Sundhed og fitness bog: Wellness - lev længere, sundere og gladere

Fitness og Wellness? Ferie er begge dele og ultimativ restitution!

Dyrker du fitness, har du også behov for wellness, som ikke bare omfatter forskellige spaaktiviteter, men også tiltag, der fremmer mental og fysisk restitution, så kroppen hurtigere kommer sig oven på en hård periode. 
Restitution foregår i dagene efter fysisk aktivitet, træning eller arbejde, og restitutionstiltag omfatter pause fra aktiviteterne samt søvn, sund kost, varme fx sauna og massage.
Har du gennem lang tid kørt på fulde omdrejninger, har kroppen brug for en længere pauseperiode med mental og fysisk rekreation: Ferie!

ferie_og_rejse_er_restitutionNikki Beach Club. Miami Beach, FL, USA.

Sørger man ikke for afslapning og tid væk fra dagens dont, kan det resultere i stress, derfor må ferie regnes som en afstressende og dermed sundhedsfremmende aktivitet.

Og hvem vil ikke gerne have ferie?

Bemærk, at mange familier oplever ferietid som stressende, fordi forventningerne er tårnhøje og samværet mere intensivt end i hverdagen. Løsning:

1) Skru forventningerne ned.
2) Læg realistiske planer.
3) Lav gode aftaler med hinanden.
4) Nyd hvert et øjeblik, især hyggestunder og nye oplevelser sammen.
5) Forvent intet af vejret. Tag det som det kommer; hav alternativer til alt vejr.

Ferie behøver ikke at være en tur til den anden side af jordkloden og det behøver heller ikke at være to uger ad gangen, selvom nogen påstår at det er minimum for at nå at slappe af. Dejligt, hvis det kan lade sig gøre, men mindre kan gøre det.

Ferie handler om at koble af og hvile hjernen. Det kan foregå alene ved at lægge arbejdet fra sig, slukke mobiltelefonen og tv’et og gerne, hvis muligt, flytte ud af hjemmet og ud af byen.

Ti top tips til billigere ferier

 • Bo hos en ven eller familie i en anden by, se noget nyt.
 • Lån et sommerhus af familie eller venner, kom væk fra byen.
 • Tag på camping, det er bedre ? og kan være mere luksuriøst ? end mange umiddelbart tror.
 • Byt med bolig i udlandet (google: home exchange, home swap, house swap).
 • Rejs til Tyskland, der er uhyre billige overnatningsmuligheder og uendeligt mange muligheder for fantastiske kultur- og naturoplevelser.
 • Rejs til Sverige, det er billigt at handle og naturen er ekstremt flot (ditto i Norge, men der er ekstremt dyrt, desværre, med mindre man bor i hytte og har alt med selv).
 • Book i rigtig god tid i forvejen og få rabat.
 • Book i sidste sekund; en afbudsrejse (en rigtig; mange ‘afbudsrejser’ er fup).
 • Rejs uden for sæsonen, hvis muligt.
 • Skaf rabatter; fly/hotel bonuspoint og bookingbureauers bonusovernatninger.

For at undersøge flere feriemuligheder besøgte jeg messen FERIE FOR ALLE 22.-24. februar 2013 i MCH Messecenter Herning. Der findes også en tilsvarende, knapt så stor messe i Bella Centret i København.

Jeg besøgte messen om fredagen i den tro, at der ville være fred og ro og til at komme frem. Fejlagtig antagelse: Fra åbningstiden klokken 10 var der bilkøer ind ad alle indfaldsvejene til Herning, klokken 11 var alle parkeringspladser tæt ved indgangen fuldt optaget og i messehallerne var der hele dagen et hav af mennesker.

Ferie er populært!

P1000374

Ifølge Herning Folkeblad var der 20.319 gæster allerede om fredagen, mens lørdag traditionelt er dagen med størst besøgstal.
Sidste år var der på de tre dage i alt 66.295 gæster og i år var der for fjerde år i træk igen over 60.000 gæster: 63.840.

Og messedeltagerne, som betalte 100 kroner per næse for at komme ind, var ikke kun ude for at snuse. Alene ét af rejsebureauerne solgte 350 rejser i løbet af de første to timer, 1700 i alt på messen og 3000 på internettet i løbet af weekenden.

Ifølge rejsebureauerne er top tre over danskernes mest populære charterdestinationer Mallorca, Kreta og Alanya i Tyrkiet.

Ferie for alle standPå messen var der i øvrigt masser af konkurrencer med præmier, der omfattede rejser og hotelophold … og for de uden held i spil var der store rabatter på rejser, fra 500-2500 kroner ligesom mindst et selskab havde ‘betal for 1, rejs 2’.

Min vurdering er, at hvis man vil købe en rejse, kan det betale sig at tage på feriemesse.
Et par herningensiske messedeltagere, der er vant til at handle, vurderer dog, at man året rundt kan opnå gode handler ved at søge efter tilbud og handle om prisen.

Ifølge Berlingskes messemagasin ‘Rejser og ferie’ var de besøgende interesseret i følgende rejsedistinationer i prioriteret rækkefølge:

 • Sydeuropa
 • Danmark
 • Norden
 • Asien
 • Nordeuropa 
 • Australien og New Zealand
 • Nordamerika
 • Østeuropa
 • Afrika
 • Sydamerika
 • Mellemøsten

I kategorien Nordeuropa var Tyskland meget stærkt repræsenteret med mange stande og spændende destinationer fra nord (ved Flensburg) til syd med alt fra kultur, natur (cykling og vandring) og wellness.
Det er et rejsemål som varmt kan anbefales; ud over masser af interessante storbyer og romantiske småbyer og et utal af topklasse fitness- og wellnesscentre er der utallige attraktioner; besøg fx Stuttgart (Porsche og Mercedes museum), Ingolstatt (Audi museum) og Wolfsburg (VW og Bugatti Veyron museum) eller eventyrslottet Neuschwanstein i Sydtyskland.

På feriemessen var der stande for både de store charterselskaber, rejsebureauer med fokus på bare en enkelt destination, lande med generelle turistinformationer og tilbud samt stande for hoteller. Formel 1 stand
Feriemessen havde 1031 udstillere fra flere end 30 lande med stande fordelt i 13 haller med temaerne Camping, Dansk Golfshow, Udland (Europa og Oversøisk), Danmark og Udeliv.
Der var rigtig mange flotte stande, blandt andet standen med LeMans og Formel 1 rejser … med en flittigt brugt F1-simulator.

Sidst men absolut ikke mindst. Halvdelen af hallerne handlede om camping. Ikke underligt, for campingvogne fylder mere i landskabet end feriekataloger.
Og selvom man ikke er campist var det interessant at se campinghallerne. En campingvogn er helt åbenlyst ikke bare en campingvogn … og de store af slagsen med anhænger til egen helikopter og speedbåd eller rum til motorcykler og lignende til priser op over 3 millioner kroner havde mange tilskuere. Max camping:

P1000366Konklusion:
Der er uendeligt mange muligheder for ferie, rekreation og restitution i alle prislejer, fra under 1000 til op over 100.000 kroner ? hvis man vil til oversøiske destinationer, tropeøer og (næsten) uopdagede eksotiske lokaliteter. Alligevel, måske, som nogen siger: Ude godt, hjemme bedst: Der er også mange spændende hjemlige oplevelser. Tjek VisitDenmark.

Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg skal på feriemesse.
Det lugter altid lidt af ferie …

3 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sundhed og fitness bog: Wellness - lev længere, sundere og gladere