Holdtræning: Mere Sjov, Sikker, Seriøs, Social Træning ... måske ...

Personlig træning fakta: Hvad er det (værd)?

Personlig træning fakta: Fitnesscentre og trænere over tilbyder personlig træning, men hvad er det helt konkret? I fitnesscentre ser det udefra ofte ud som om, at det er vanlig fitness træning med en vanlig fitness instruktør?

Personlig træning ligger ud over fitness medlemsskabet og er tilkøb. Så:
Er personlig træning nu virkelig pengene værd?

Ja, for det meste. Det afhænger af fitnesscenteret, den trænende og træneren.

Her kan du læse mere om, hvad en personlig træner kan, hvad personlig træning er og om personlig træning er prisen værd:

Personlig træning fakta

  • Hvad er personlig træning?
  • Hvor foregår personlig træning?
  • Hvem kan have gavn af personlig træning?
  • Hvad er prisen for personlig træning?
  • Er personlig træning pengene værd?
  • Personlig træning i Danmark?

Personlig træning fakta fitness træner coaching cueing Marina Aagaard blog

Hvad er personlig træning?

Personlig træning opstod oprindeligt som ‘en-til-en-træning’, en træner og en trænende, og sådan foregår det typisk. Det kan dog også omfatte træning for par og små grupper eller hold på 3-5 personer.

En personlig træner kan bookes 1, 5 eller 10 gange eller til længere vedvarende forløb og kan bl.a. 1) lave en langtidsplan, eventuelt ud fra testning, 2) lægge et udvidet program eller 3) motivere med peptalk og støtte undervejs i forløbet.

Personlig træning er målrettet den aktuelle persons helbred, form og behov, hvilket ikke i samme grad er muligt i almindelig fitness på grund af begrænset tid til rådighed eller i holdtræning på grund af (for) mange deltagere.

Ofte opfattes personlig træning som værende lig med styrketræning med maskiner, kabeludstyr, fitness redskaber eller kropsvægt, men det kan indeholde alle træningsformer:

Konditions-, koordinations-, styrke-, smidigheds- eller bodymindaktiviteter samt indendørs holdcykling, spinning, dvs. også aktiviteter, der traditionelt foregår på hold eller på egen hånd.

God personlig træning er tilpasset kundens behov, mål og livsstil og omfatter opvarmning, specifikt i forhold til ønskede – kondition, styrke, koordination (motorik) eller smidighed – samt nedvarmning, restitionsaktivitet, og bevægelighedstræning (strækøvelser) efter behov.

Hvor foregår personlig træning?

Personlig træning foregår i udstrakt grad i fitnesscentre, men kan foregå mange andre steder, fx  i hjemmet eller udenfor, outdoor fitness. Det kan foregå med kroppens egen vægt, så der kræves ingen udstyr eller redskaber. Til gengæld kan det give variation og særlige muligheder, når der er vægtløftningsudstyr eller lignende; enten den trænendes eget udstyr i hjemmet eller udstyret i et indendørs eller udendørs træningsmiljø.

Hvad er prisen for personlig træning?

Prisen afhænger af træneren, omfanget (varighed og vejledning) og antal gange. Prisen er typisk 300-700 kroner per gang. Prisen kan være dyrere, hvis der er testning, livsstilsvejledning og specialtræning. Prisen kan være billigere ved længere forløb, der udløser en rabat.

Sammenlignet med hvad man giver ud til fx en tur hos frisøren må prisen for at få en ‘trimning’ af hele kroppen og træningsprogrammet siges at være særdeles rimelig.

Er personlig træning pengene værd?

Kan personlig træning betale sig, også hvis man allerede har haft en introduktionstime og er træningsvant? Ja, som regel.

1) Fitnesscentre yder normalt kun ‘starthjælp’.
Bemærk, at hvis et fitnesscenter tilbyder løbende instruktion og ens behov alene omfatter almen motion, er det ikke sikkert at personlig træning er nødvendigt (i starten).

