Sund og slank: Variation fryder

SPA og bade tips til fitness, wellness og restitution

Af Marina Aagaard, MFT

Spabesøg er blevet en populær wellness aktivitet. Men det er ingen nyhed. Bade har været brugt siden oldtiden, til renselse og rengøring, men også skønhedsbehandling, afstresning og socialt samvær. 3-i-1: Fysisk, mentalt og socialt velvære.

Spabade passer perfekt sammen med fitness og sundhed; atleter på alle niveauer bruger kolde og varme bade til at fremme restitutionen eller koble af. Selv bruger og anbefaler jeg varme-kulde bade til afslapning, restitution og sygdomsforebyggende middel.

Spa og bade tips Assawan spa Burj al Arab Marina Aagaard blogAssawan Spa, Burj al Arab (det syvstjernede Jumeirah hotel i Dubai, UAE).
Foto herover: Jumeirah foto. Øvrige: Henrik Elstrup.

Spa

Når man har sagt wellness, må man næsten også sige ‘spa’. Udtrykket SPA kommer af det latinske Sanus Per Aquam, der betyder ‘sundhed gennem vand’.
Begrebet opstod, da romerne opdagede, at mineralholdigt vand har en helbredende virkning. Det fik dem til at oprette bade- og velværeanstalter, de såkaldte termer, af thermae, latin for ‘varme bade’.

I dag foregår specialbade i svømmehaller, badeanstalter, kurbade, badelande, hoteller, velværecentre eller spa’er. Hvert sted har sin særlige atmosfære.

Et andet navn for vandbehandlinger er hydroterapi. Hydro betyder »vand« og terapi »behandling«. Vandterapi omfatter forskellige typer udvortes vandbehandlinger; brusebade, karbade, baljebade, boblebade og hydromassage, for hele kroppen, underkroppen, fødder eller arme.

Bade og formål

Bade kan være enten varme eller kolde, afhængigt af hvad man ønsker at opnå. Brug disse bade til hver sit formål:

Varme bade blødgør og løsner musklerne, gør vejrtrækningen lettere og fjerner spændinger og negative sindsstemninger.

Kolde bade kvikker op, stimulerer blodcirkulationen, letter vejrtrækningen og gør kroppen klar til aktivitet.

Varme-kolde bade; varmt bad efterfulgt af koldt bad fremmer restitutionen.
Fx sauna (10-15 min.), efterfulgt af koldt kar (1-3 min.).
Kombinationen gentages 1-4 gange.

Bade med tilsætning: Bade kan være med salte, alger, urter, mælk eller olier, bl.a. æteriske olier med enten opkvikkende eller afslappende virkning.

Wellness bade: Ønsker man at forkæle sig selv, er det en ekstra afstressende oplevelse at tage til et wellnesscenter og skifte mellem spa-bade, sauna og dampbad og eventuelt behandlinger som massage og kropsindpakninger.

Prisen er meget rimelig i forhold til hvad man får: Fra to til mange timers afslapning, hvor der bliver kræset for alle sanser i et lækkert miljø med effektive behandlinger; badene gør hud og muskler godt og virker behageligt og afstressende, så det er en sund investering i helbred og mentalt velvære.
Mange steder er der te, eventuelt kaffe, vand med citron, frugt, nødder o.l.

Man kan finde et dedikeret wellnesscenter eller man kan gå i svømmehallen ?normalt en billig løsning ? eller tage i et feriecenter eller vandland, da mange af disse også tilbyder både sauna og dampbad.

Assawan spa receptionWellness og spa på rejsen: Jeg (til højre) venter i Assawan Spa receptionen.

Badetips

Man kan bade morgen og aften, men det er ikke nødvendigt eller ønskeligt med grundig afvaskning eller afsæbning (af hele kroppen) mere end en gang om dagen. Faktisk anbefales det, at man blot bader, afvasker sig, få gange i løbet af ugen.

  • Fugt huden. Efter et bad, dampbad eller sauna, som kan virke udtørrende, anbefales det, at man smører kroppen ind i fugtlotion.
  • Bland ikke mad og bad. Gå ikke i (svømme)bad, lige efter at du har spist. Vent mindst ½-1 time, og sørg for at drikke vand både før og efter badet.
  • Bland ikke stærk medicin og bad. Undgå indtagelse af alkohol eller beroligende eller smertestillende medicin inden badning.
  • Pas på helbred. Undgå ekstreme temperaturer, hvis du lider af hjerte- og kredsløbsproblemer, forhøjet blodtryk, forkølelse, migræne og akut astma.
  • Slap af. Efter et spabesøg slapper man normalt af mindst en halv time i et hvileområde, så kroppen damper af og bliver klar til at komme videre.

Assawan spa relax områdeEt af flere hvileområder i Assawan Spa. Alt hvad, der ligner guld, er guld.

Spørg ikke dig selv, om du skal i spa, men om hvornår?

Det er en fantastisk afslappende oplevelse og man bliver positivt overrasket over, hvor godt det gør kroppen og velværet.

Du kan læse mere om all-round velvære inklusive bade i e-bogen Wellness – længere, sundere og gladere liv og de enkelte spacentres hjemmesider.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sund og slank: Variation fryder