Gå for hjertet app: Gå eller løb dig i form og hjælp Hjerteforeningen

Dance fitness bog: Fitness dans – latin, funk og dance holdtræning

Af Marina Aagaard, MFT

Dance fitness – fitness dans – latin, funk og dance holdtræning. Dansk fagbog om dans til motion og træningmed inspiration og viden til idrætsundervisere og holdinstruktører, inklusive ZumbaFitness instruktører, der underviser i latin, funk, power dance eller ønsker at inddrage elementer fra dans i anden holdtræning.

Dance fitness bog

Fra lektøranmeldelsen til bibliotekerne: (…) en inspirerende bog, som kan udvikle undervisningen på en sjov og motiverende måde (…) meget præcise anvisninger.

Bogen er skrevet i forbindelse med undervisning i Dans, Krop og Udtryk på Aalborg Universitet og på baggrund af mange års interesse for og udøvelse af mange former for dans både i og uden for fitness regi. 

Dance_Fitness_Marina_Aagaard

Bogen har 7 kapitler

Efter indledningen følger et kapitel om basisviden med metoder til at forbedre fitness dans holdtræning ved at øge motivationen, forbedre træningseffekten og nedsætte risikoen for akutte og overbelastningsskader.

Næste kapitel omhandler musik, lyd og anlæg med viden og tips til bedre musikbrug i dance fitness.

Kapitel 4 fortæller om design af den optimale dance fitness time, fx en ZumbaFitness klasse. Her gennemgås fokuspunkterne i alle faser fra opvarmning over dans – konditions- og koordinationstræning – til udstrækning,

Kapitel 5 omhandler koreografi med masser af inspiration til udformning af varieret dance fitness og holdtræning timer på alle niveauer, fra begynder til øvede. Fra basisbevægelser og kropsholdning til variationer, kombinationer, positioner og formationer.

Kapitel 6 omhandler undervisning med fokus på motivation og metodik. Med de bedste tips til at formidle dance fitness holdtræning på en mere motiverende måde, så flere får succesoplevelser, mestrer trinene, og færre falder fra.
Sidste kapitel rummer en kort opsummering og et diagram, som lynhurtigt giver overblik over virkemidlerne i dance fitness og holdtræning tenerelt.

Appendikset indeholder fem omfattende oversigter over trin, overkropsøvelser og stræk på tre niveauer.

Bogen blev skrevet med det formål, at give undervisere i dans flere valgmuligheder og mere viden, med henblik på at kunne undervise mere alsidigt for alle målgrupper.
Dansebaseret træning er en alsidig og nem motionsform, som giver optimale resultater mentalt og fysisk, hvis tilgangen er rigtig. Desværre er der lige nu rigtig megen fitness dans, hvor alt for mange får mindre gode oplevelser og utilfredsstillende træning.
Det er let at sikre en god oplevelse og det er bogens mål at give redskaber, der kan gøre dansehold bedre eller endnu bedre.

Bogen er skrevet på baggrund af over 25 år med holdtræning og dansetræning herhjemme og internationalt og der er medtaget trin og tips fra de førende internationale fitness dans instruktører og undervisere.

Fordele:

Bogen giver essentiel viden om fitness dans og lettilgængelige metoder til programdesign og undervisning og indeholder unikt materiale:

  • Tabel, skabelon til design af dance fitness timer.
  • Kapitel om motivation og undervisningsteknik med tabel med cueing tegn.
  • Koreogram, model for design og formidling af dance timer.
  • Meget stor oversigt med mere end 120 dansetrin med fotos og beskrivelser.
  • Oversigter over dance stræk for begyndere, middeløvede og øvede.

Begrænsninger:

Opsummeringen og diskussion af Koreogram-modellen kunne være uddybet og fremhævet. Flere områder kunne være uddybet endnu mere, men er forsøgt begrænset og forenklet for at lette læsbarheden.

Bibliotekernes anmeldelse 

Lektøranmeldelse; Anne Grete Jacobsen, DBC:

Aagaard, Marina : Dance fitness : fitness dans – latin, funk og dance holdtræning / tekst og illustration: Marina Aagaard – Aagaard – 176 sider – DK 79.52

Anvendelse/målgruppe/niveau
Marina Aagaards bog om fitness dans henvender sig især til instruktører og ledere inden for gymnastik, fitness, aerobic og lignende, men den kan også bruges af idrætsstuderende og -lærere på mange niveauer.

Beskrivelse
Marina Aagaard har efterhånden udgivet en lang række bøger om fitness, og hun siger selv, at hun er “vild med dans” inden for mange stilarter, lige fra ballet til modern dance og funk og latin. Med denne bog ønsker hun at give instruktører redskaber til at bruge dansen som motionsform på den rigtige måde, så man bl.a. undgår overbelastningsskader. Dance fitness dækker over flere forskellige stilarter. Fælles for dem alle er, at de giver god kondition, koordination og balance og øger fedtforbrændingen. Her er bl.a. afsnit om at vælge den rigtige musik, omtilrettelæggelse af dansetimen, koreografien og undervisningen. I et stort tillæg gennemgår Marina Aagaard de mest brugte dance fitness trin med illustrationer: hvordan de udføres, mulige variationer og øvrige bemærkninger. Forfatterens anvisninger er som sædvanlig meget præcise.

Sammenligning
Der er ingen andre tilsvarende bøger på dansk, dans som motionsform er behandlet i andre bøger, som fx Step aerobic, 2002 og Fodfæste og himmelkys, 2001.

Samlet konklusion
For målgruppen – instruktører og ledere på fitnesshold – en inspirerende bog, som kan udvikle undervisningen på en sjov og motiverende måde.

Fakta om bogen

Titel: Dance fitness – fitness dans – latin, funk og dance holdtræning
Forfatter: Marina Aagaard
Sideantal: 176. Gennemillustreret, fuld farve.
Udgave: 1. udgave, 1. oplag.
Trykt i Danmark: Scandinavian Book A/S.
ISBN: 978-87-993695-6-0
Udgivet: 2011.
Vejledende udsalgspris: DKK 198.
Fås hos udvalgte boghandlere og netboghandlere bl.a. Saxo.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gå for hjertet app: Gå eller løb dig i form og hjælp Hjerteforeningen