2) En dygtig personlig træner har en omfattende viden omkring krop og sundhed og kan lave en præcis analyse af ens stærke og svage sider, udforme en målrettet plan og hjælpe én til at træne bedre, så man meget hurtigere får de ønskede resultater, fx vægttab, muskelopbygning, opstramning, bedre helbred og funktionsevne og mere energi.

Undtagelsen til reglen er, hvis den personlige træner ikke er særligt dygtig. Og sådanne findes desværre. Personlig træner er ikke en beskyttet titel og der er en del, der arbejder som trænere uden de fornødne kompetencer.

Hvem kan have gavn af personlig træning?

Stort set alle kan have gavn af at få tjekket træningsteknikken med mellemrum, så man ikke sjusker og indlærer forkerte bevægelser. Samtidig kan en personlig træner komme med frisk inspiration, så man lærer nye øvelser og metoder, der giver fornyet fremgang.

Hvilken personlig træner skal man vælge?

Som kunde skal man vælge træneren ud fra egen målsætning og behov, der kan være mere eller mindre omfattende.

Som kunde skal man forhøre sig om trænerens formelle og reelle kompetencer.

Den personlige træner og kunden skal afstemme forventningerne. Tage en indledende samtale om forventningerne til forløbet og til hinanden, ‘om kemien stemmer overens’.

Kunden skal uddybe sine mål og afklare om træneren kan medvirke til at resultaterne nås.

Den personlige træner skal afklare om kunden kan passe træningen og overholde aftalerne.

Personlige trænere i Danmark

Danske fitness instruktører og personlige trænere er godt med i forhold til udenlandske instruktører. De seriøse trænere holder sig generelt orienterede og følger med i det nye inden for træning. Til gengæld mangler mange ‘personlige trænere’ – også online personlige trænere – en formel træner uddannelse.

Forbrugerstyrelsen har tidligere kritiseret, at de fleste danske instruktører kun har kurser, korte forløb på cirka 40 timer, og personlige trænere 100-170 timers forløb.

Bemærk, at heller ikke populære udenlandske ‘uddannelser’ er uddannelser, men kurser, selvstudium og efterfølgende certificering. Det skal dog understreges, at der er mange rigtigt gode private kurser i både Danmark og udlandet, og at en del personlige trænere har visse forudsætninger, flere er fx fysioterapeuter eller bachelorer i idræt.

Der er en officielt anerkendt personlig træner uddannelse i Danmark:
Trænerakademiets 1-årige (fuld tid) Diplomtræneruddannelse, der er udformet i samarbejde med Danmarks Idræts-Forbund (EHFA certificering). Fitnesslinjen uddanner personlige trænere med speciale i fitness og styrketræning. Styrketræningslinjen uddanner fysiske trænere med speciale i styrkeløft, vægtløftning og styrketræning.

Der er også en offentlig 1½ årig Fitness Instruktør erhvervsuddannelse (deltid/praktik), p.t. Kolding og København, hvor det via modulkurser er muligt at erhverve sig personlig træner kompetencer.

Flere personlig træning fakta:

Forskellen på en fitness instruktør og en personlig træner

Hvordan bliver man personlig træner

Wikipedia: Personal trainer

Cambridge Dictionary: Personal trainer


Af Marina Aagaard, Master i Fitness og træning, Syddansk Universitet: Træner og universitetsuddannet coach. 1989 American Council on Exercise, Certified Personal Trainer (guld). Har trænet 5000+ motionister og atleter.
Fra 1995-2010 leder af Personlig træner / fitness uddannelsen på Trænerakademiet, Aalborg Sportshøjskole, Aalborg, og AER GYM landstræner.
Fra 2010 censor PT eksamen, fra 2020 PT (EHFA) eksamen.

Gæsteunderviser på diverse personlig træner uddannelser/moduler, Trænerakademiet, Dania Erhvervsakademi, Tradium Erhvervsuddannelse, GIV Personlig træner samt kommercielle personlig træner uddannelser/kurser.
Forfatter til bl.a. bøgerne Fitness Coaching og Fitness og Styrketræning.

Følg min Blog HER og Instagram HER

8 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Holdtræning: Mere Sjov, Sikker, Seriøs, Social Træning ... måske ...