Dips for overkrop: Hold da op!

Sjov ZumbaFitness Søges!

Af Marina Aagaard, MFT

ZumbaFitness er i udgangspunktet alle tiders geniale ide. En chance for at fitnessmotionister får adgang til nem dansetræning med effektiv puls- og koordinationstræning. Hvorfor er status p.t. så oftest stik modsat?

Sjov ZumbaFitness søges Dance fitness dans i fitness Marina AagaardJeg er ‘vild med dans’, så jeg tager af og til med på en ZumbaFitness time.
For hver ti timer er der dog kun 1-2 gode træningsoplevelser imellem og det er drønærgerligt, når det kunne være så meget bedre.

Sjov ZumbaFitness søges

Igen i går var jeg til time og hvordan gik det? Oplevelsen var frustrerende; selvom der var gode momenter, var det, der skaber god træning, ikke til stede.
Det var min oplevelse og da under 1/4 af holdet smilede undervejs, må andre have oplevet noget tilsvarende:

På plus-siden (heldigvis)

+ fed musik
+ fede øvelser
+ dygtig danser
+ smilende og entusiastisk danser

På minus-siden (uheldigvis)

÷ ulideligt høj musik (meget typisk); de fleste Zumba instruktører har delvist mistet hørelsen og kan ikke høre, hvor højt det er; isf. at motivere bliver musikken (volumen) demotiverende og sundhedsskadelig (høretab og tinnitus er meget belastende).

÷ ingen reel opvarmning, dvs. mangelfuld fysisk og mental forberedelse til den kommende træning.
For et par gange siden var jeg med til en anden Zumba time, hvor opvarmnings-musikken var så hurtig, at en deltager faldt så lang hun var … sikken en start. 

÷ ingen instruktion i dans eller trin, ingen tællinger og ingen retningsangivelser, kun demonstration, dvs. instruktøren viser trinene og så må deltagere tænke selv og hænge på så godt de kan.

÷ instruktøren trænede mest for sig selv (så det ud til) … hun reagerede ikke på, at kun et par stykker i salen som hun selv nåede at mestre kropsrulninger, hoftebevægelser og lignende. Resten lærte det ikke, udførte det ikke og manglede derved det, der sikrer den ifølge reklamerne meget høje forbrænding.

÷ visning af nye trin foregik næste hver gang i den ene side af salen, så kun halvdelen af deltagerne så de nye trin, mens den anden halvdel haltede bagefter.

÷ ingen velkomst til eller kontakt med nye eller tip til danseteknik; det betød at efter en halv time humpede en helt ny deltager ud med ondt i knæene (også demotiverende for andre).

÷ manglende brug af mikrofon – hvis man ikke bruger den, bør stemmebrug som minimum være tydelig og præcis – så de fleste hørte ikke den indledende information.

÷ mangelfuld pædagogik og fleksibilitet ? en deltager bad om en alternativ fremgangsmåde, men instruktøren mente, at hun selv havde andre erfaringer med, hvad der fungerer bedst.

Der er meget stor forskel på ZumbaFitness timer, for successen står og falder med, om instruktøren er uddannet instruktør med erfaring og motivationsevne eller om instruktøren kun har haft et ZumbaFitness weekendkursus, og så er det svært.

Hvad der motiverer den enkelte er naturligvis forskelligt. Som minimum må man som deltager dog kunne forvente, at det basale er i orden; en rimelig sund, effektiv og deltagerorienteret træning; det er i alles bedste interesse.

Eller hvad?

Har du – som instruktør eller deltager – ZumbaFitness oplevelser eller erfaringer, som du har lyst til at dele, er du meget velkommen til at kommentere her.

God danselyst fremover.

Læs mere:

Instruktører, der gerne vil have flere gladere deltagere, kan få tips i bogen Dance Fitness; den er også for ZumbaFitness instruktører.

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

 • Hej!

  Jeg kan lige tilføje her at Zumba instruktører ikke må bruge mikrofon;) Det er en politik fra Zumbas side, da det er meningen instruktøren skal bruge ques (anvisninger med hænder og arme) i stedet for at lave shouts over musikken og dermed lyde mere som en aerobic-instruktør :o) – ikke at der som sådan er noget i vejen med det, men musikken er alfa og omega for Zumba, hvilket måske også forklarer den høje volumen mange instruktører vælger.. De fleste har heldigvis, til trods for Zumbas politik, fundet en gylden mellemvej 🙂

  Det er synd du skal jagte de gode oplevelser med Zumba.. Jeg håber du støder på en instruktør der passer lige til dig!!

  Mvh. Betina.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Betina,
   Mange tak for din kommentar, positive indspark og interessante info.
   Ja, det er alle tiders at musikken har høj prioritet i ZumbaFitness!
   Til gengæld, er det en overraskelse, at ZumbaFitness helt fraråder mikrofon (samtidig skal Zumba instruktører naturligvis bruge cues; det har alle dygtige aerobic instruktører instruktører brugt siden 80’erne). Som instruktør, er det en stor fordel at have en mikrofon, så man ikke ødelægger stemmen, hvis man nu taler (der er vist en del Zumba instruktører, der udviser civil ulydighed 🙂 .
   Rigtig god Zumba!
   Mange hilsner
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dips for overkrop: Hold da op!