Får du nok ud af træningen? High eller low responder?

Fitness ordbog: Armbøjninger eller armstrækninger?

I forbindelse med fitness undervisning får jeg mange spørgsmål omkring praksis. Også om udtryk og betydninger. Det er ikke uvæsentligt, for viden om ord, fagudtryk, terminologi og begreber gør det lettere at forstå og formidle fitness.

Jeg har af og til fået stillet dette spørgsmål:

Hedder det armbøjninger eller armstrækninger?

Svaret er: Armstrækninger.

Armbøjninger eller armstrækninger push-up incline bold Marina Aagaard Fitness foto CPhotography

Armbøjninger eller armstrækninger

Armbøjninger er et udbredt populært navn for ‘armstrækninger’, øvelser, hvor man i plankestilling, på hænder og tæer eller knæ, bøjer armene og sænker sig mod underlaget og dernæst strækker armene og skubber kroppen væk fra underlaget.

På engelsk hedder øvelsen: Push-up, der betyder pres op eller skub op.

Den hårde del af øvelsen, er armstrækningen, bevægelsen opad. Derfor er det korrekte navn armstrækninger – det giver et mere præcist billede af aktiviteten.

Armstrækninger styrker arme, bryst og skuldre. Der er mange variationer med diverse armstillinger med fokus på hhv. brysttræning (bred armstilling) eller bagsiden af armen, triceps (smal armstilling).
Fotoet viser armstrækning med hænder på bold (foto: CPhotography).

På siden Fitness Leksikon er der mere information om fitness udtryk.

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • Kurt Christiansen

  Kan du sende et billede af armstrækninger og et billede af armbøjninger. Jeg står alene med påstanden om hvad der er hvad.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kurt,
   Tak for spørgsmål. Armstrækninger og armbøjninger er samme øvelse. Armbøjninger er den betegnelse de fleste bruger, måske fordi man oftest starter med at bøje armene. Men det mest korrekte er armstrækninger, fordi strækningen af armen/albuen primært udføres af armens bagside, triceps, armstrækkeren. Selv i returfasen, når man sænker sig ned, er det triceps, armstrækkeren, der arbejder, men nu med en bremsende (excentrisk) bevægelse. Armbøjeren, biceps, på forsiden af armen, er IKKE direkte aktiv i armstrækninger (af mange kaldet armbøjninger). Her er link til utallige versioner af push-ups (armstrækninger på dansk). Håber at det opklarer sagen.
   https://www.google.dk/search?q=push+up+images&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjl_Kym5-rTAhWB2SwKHSD4AHYQsAQIIg&biw=1562&bih=802
   Mvh
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Får du nok ud af træningen? High eller low responder?