Wellness på rejsen: Sundhed i lufthavnen

24 Timer motorsport: Er Motorsport en Sport?!

Af Marina Aagaard, MFT

Snart, snart, snart: 24 timer løbets start.

Selvom det er sundhedsskadeligt at sidde ned for længe, skal jeg om cirka 24 timer i 24 timer sidde klistret til skærmen og se 24 Heures du Mans.
Beklageligvis blev det ikke til en live tur, så det er fortsat på min To Do Liste; det tætteste på det indtil nu var 280 km/t i en Audi R8 a la løbets populære safety car.

Like! Se superbiler, Audi og Corvette naturligvis, og superhelte, Tom K, Jan Magnusson og de fire andre danskere konkurrere i årets løb (juni 2013).

Audi_MotorsportAudi R18 E-tron Quattro 24 Heures du Mans 2013.
Foto: Arnaud Cornilleau/ACO © 

Er motorsport en sport?

Ja, det er. Det er en bodymind sport; en konkurrenceidræt med både fysiske og mentale krav; teknik, taktik, koncentration, hurtighed og udholdenhed.

Kredsløbskondition

Under et løb kan pulsen være oppe omkring 200 slag i minuttet, så en god kondition er vigtigt for racerkørere. Det vigtigste er træning i bilen, dernæst varieret konditionstræning fx løb, roning og cykling for at forbedre konditionen (al fysisk træning skal være sikker for at undgå skader).

Styrkeudholdenhed

Der er høje G-kræfter i motorsport, så racerkørere skal have en god nakkemuskel styrkeudholdenhed; vægten af hoved og hjelm er cirka 6 kg; med tillæg af G-kræfter i sving svarer det til 30 kilo. Desuden kræves udholdenhed og stabilitet i og omkring arme og skuldre, ben og ryg (kropsstammestabilitet).

Koordinationsevne

Reaktionsevne.
Tilpasset kraftindsats; styring af rat, bil, og opbremsninger.

Mental kapacitet

Problemløsningsevne (taktik)
Koncentrationsevne (fokusering)
Spændingsregulering (spænding og afspænding).

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Wellness på rejsen: Sundhed i lufthavnen