Ferie for Alle 2014: Fitness wellness miniferie

Federe skiferie: 5 Eksperttips og 1 Dårligt råd

Af Marina Aagaard, MFT

Mange har allerede været på ski og så er der de, der lige nu og i de kommende uger er på vej af sted på skiferie og det netop som jeg i min avis læser en skieksperts fem råd til en bedre skitur.
Jeg iler med at bringe essensen af rådene videre … med en essentiel kommentar til et af rådene, som kan være enten super godt eller super dårligt afhængigt af ens (ski) form.

Jeg har lige læst JP Explorer (Jyllands-Postens tillæg om rejser) fra d. 22.2.2014. Her har journalist Malo Rud Bohnsen været heldig at få fem top tips af den danske skicross-løber Sophie Fjellvang-Sølling, der deltog i Vinter OL 2010 i Vancouver og var kendis-skilærer i TV2 serien ‘Skiskolen’. Her er highlights fra hendes tips med kommentarer.

Federe skiferie

Ski_Canazei_Marina_AagaardNej, ikke Sophie, men Marina (ses på gamle ski og middelmådig form) i Canazei. 

1. Inden skiferien – træn hjemmefra

Sophie påpeger det faktum, at når man “betaler 10.000 kroner for en uge på ski og bliver træt på tredjedagen og ikke kan stå mere, så er det dårlig valuta for pengene!” Det er hørt, for ingen tror, at de kommer til skade (det er naboen), så skadestrusler duer ikke som motivation, mens tanken om at spilde pengene kan sparke flere i gang – og som Sophie som ekspert kan fortælle: “Jo stærkere du er, desto federe sving kan du lave” … og det lyder også godt!
Skitræning er også smart træning for de, der bare vil i form: Skitræning.

2. Find det rigtige udstyr og slib skiene

Følg ekspertråd: Få vejledning og passende ski og støvler (gå ikke ned på ski ‘fit’).
Sørg for at få egne ski slibet efter hver skiuge. Det er råd, der duer til noget og som vil gøre en kæmpestor forskel.

3. Skiteknik og balance [sørg for det]

Sophie vurderer, at “Det, som alle kæmper med, er balancen på ski (…)”. Derfor er hendes (og de fleste skilæreres) tip, at “stå midt over skiene, få knæene frem, bøje lidt i hoften og have armene fremme”Det er et helt afgørende tip og forhåbentlig læser og følger rigtig mange det råd. Et andet skilærer tip: Man kan tænke på at trykke hele foden godt ned og presse skinnebenet frem i støvlen. 

Obs.: Den teknik bør man også træne under sin ski-fortræning. Derfor fraråder jeg øvelsen, hvor man står i benbøjning op ad væggen med en bold i ryggen: I den øvelse er kroppen i en unaturlig stilling, som langt fra er skispecifik, ofte er vægten endda på den bageste del af foden. Lav andre øvelser i stedet for.

Sophie anbefaler: “Få brushet up på din skiteknik med en skilærer, bare en time hver skiferie. Så får du meget mere ud af skiferien”.

4. Du skal udfordre dig selv

Overskriften kan lyde lidt skræmmende, men det er faktisk suveræne råd om, at man generelt bør komme lidt mere omkring og få mere ud af sin ferie; ikke bare prøve forskellige pister, men også andre oplevelser end ellers såsom kanefart og spabad. Alle tiders tips.

5. Nybegynder i parken [YouTube klip er ikke nok]

Et stort afsnit med råd især for de unge, snowboardere og skientusiaster med hoppelyst. Rådene handler om, at få hjælp af nogen, der ved, hvordan man gør og så bruge den rigtige teknik, bl.a. at køre ud over hop (kant) i balance.

Det var fem råd fra en ekspert skiløber.

Et mindre godt råd

Som del af det første råd er der dog et særligt tip, der kan gå begge veje:

“Jeg vil sige, at crossfit er den ultimative skitræning (…).”

Til veltrænede, der er i form, er det et rigtigt råd, for crossfit omfatter styrketræning og eksplosiv træning med sprint, hop og agility; effektiv grundtræning.

Til familien Danmark, der er mindre aktive eller primært løbetræner, er rådet til gengæld rimeligt ringe, fordi en del motionister, der begynder på Crossfit bliver skadede og det vil sige, at man potentielt kan få skiferien ødelagt før afrejse …

Årsag til skader: Manglende grundform, som kræves for at kunne klare den hårde Crossfit træning, for selvom instruktørerne giver variationer, handler Crossfit om at presse sig selv og så er det svært at holde igen.

En tilføjelse til dette råd er derfor:
Har du ikke styrketrænet tidligere, så start gradvist op med traditionel styrketræning med fokus på benbøjninger, lunge (fremfald og udfald) og kropsstammetræning.
Læs mere i bogen Ski Fitness eller find inspiration i bloggens Ski Træning afsnit.

Rigtig god skitur.

Følg min Blog HER og Instagram HER

3 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ferie for Alle 2014: Fitness wellness miniferie