Farlig eller fornuftig fitness? Smith Maskinen

Anti-aging ekspert tips: De 5 bedste og billigste midler

Af Marina Aagaard, MFT

Hvem vil ikke gerne holde formen og energiniveauet, have pænere hud, hår, negle og udstråle sundhed og overskud? Uden at det koster en formue. Heldigvis er de bedste anti-aging tiltag samtidig nogle af de mindst kostbare! Prøv dem i dag, de virker: Mærk effekten her og nu og på sigt.

Sol_himmel

Frisk luft og dagslys gør underværker.

Anti-aging?

Det er der ikke (længere) noget der hedder. For det er jo ikke muligt at anti-aldre. Til gengæld er det muligt at holde kroppen og huden i bedre form langt op i alderen, såkaldt well-aging, hvis man sørger for at passe bedst muligt på sig selv.

Eksperterne er enige om, at disse tiltag virker:

Sød søvn

Forskning dokumenterer, at søvn fremmer vægttab og vægtvedligehold, forbedrer helbredet, energiniveauet og præstationsevnen.
Du lever længere med mere energi og ser yngre ud, når du sørger for at få 7-8 timers god søvn hver nat.

Problemer med at sove?

Så kan du: Gøre dig træt med motion (helst ikke senere end tre timer før sengetid), drikke beroligende urtete, undgå mad, kaffe, te, alkohol og voldsomme stressende film eller tv-programmer lige før sengetid.
Sørg for at soveværelset er mørkt, stille og køligt, 16-18 grader.

Sund Styrketræning

Styrketræning er det mest effektive middel til at forhindre at muskelcellerne ældes og forfalder. Styrk dine muskler med styrketræning 2-3 gange 20-30 min. per uge.
Styrketræning giver fysisk og mentalt overskud og forbedrer præstationsevnen; et forsøg viste at 80-årige efter en periode med styrketræning fik samme funktionelle alder som 60-årige. Du får mere ud af resten af dit liv, når din krop er stærk.

Ikke tid eller lyst til træning?

Din krop har, så du skal i gang med et eller andet. Gerne med et helt kort program på 5-10 minutter, så du kommer i gang med den gode vane så hurtigt som muligt. Det er lettere end du tror. Her er et nemt hjemmetræningsprogram.
Suppler rigtig gerne med konditionstræning, jog, løb, cykling, fx som del af din opvarmning.

Lækker Kost

Det er ikke til at komme uden om; Formen, sundheden, livskvaliteten og et sundere ungdommeligt udseende fremmes af gode madvaner.
Behøver sunde vaner at være kedelige? Nej, heldigvis ikke. Spis groft, grønt og sunde fedtstoffer og olier (i fisk, rapsolie, olivenolie, økologiske æg m.m.) og bevar hud, hår og negle stærke og friske.
Prøv løbende varierede fødevarer, andre animalske produkter og grøntsager, så du samtidig oplever nye smagsoplevelser, der gør spisningen spændende og opkvikkende.

Nyd gerne ‘syndige sager’ og nyd dem, mens du gør det. Spis langsomt, tyg grundigt og vær bevidst om smagen og oplevelsen ? mindful spisning ? og nyd hver en bid.
Langsom spisning kan hjælpe til vægttab og at vedligeholde vægten og det kan medvirke til et længere, sundere og gladere liv.

Er det uoverskueligt med sund kost?

Det er nemmere end du tror, hvis du starter gradvist. Start fx med at gå efter nøglehulsmærket og spis fuldkornsvarianter af dine favoritter.

Frisk Luft og Dagslys

Kom ud. Der er mere energi i den friske luft udendørs (med mindre du bor i fx Beijing!) og solen giver lys og liv.
Så kom ud så ofte som du kan, gerne mindst ½ time om dagen, men minimer ophold i solen mellem 12-15 og beskyt huden.
Træk vejret dybt, ind gennem næsen, så du filtrerer støv og skidt fra og opvarmer indåndingsluften.
Hele kroppen har brug for ilt, hjernen og musklerne kvikker op, du bliver friskere sundere og får mere energi, når du trækker vejret dybt og regelmæssigt og helst i den friske luft.

Ikke tid eller mulighed for at komme ud?

Tag dig tid. Har du kun kort tid, så start med at åbne døren eller vinduet og stik hovedet eller kroppen ud. Tag 10 dybe vejrtrækninger, fyld lungerne med luft. Gør det gerne flere gange dagligt.
Her er tre tips til bedre vejrtrækning.
Tag en tur i skoven, på landet eller til vandet i weekenden og få mere frisk luft ? prøv det; det virker energigivende og foryngende.

Saunabad

Saunaophold er eminent til afstressning, restitution, reduktion af ømhed i muskler og led, opkvikning (foryngelse) af huden og styrkelse af immunforsvaret.
Et rigtigt virksomt sauna ophold er varme-kulde terapi med 10-20 minutters høj temperatur efterfulgt 1-3 minutters (is)koldt bad gentaget fx 3-5 gange. Det sætter godt gang i blodgennemstrømningen, fremmer sundhed og velvære og virker fysisk og mentalt foryngende.

Ikke tid eller råd til spa-aktiviteter?

Kroppen har godt af det, så sæt tid af en weekend eller aften og prøv det. Du bliver overrasket over hvor afslappende og livgivende det er.
Læs mere om sauna brug og fordele i Sauna!
Det behøver ikke at være dyrt. Det er muligt at gå i sauna i en svømmehal eller et feriecenter til næsten ingen penge.

Ud over de nævnte fysiske tricks, så husk de tre Lang Lykkelig Levetid sociale og emotionelle tiltag:

Socialt samvær, sjov
Sund latter, og
Sikker sex!

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farlig eller fornuftig fitness? Smith Maskinen