Taljemål: Tjek din omkreds og din sundhed

BMI guide: Body Mass Index – kropsmasse og sundhed

Af Marina Aagaard, MFT

BMI-tallet, eller Body Mass Index, anvendes i udstrakt grad i sundhedsregi som en indikator for børn og voksnes generelle sundhedstilstand.
BMI tallet peger især på, at tiltagende overvægt, fedme, øger risikoen for sygdom og for tidlig død.

I de senere år er BMI dog blevet kraftigt kritiseret. Fokus har især været på høje tal, selvom forskning viser, at det kan være mindst lige så sundhedsfarligt at være undervægtig. Det ser ud til, at en smule sul på kroppen ikke er kritisk, så længe man samtidig er fysisk aktiv og spiser sundt. 

BMI guide

Man kan finde BMI-tallet, når man kender sin højde og vægt. Dernæst kan forholdet mellem højde og vægt beregnes og tallet sammenholdes med BMI tabellen.

BMI tabel tal Sundhedsstyrelsen tabel Marina Aagaard blog BMI Tabel (Sundhedsstyrelsen)

Fordelen ved BMI:

Det er udbredt, let at beregne og kan give et generelt praj om sundhedstilstanden. 

Ulempen ved BMI:

Det er et unøjagtigt tal, som ikke tager højde for fedtprocent, dvs. kropssammensætning, muskler i forhold til fedt, eller fedtfordeling, og fokuserer mest på overvægt.

BMI-tallet findes ved at:

  • Måle højden i meter.
  • Veje sig, antal kilo.
  • Beregne BMI. Vægt (i kg) divideret med højden i anden:
    Eksempel: 161 cm høj, 61 kg: 61 : (1,61 x 1,61) = 23,6.

1186277_41392762Spild ikke (for megen) tid på vægten.
Tjek 
i stedet formen i spejlet.
Foto: Asif Akbar. sxc.hu.

Du kan også indtaste dine tal i denne BMI-beregner (udarbejdet af netdoktor.dk).

Sul, sundhed og BMI tal

Ifølge professor overlæge Kim Overvad, Institut for Folkesundhed ved Århus Universitet er det “kun positivt at have lidt ekstra fedtdepoter, og samtidig er det også sundt at have muskelmasse”. “Selv om man har et bmi-tal, der ligger i den høje ende, kan man stadig sagtens være sund, så længe man spiser sundt og motionerer.”

“Nye studier tyder på, at det faktisk er bedre at ligge i den høje ende med et bmi-tal på 25 eller 26 end at ligge nede omkring 18 eller 19, hvor man er på grænsen til at være undervægtig, for her har man sandsynligvis ikke særlig meget muskelmasse”. (JP Sundhed & Velvære 11.10.2013).

Det er vigtig viden, at man ikke behøver at bekymre sig for meget om BMI-tallet og at en smule sul ikke er usundt. Men man bør tage et realistisk ‘bodyscan’ og ikke misbruge nævnte viden til at lade stå til. For et sundere, gladere liv gælder det om at opretholde en behagelig normal vægt. Er den der ikke, bør man handle.

En anden og måske bedre metode til at vurdere sundheden på, er at slå et målebånd om livet og lave en såkaldt omkredsmåling eller taljemåling.
Læs her om: Taljemåling.

Kritik af BMI

Kritik af brug af BMI i stedet for brug af taljemål hos hjertekarsyge:

Combining Body Mass Index With Measures of Central Obesity in the Assessment of Mortality in Subjects With Coronary Disease : Role of ?Normal Weight Central Obesity?

Anden metode:

Waist to Height Ration Better than BMI

Følg min Blog HER og Instagram HER

6 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Taljemål: Tjek din omkreds og din sundhed