Af Marina Aagaard, MFT

I dag blev jeg kontaktet af en journalist, der ville vide, hvorfor danskerne ikke kan overholde deres nytårsfortsætter (kure) og har vægtproblemer.
Det kan der være flere årsager til: En årsag er, at de gamle indgroede vaner er vanskelige at ændre. En anden årsag er, at mange skyder over målet med deres fra-dag-til-dag-vil-jeg-være-slank målsætning!

Igen og igen kan det konstateres, at det meget ofte er de små skridt, der giver langvarige holdbare resultater både i forbindelse med vægttab og vægtvedligehold.
For at de nye vaner skal blive faste vaner, skal de være overkommelige og ‘spiselige’, så det er smart at starte med blot en eller to små forbedringer.

FLASHKostBeansPhotoDisc

Her er fem forslag:

1. Gå efter nøglehulsmærket, vælg fuldkornsvarianter af brød, ris, pasta; det smager bedre og mætter mere og er en snedig erstatning for de hvide varer …

2. Spis flere grøntsager (moderat mængde frugt). Start med at spise en grøntsag til morgen, fx en stor tomat, og en grøntsag til formiddag og eftermiddag, fx peberfrugt eller glaskål – det er lettere at få tilstrækkeligt grønt, når man fordeler det ud over dagen. Bemærk, at mange grøntsager smager (næsten) som slik, fx økologiske gulerødder eller rødbeder.
Har du meget svært ved at nå op på de 500-600 g grønt om dagen? Så prøv at lave grøntsagssmoothies (evt. tilsat en frugt); et velsmagende ‘kosttilskud’.

3. Spis 10-12 rå mandler som snack eller mellemmåltid ved behov.
Tyg dem grundigt; tyg 35-50 gange på hver mandel, så varer de længere og smager ligesom marcipanbrød.
Spis kun mellemmåltider, hvis du føler behov for det.

4. Lav dagligt dressing af 2-3 spiseskefulde rapsolie (eller olivenolie) og balsamico, tx til en salat med snittet hvidkål og glaskål med græskarkerner på.
Sunde olier er vigtige for hjernen og mange af kroppens funktioner, så husk også fed fisk som laks, makrel og ørred til frokost eller aftensmad flere gange om ugen.

5. Drik 2-3 liter vand per dag, fordel det ud over dagen. Undgå sukkerholdige drikke – de fremmer fedme – inklusive alkohol (alkohol er ikke sundt; det feder og gør dig syg, så det skal  nydes i moderate mængder for smagens skyld).
Tip: Vil du drikke alkohol, så drik langsomt, smag på hver mundfuld og drik vand til. Nyd helst alkohol sammen med mad, så det optages langsommere i kroppen.

Erstat afsavn med sunde tilvalg.
God appetit!

4 Comments »

  1. Et andet råd: Gå, gå, gå.. Tag trappen i stedet for elevatoren og gå gerne en tur i din frokostpause, det har de fleste mulighed for. Og så tag cyklen til motionscentret i stedet for bilen 😉

    Like

  2. Jeg handler aldrig ind på tom mave, lyder måske underligt, men når jeg tager ned i Superbrugsen på tom mave, ender der altid de forkerte og usunde ting i min indkøbskurv, derfor sørger jeg altid for, at spise sundt hjemmefra, så er fristelserne ikke nær så store som hvis det havde været på tom mave 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s