Dance fitness bog: Fitness dans - latin, funk og dance holdtræning

Fitnessdans og ZumbaFitness: Supergodt eller bare skidt?

Arrgghh, ikke igen. Nu havde jeg glædet mig til god dansemotion,
fik i stedet middelmådig træning, lav motivation og frustration …

Allerede sidst i 80’erne var fitnessdans, eller dance fitness, som latin aerobic et kæmpehit, fordi musikken var glad og inspirerende og træningen kropsligt alsidig.
Dengang var træningen freestyle, dvs. instruktøren bestemte fra gang til gang indholdet på baggrund af musikken og deltagergruppen.

Fitnessdans og ZumbaFitness Foto AerobicOldschool fitness dance: Groove dance med Darrin Grove.

Efter flere år med primært fitness fokus på gulvøvelser og isoleret muskeltræning har dansetræning heldigvis fået en kæmpe revival og er fast på programmet i utallige fitnesscentre og foreninger.
I disse år er det især koncepttræning, centralt (internationalt) udviklede koncepter, som kører med stort set samme serier, indhold, i tre måneder ad gangen.

Fitnessdans og ZumbaFitness

Særligt ZumbaFitness er udbredt og man må takke markedsføringsgiganten Guthy Renker for at udbrede Beto Perez’ idé og sparke liv i dansetræning igen, så mange flere, også ikke-dansere, er strømmet til fitness (dans).

Derfor er det drønærgerligt at selvsamme dansetræning tit og ofte – helt unødvendigt – resultaterer i overbelastning og demotivation hos både nybegyndere og øvede.
Især nye motionister bliver ofte tabt, fordi de ikke når at fange øvelserne, bl.a. pga. instruktionsfejl. Desværre konkluderer de ofte, at det er deres egen fejl, at de ikke magter øvelserne.
Det er dog en instruktørs fornemste opgave at undervise differentieret, så deltagere på alle niveauer oplever følelsen af at “det her går jo strålende”.

Ondt i knæene

Nu har jeg igen været med i en ZumbaFitness time, hvor opvarmningsmusikken var for hurtig, så deltagerne snublede over fødderne og blev forpustede inden de rigtigt kom i gang. Og flere gange i løbet af træningen var der vilde twistetrin uden instruktion, hvilket resulterede i efterfølgende mumlen om “ondt knæene” i omklædningsrummet.

I denne time havde instruktøren heldigvis front til deltagerne (centralt i kommunikation), desværre var den mundtlige instruktion relativt mangelfuld og sen og primært rettet mod de forreste, så flere af de bageste deltagere stod helt stille i flere omgange. I parentes bemærket: “Superflot, superflot, superflot” er ikke instruktion, men pep-talk og den må gerne være relevant.

Disse situationer er (sammen med for høj musik) desværre meget typiske for mange ZumbaFitness og dansetimer jeg har deltaget i og det er ærgerligt, fordi dansetræning har potentiale til at være en særligt sund ? på grund af de alsidige bevægelser og samtidig træning af kredsløb og motorik ? og livsbekræftende motionsform, der ikke føles som træning, men ren fornøjelse.

Opfat ikke dette som brok, men som et opråb! Saml viden, vær kritisk (positiv) og vær med til at gøre dansetræning til supertræning, så det er sjovere at instruere og sjovere at være med, så flere holder ved (i stedet for som nu, hvor mange er begyndt at droppe ud fra dansetræningen …).

Er du motionist?

Vil du danse, men tøver fordi du har haft en dårlig oplevelse med dans? Så har det træningsoplæg måske ikke har været det rigtige for dig. Prøv flere forskellige hold og find det, der passer til dig mentalt og fysisk. Er du i tvivl, så bed om hjælp og vejledning.

Er du instruktør?

Vil du undervise i dansetræning, fx ZumbaFitness? Hold fokus: Giv alle deltagere en positiv oplevelse, så de får lyst til at komme igen. Gør dansetimen motiverende, en personlig succesoplevelse, og sikker. Det er ikke så svært som det lyder.
Bemærk, at inspiration fra YouTube videoklip eller et weekendkursus sjældent er nok til at give de optimale resultater. Skaf viden om træning, dans og formidling.

Tjek Dance fitness bogen; du får masser af tips og trin til den praktiske træning.
Lån den på biblioteket eller køb den på nettet. Læs om Dance fitness her.

Har du dansetræningsoplevelser, som instruktør eller deltager, som du vil dele, så er dine kommentarer eller spørgsmål  i kommentarfeltet meget velkomne. 

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dance fitness bog: Fitness dans - latin, funk og dance holdtræning