Top 20 Motivationscitater: Boost din momentane motivation

Dem der gør os tynde, gør os tykke og triste: Glem vægten

Af Marina Aagaard, MFT

I en BBC serie i tre afsnit handlede det om “Dem der gør os tynde”. Første afsnit handlede om blandt andet WeightWatchers og deres filosofi og de tusindvis af slankekure som folk følger i håbet om at blive tynde, hvilket oftest slår fejl.

Dem der gør os tynde Badevægt MH900400498

Udsendelsen var også omkring et tema, som periodisk er oppe at vende i andre medier:

At børn helt ned i 6-7 års alderen begynder at bekymre sig om deres vægt og får et anstrengt forhold til mad … en dårlig start på livet!

Dem der gør os tynde

To dominerende budskaber i udsendelsen var:

# 1 Glem alt om vægten!

Kropsvægt i kilo (og BMI) er blevet et sundhedsmål, fordi det er så let at måle; “bare hop op på vægten og aflæs sundheden”. Men er man sund, hvis man er tynd? Nej, ofte tværtimod, derfor lød det (frit oversat):

Glem alt om vægten og fokuser på sundheden i stedet for.

Kropsvægt i kilo er (indtil en vis grænse) et dårligt mål for sundhed, så det nævnte budskab vil jeg gerne viderebringe (og sig gerne videre). For det er gået helt over gevind med de evindelige ‘tab 10 kg på 10 uger’ i stedet for eksempelvis ‘gå dig glad’ eller ‘løft dig til ny energi’ (så kommer vægttabet ofte af sig selv).

# 2 Hellere rund og sund end slank påny og smaddersyg.

Nyere forskning har påvist, at sundhedsmæssigt er det bedre at være moderat overvægtig og motionere end at være åleslank og inaktiv eller moderat overvægtig, der med alle mulige og umulige midler forsøger at slanke sig.

Obs.: Der er ikke noget i vejen med at være slank, men det bør være i forbindelse med en normal sund aktiv livsstil.

Udsendelsen var mindre dybdeborende end ellers i BBC udsendelser, så der var visse temaer, der blev gået rimelig let henover. Alligevel holder hovedbudskabet. Så lad det være hørt, før sundhedsløbet er kørt …
Vink farvel til vægthysteriet og evindelig vejning og gå efter velvære i stedet.

Referencer

DR2 Dem der gør os tynde:

Trailer: Fedmeepidemien har været en fed forretning for dem, der lever af vores drømme om at blive tynde: producenter af slankekost, slankekure og fitness-industrien. Journalisten Jacques Peretti undersøger sammenhængen mellem fedme og vægttab, og de videnskabelige årsager til, at så mange slankekure kun virker i en kort periode. Det passer til gengæld producenterne glimrende, for det betyder, at kunderne vender tilbage igen og igen! Originaltitel: The Men Who Made Us Thin 

Slankekure kan øge dødelighed: Pas på med slankekure 

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • CC

  Ud med vægten! Personligt har jeg ikke haft en vægt i mit eget hus, nogensinde. Da jeg boede hjemme hos mine forældre, kunne jeg nemlig godt mærke, at den havde en utrolig magt. Den ville jeg ikke have hængende over mig.

  Til gengæld har jeg altid levet efter netop de leveregler, som du ref. til: At leve sundt, ved at spise sundt og motionere; og se på det i spejlet, som jeg godt kan lide ved mig selv. Hvis jeg over en periode har været lidt for sød på tanden, mærker jeg det på tøjet; og så ved jeg jo godt hvor jeg skal sætte ind, stille og roligt. Det behøver jeg ikke nogle nedslående tal, til at fortælle mig (om det så er 2-3kg).

  Det er korrekt, at man ikke nødvendigvis er sund, bare fordi man er slank. I gamle dage var “frodighed” et tegn på sundhed. Det er skadeligt for helbredet hvis man er for tynd, eller for tyk. Derfor er et BMI en udemærket indikation, hvis man ligger i grænsezonerne (man behøver stadig ikke en vægt derhjemme, men man kan blive vejet andre steder, som fx. hos lægen).

  Det er dit eget valg, hvor sund du vil være. Men ja, man er sandsynligvis sund nok, og ikke til fare for sit eget helbred, hvis man motionerer jævnligt og spiser sundt – selvom man er lidt rund om hofterne. Men vær ærligt overfor dig selv. Man skal hverken undskylde, eller anklage andre.

  Bliv på egen boldbane. Det handler ikke om, hvorvidt Susanne er tykkere eller tyndere end dig, men om hvordan du gerne vil have det med dig selv, din krop og dit helbred.

  Jeg mener ikke, at man skal forhellige overvægt, fordi man motionerer lidt en gang i mellem (og/eller er lidt misundelig på dem, som er slankere). Det er min personlige overbevisning, at hvis man motionerer nok, og får den rette kost, så ryger de sidste kg også. Men det er et personligt valg; og der kan selvfølgelig være undtagelser, hvor fx. hormoner, stress eller andet, spiller kroppen et puds, .

  Det handler i bund og grund om sund fornuft, og om de rette værdier. At man vil leve sundt, og at man ikke vil gøre sig til en slave af det ene eller det andet ideal billede. Det handler om dig, og dit helbred. Har man problemer med overvægt, og selv føler at man spiser sundt nok osv, så er det kun godt at søge hjælp og vejledning, for at komme derhen, hvor man gerne selv vil.

  PS! lider man af en spiseforstyrrelse, er ovennævnte metode med spejlet ikke brugbar, fordi deres tvangstanker, giver dem et helt andet billede i spejlet, end det der er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak for dit indlæg og ideoplæg. Jeg håber, at det kan sætte tanker i gang rundt omkring og motivere til at lytte til kroppen i stedet for at være slave af tallene på vægten 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 20 Motivationscitater: Boost din momentane motivation