MED - lige det der skal til i din træning

DR Penge: Hvilken motion giver mest valuta for pengene?

Marina Aagaard, MFT

Motion er oppe i tiden. Danskerne, i hvert fald nogen af os, dyrker motion som aldrig før og vi bruger 14,7 milliarder af kroner om året på at komme i form!
For få timer siden sendte DR Penge et indslag med det interessante spørgsmål: “Hvilken slags motion giver mest valuta for både penge og anstrengelser”. 

Sådan et program er enhver motionsinteresseret jo nødt til at se!

Hvilken motion giver mest valuta for pengene

I programmet afslørede vært Dorte Fals dog straks, at det drejede sig om en uvidenskabelig, men naturligvis ‘retfærdig’ undersøgelse, hvor man sammenlignede blot tre voksne personer, og så på deres udgifter til tøj, udstyr og kontingent, deres overordnede træningsudbytte og det sociale (fællesskab).

Christina Mulvad, 37 år, forening, fritidsfodbold: “Jeg har det sjovt og vi okser rundt”.

John Christensen, 44 år, fitnesscenter, holdtræning: “Cirkeltræning holder jeg rigtig meget af, meget varieret og vores træner lægger godt pres på os og jeg kan godt lide at blive presset”.

Jens Sylvester Gade, 69 år, selvorganiseret træning, løb og styrketræning: “Jeg får livsenergi og styrker og jeg bliver glad i låget af det”.

Da udsendelsen var slut var man ikke ret meget klogere, hvis man søgte et præcist svar på spørgsmålet (det vil blive undersøgt senere på denne fitness blog). Til gengæld var det en informativ og interessant udsendelse, der for måske første gang satte spot på:

En voksen kvinde der dyrker fodbold

Det lader sig gøre at integrere foreningsidræt med faste tider som voksen: Hun nød fællesskabet og det så sjovt ud. Team Danmark Træner og forsker Thue Kvorning vurderede til sidst i udsendelsen, at i boldspil kan det let lade sig gøre at lobbe den af, men da hun selv gik til den, fik hun et rigtigt godt motionsudbytte (forskning har vist at man få betydelige sundheds- og træningseffekter ved at spille fodbold) og på ‘pengesiden’ var det den billigste aktivitet.

Programmet satte også spot på det nye fænomen ‘håndboldfitness’, som findes i 130 klubber rundt om i Danmark. Håndbold for voksne uden særlige forudsætninger og med særlige regler, mindre bane og ingen tacklinger. Synligt populært hos deltagerne.

Kommentar: Idræt er sjovt, fordi man glemmer sig selv. Desværre betyder det også, at man har en større risiko for skader end ved almen motion. Så det gælder om at varme godt op, være koncentreret og passe lidt på (hvis man er voksen +).

Hjemmefitness

Fabelagtigt. Det ses sjældent på tv. Her var vurderingen fra Thue Kvorning, at det var meget effektiv træning. På ‘pengesiden’ var vurderingen ‘moderat’: Udstyr er dyrt, til gengæld er der ingen kontingenter i hjemmet …
Her var en voksen mand, der havde lavet sit eget fitnesscenter i hjemmet og trænede meget alsidigt: Løb, kropshævninger, bænkpres (eller noget der lignede), boksning på sandsæk, kettlebell træning og hulahopring træning. Og selvom han trænede helt alene blev han glad i låget. Indre motivation findes altså også i individuel træning.

Kommentar: Det blev nævnt, at løb trænede benene og de viste øvelser trænede overkroppen. Det er dog værd at pointere, at benene også har gavn af styrketræning og ikke kun konditionstræning. Samtidig kan det pointeres, at de der træner hjemme bør få lidt hjælp af en personlig træner til at pudse øvelserne af, så de virker bedst muligt.

hjemmetraening_fitness_i_hjemmet

Fitnesscenter holdtræning

Fedt indslag (cirkeltræningen så meget alsidig ud), hvor hovedindtrykket var, at fitness er motiverende, sjovt og med et godt fællesskab, ud over at det er målrettet og effektivt. En ret ny vinkel i det offentlige rum … .

Thue Kvorning konstaterede, at fitnesstræning er effektiv motion med mange positive sundhedseffekter, så også fitness holdtræning fik topkarakter i ‘træningseffekt’.
Kontingentet på tæt ved 3000 kroner, dyreste kontingentudgift af de tre, betød dog, at på ‘pengesiden’ fik fitness vurderingen ‘dyrt’ (lavest karakter) og kom derfor på tredjepladsen – ud af tre – i programmets ‘undersøgelse’ …
(Der blev dog også vist et golf-klip, der antydede, at motion kan blive dyrere endnu!).

Kommentar: Der er naturligvis forskel på fitnesshold og typisk er holdene kun lige så gode som instruktøren (uddannelse, viden, og motivationsevne).

Forskningsansvarlig i DIF Kasper Lund Kirkegaard, der som det sås selv dyrker badminton (og svømning), kom med det essentielle budskab, at det er vigtigst at dyrke den form for motion, som man selv synes giver mening.

Det er hørt!

Generel kommentar til program:

S u p e r s k ø n t at se piger der spiller fodbold og mænd der dyrker fitness holdtræning og træner med hulahopring. Endelig blev posen rystet på tv.

Fakta

DR Penge: “Vi bruger frivilligt tusindvis af kroner og hundredevis af timer, fordi vi gerne vil være sunde, leve længere og have det sjovt”.

I gennemsnit bruger hver dansker på motion 3.252,00 pr. år, hvilket svarer til, at vi samlet set bruger 14,7 milliarder kroner pr. år alt iberegnet på at dyrke motion (Idrættens Analyseinstitut).

En gennemsnitlig motionist bruger på udstyr 849,00 pr. år og mænds udgifter til udstyr er tre gange så store som kvinders! (Idrættens Analyseinstitut).

En gennemsnitlig motionist bruger til sko og tøj 1182,00 pr. år og københavnere brugere langt mere end folk på landet (Idrættens Analyseinstitut).

En gennemsnitlig motionist bruger til medlemsskab 1300,00 pr. år (Idrættens Analyseinstitut).

64 % af danskerne dyrker motion, det er dobbelt så mange som i 1975
(iflg. program, læs mere i Danskernes Motionsvaner).

IDAN d.d.: Danskerne bruger ca. 6000,00 i alt om året på idræt, inklusive motionsrejser fx skirejser, cykelferier og idrætshøjskoleophold.

Reference

DR Penge

IDAN: Danskerne bruger mest på motionsrejser og medlemsskaber

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MED - lige det der skal til i din træning