Skiferie og skiløb? Vær klar: Varm op med Ski Fitness.

Rigtig God Jul Med Julemad og Juleform

Af Marina Aagaard, MFT

Julen er ikke bare skøn julefred, juleglæde og julehjertelighed … julen er også julemad og julegodter.
Gør det til en god ting. Smid bekymringer om overspisning og vægtforøgelse væk. Udvis i stedet rettidig omhu, vær smart, vær på forkant og hold formen.

Jul_juledekoration
Et grønt julehjerte er også et julehjerte.

Per Brændgaards Mytekalender 20/24 (citat):
Myte: Det er ikke det, du spiser mellem jul og nytår, der virker fedende. Det er det, du spiser mellem nytår og jul. Så du kan lige så godt spise igennem i december og gå på kur i januar.
Fakta: Det, du spiser mellem jul og nytår, kan også virke fedende. Du kan lige så godt være på slankekurs i december som i januar.
[Aagaard: Bemærk ‘s’ i slankekurs; ikke en kur, men sund livsstil]

Marina Aagaards Mythbuster: Ja, det har jeg undersøgt til bunds! Det er både det, du spiser mellem nytår og jul, OG det du spiser mellem jul og nytår, der feder! That’s life … 1) træf et valg, 2) nyd det, 3) tør øjnene, når skaden er sket … eller:

1. Start julemåltid med at drikke vand (evt. før måltid); er sundt og mætter.

2. Fortsæt med at drikke vand (drik alkohol, en ‘kaloriebombe’, med måde)

3. Spis langsomt, så nydelsen varer længere, mmmmmhhhhhhhh.

4. Tag små portioner ? man kan tage to gange ved behov (undgå madspild).

5. Start med grøntsager og det grove (undgå hvidt brød, der gør dig super sulten); groft mætter og og så går du (forhåbentlig) ikke helt bananas brunet sovs.

6. Nyd din julemad, hver en bid, det er jo kun jul én gang om året; gør godter og godbidder sunde og lækre; færre, men bedre råvarer og spis opmærksomt.

7. Vælg rigtigt. Er du omgivet af julegodter, så træf det rigtige valg. Hellere 2 stk hjemmelavet konfekt (tak, mor) med mørk chokolade og marcipan, der mætter og tilfredsstiller den søde tand, end 20 næringsløse masseproducerede sukkerkugler.
Eller superlækre sild i stedet for farlige fedtegrever … tænk strategisk.

8. Bevæg dig mest muligt; gå med hunden, familien, affaldsposerne. Lav en eller anden form for bevægelse. Gerne umiddelbart efter måltidet; det er rart og smart.

9. Vær fysisk aktiv i juledagene, når du har fri. Tag en tur i skoven eller til vandet og gå en tur; det er wellness og en anelse fedtforbrænding (lidt er bedre end ingenting). OG: Træn, der er masser af chancer for at træne rigtigt mellem jul og nytår. Lav din egen outdoorfitness, noget med høj intensitet, eller gå i fitnesscenter, hvor der tit er spændende specialhold. Det er også et smart tidspunkt at tyvstarte med sit træningsfortsæt; der er rimelig ro og fred (i modsætning til januar måned …).
Målrettet træning er ekstra effektivt middel til bevaring af normalvægten i julen.

10. Tænk gode tanker. Ud over at tænke positivt generelt, så er det en snedig plan, at sige til sig selv: “Jeg går aldrig på slankekur og slet ikke i januar måned” (slankekur er en næsten stensikker kurs mod fremtidig overvægt). Når den mulighed ikke længere er til stede, så passer man bedre på sig selv i december og året rundt.

Sandhedens time:
Er der risiko for ukontrollabel spisning; fx det helt store uimodståelige julebord. Så kan det være en mulighed at neutralisere det via en enkelt fastedag eller to, dagen før og/eller dagen efter, eller mellemløsningen 3/4 fastedag (jf. 5:2 kuren; 1 lille måltid er o.k.). Ikke kun for at spare kalorier; du lærer din krop og sult (hvaffornoet?) bedre at kende.
Obs.: Fast ikke to dage i træk, for det tærer på muskelmassen, som er din forbrændingsmotor!
I 5:2 spiser man normalt/sundt 5 dage og faster delvis 2 dage (ikke i træk). 
I IF, Intermittent Fasting, periodisk faste, spiser man en dag og faster en dag på skift.
Bemærk, der er forskellige IF strategier.

God appetit og rigtig god jul!

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skiferie og skiløb? Vær klar: Varm op med Ski Fitness.