Express fitness: 7 tips til mere træning på kortere tid

Bedre træning nu? Fakta om fremgang i fitness

Af Marina Aagaard, MFT

Fitness – i (bedre) form på kortere tid hed et af mine foredrag på kongressen Fitness Festival i Farum. Emnet var heldigvis populært for foredragsområdet var fyldt, spørgelysten bagefter var stor og der var mange positive tilkendegivelser; mange tak til tilhørerne for det.

Tilhørergruppen var meget blandet og foredraget var netop også tænkt som inspiration for såvel de, der gerne vil slippe af sted med mindst mulig træning, som de der træner relativt meget af lyst, men ønsker bedre resultater hurtigere med samme tidsinvestering.

Hovedtemaerne i foredraget, der blandt andet udspringer af mine samtaler og træninger med nogle af verdens bedste gymnastiktrænere, var betydningen af et stærkt fundament og en realistisk progression.

Hop_origin_3483634697

Fremgang i fitness

Som udgangspunkt for en meget bedre form er det væsentligt at skabe et stærkt fundament og det fundament består af en all-round grundform, der sikrer at man kan gå hurtigt frem uden at komme til skade.

Grundtræning er ikke ‘one-size-fits-all’, ens-for-alle træning, med ensartet træning af alle kapaciteter. Tværtimod skal grundtræningen på baggrund af en vurdering, eventuelt testning, tilpasses den enkeltes styrker og svagheder.
Det  er ikke helt er tilfældet p.t., hvor mange overtræner styrkerne og undertræner (glemmer) svaghederne … 

Især med de nyere tendenser med hårdere og hårdere træning – også for kvinder – er det væsentligt at 1) kende sin krops formåen og 2) vide noget om træningens krav og 3) træne smart, så man får fremgang i stedet for tilbagegang.

Fem afgørende faktorer:

  • Helbredet er det vigtigste; ingen træning eller øvelse må skade helbred.
  • Træn specifikt. Man bliver god til det, man træner. Undgå spildtid.
  • Skab solidt fundament, alsidig grundtræning inkl. bevægelighed først.
  • Sørg for overload. Øg belastning/sværhed iht. form. Undgå undertræning!
  • Gradvis progression; 2,5-10 % / uge. Undgå overtræning. Fra A til C via B!

Enhver træner og trænende har gavn af at lave et ‘syn’ på sin træning med jævne mellemrum for at konstatere om, man er på rette spor eller der er plads til forbedringer.

Læs mere om basis her: Top Tip Til Træningsplanlægning

Rigtig god træningslyst!

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Express fitness: 7 tips til mere træning på kortere tid