gode resultater.

Lav- til moderat-intensiv træning er ikke i sig selv dårligt, det passer med længerevarende distancetræning og visse træningsmål. Problemet er når man træner lav-intensivt i kort tid; så er der meget begrænsede resultater.

Løsning: Få lagt et effektivt program. Sæt intensiteten op; tungere belastning, vægt, og højere hastighed (eventuelt periodisk, intervaller).
Selvfølgelig med hensyntagen til helbred og form.

3. For hård træning
Et meget typisk scenarie i dag, hvor mange, både kvinder og mænd, går direkte fra ingen træning eller maskinfitnesstræning til hård kropsvægt- og vægtløftningstræning.
Kroppen har behov for en periode med optræning.

Belastningen på kroppen i et træningspas afhænger af øvelserne, belastningen, og deres sammensætning og rækkefølge.
Især til sidst i træningen, når kroppen er udtrættet, er der risiko for skader.

Løsning: Man skal lytte til kroppen og være meget opmærksom på, at træningen føles godt i musklerne uden at irritere leddene på nogen måde. Det er dog ikke nok at lytte til kroppen, man skal også lægge et taktisk rigtigt program og fra gang til gang især som ny eller mindre trænet undgå at øge belastningen med mere end 2,5-10 % per uge.

Rigtig god træningslyst.

1 kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagens Fitness Ord: MAMILs og Triatlon Komplekset - for og imod motion!