Fitness fup og fakta: Sådan strækker du bedst ud

Hvad siger vægten? Svær overvægt starter som moderat overvægt

Overvægt? Hvad sker der? Overvægt er nu normen i Danmark. Med års mellemrum udgiver Sundhedsstyrelsen en rapport “Den Nationale Sundhedsprofil”. Deri kan man læse, at andelen af overvægtige danskere stiger og stiger.

De seneste tal (2021):

For voksne danskere gælder, at:

  • 52,6 % er moderat eller svært overvægtig (BMI≥25)
  • 18,5 %, knap hver femte, er svær overvægtig (BMI≥30)

I 2014 var tallene:

  • 51 % overvægtige 
  • 17 % svært overvægtige

Overvægt

I artiklen “Den helt normale overvægt”, JP Indblik, borede journalist Maz Plechinger i problemet og satte spot på årsager og tendenser.

Den artikel påpeger, at overvægt-årsager – ud over at kalorieinput overstiger kalorieoutput – kan være mange:

  • Gener
  • Forskelle i tarmflora
  • Miljøfaktorer
  • Mentale fx manglende selvkontrol

Den seneste forskning (2022) peger især på hjernen, der ønsker at fastholde vægten, for at undgå energimangel og krise.

Her er nogle highlights samt definitionerne på fedme og overvægt.

Overvægt Moderat Svær Hvad siger vægten

Normalisering af overvægt sløver vores opmærksomhed

Programmer som “Ekstremt fed”, “Krop umulig”, “Livet er fedt”, “The Biggest Loser”, “Livet er stadig fedt”, “Destination overvægt”, “De fede trin” og “Min fede familie” om svært overvægtiges kamp mod kiloene fylder meget i programfladen og Finn Breinholt Larsen, seniorforsker hos Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling er ikke udpræget fan af de programmer “fordi de med deres hyppige brug af ekstremt fede bidrager til at gøre den almindelig overvægt normal”.

Slankekamp og slankekur sender vægten opad

Kim Overvad, professor ved Institut for folkesundhed, AU. 

“En årsag [til vægtøgning] er, at tabt vægt har en dum tendens til at finde tilbage, og forskning viser, at vægtsvingninger er noget af det værste kroppen kan udsættes for, (…) slankekure spiser ukritisk af ikke kun det usunde fedt, men også af muskulatur og det fedtvæv omkring bagdel og lår, som specielt hos kvinder er gavnligt”.

Sunde slankeveje slår modediller

Forskningen viser ifølge Kim Overvad, at er man blevet overvægtig, “bør man gemme vægten væk og fokusere på at lægge sit liv om til bedre kostvaner og et højere fysisk aktivitetsniveau. Og ændringerne skal være for livet”.

“Det er der selvfølgelig ikke lige så meget sexappeal over, som når en tatoveret kok sælger budskabet om, hvordan stenalderkost, eller hvad den aktuelle modedille nu er, sikrer et hurtigt vægttab.”

“Til gengæld virker det i stedet for at være skadeligt.” 

Normaliseringen af moderat overvægt er farlig

Den ‘lille snigende overvægt’, som man ikke selv oplever som unormal, kan være startskuddet til fedme.

“Det er en lidt farlig udvikling, for sociale normer og selvkontrol er elementer i udviklingen af overvægt. Hvis folk ikke selv oplever sig som overvægtige gør de sandsynligvis ikke noget for at blive slankere eller forhindre, at de lægger flere kilo på”

Finn Breinholt Larsen, seniorforsker. “(…) Hvis man kun fokuserer på det ekstreme, så mister man blikket for, at der er noget før det, der faktisk også er vigtigt at forholde sig til”. Og så følger artiklens sidste ord og clou:

“For der er jo ikke nogen der starter som svært overvægtig. Man skal lige være moderat overvægtig først”.

Det er forstået:

Bevar normalvægten … eller få den vidt muligt tilbage via holdbare livsstilsændringer.

Defintioner (Sundhedsstyrelsen)

Overvægt

En tilstand, hvor en unormalt stor del af legemsvægten udgøres af fedt. Ved overvægt (BMI >25) øges dødeligheden af hjertesygdom og type 2-diabets eksponentielt, men også dødeligheden af nyre- og leversygdomme, nogle kræftformer og lungesygdomme forøges. For hver sstigning på fem BMI-enheder, hvilket svarer til ca. 15 kg kropsvægt, stiger dødeligheden med totalt 30 %.
Overvægt disponerer til udvikling af artrose i knæ (og mindre grad ryg og hofte).

Fedme

En tilstand, hvor mængden af fedt i kroppen er forøget i en sådan grad, at det har konsekvenser for helbredet. BMI > 30.
Svær overvægt er ofte ledsaget af hypertension [forhøjet blodtryk], hyperkolesterolæmi, hypertriglyceridæmi, insulinresistens, depression, polycystisk ovariesyndrom (PCO) og for mænd erektil dysfunktion [impotens, manglende evne til at opnå eller vedligeholde en rejsning, der gør det muligt at gennemføre et tilfredsstillende samleje].

BMI_tabel_Marina_Aagaard_fitness_blog

BMI

BMI, body mass index, eller kropsmasseindex, er forholdet mellem højde og kropsvægt.
Man finder BMI ved at finde tal for kropsvægt (i kg) divideret med kropshøjden i anden:
Eksempel: 161 cm høj, 61 kg: 61 : (1,61 x 1,61) = 23,6.

Måling af BMI giver ingen direkte information om kroppens fordeling af fedt og muskelmasse; der er imidlertid generel enighed om, at BMI kan bruges til at sammenligne vægt-niveau, både blandt forskellige populationer, forskellige aldersgrupper, etniske grupper og de to køn (WHO, 1998).
Samtidig betyder fastlæggelsen af BMI grænser, at der er mulighed for at identificere individer eller grupper, hvis risiko for sygelighed eller dødelighed er forøget, og dermed hvem mulig intervention og behandling
bør rettes imod.

Referencer

Maz Plechinger: “Den helt normale overvægt”, Jyllands-Posten Indblik.

Sundhedsstyrelsen: Fysisk aktivitet – håndbog om forebyggelse og behandling.

Sundhedsstyrelsen: Definitioner.
http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/publ1999/fedem/Definition.htm

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness fup og fakta: Sådan strækker du bedst ud