Fitnessbog: Fitness i sundhedsfremme og forebyggelse

Fitness Excellence: Mere Kvalitet i Fitness og Wellness Branchen

Af Marina Aagaard, MFT

Excellence? Mere kvalitet? Læs:

Flere kunder 
Flere tilfredse kunder (ansatte)
Mere vedholdende kunder (ansatte)

Wellnesscentre og fitnesscentre, kommercielle såvel som foreningsbaserede, drives i udstrakt grad af ildsjæle, der brænder for arbejdet med mennesker, en drivkraft der er medvirkende til at fitness og wellness til stadighed tiltrækker nye kunder.

En udfordring relateret organisation og drift i fitness og wellness sektoren er imidlertid, at selv samme ledere af og til er uden formel uddannelse inden for ledelse eller service.

Andre udfordringer er, at en stor del af staben udgøres af timelønnede ligesom der ofte er en relativt stor løbende udskiftning af personalet. Og branchen selv ? såvel som eksterne observatører ? mener, at der er mangel på veluddannet personale.

Fitness Excellence
Fitness Excellence® modellen til fitness og wellness sektoren er baseret på organisations-, kommunikations- og motivationsteori samt forskning (bl.a. Fitness i Sundhedsfremme og forebyggelse ? Kvalitetsstandarder og kvalitetssikring) og mere end 25 års praksis i branchen.
Modellen integrerer elementer fra neurofysiologi, oplevelsesøkonomi og spiludvikling.

Fitness Excellence® er inspireret af Business Excellence-modellen, da dens hovedtema, gennemslagskraften af medarbejdernes adfærd og (oplevelsen af) sammenhæng, er af afgørende betydning i fitness- og wellnessindustrien: Et stabilt og dygtigt personale er centralt, når det gælder om at opbygge og servicere en tilfreds, vedholdende kundekreds.

Fitness Excellence® Modellen er dog i koncentreret form med tre hovedpunkter, organisation, kommunikation og motion (bevægelse) og tilpasset rammer og behov i fitness og wellness industrien. I modellens centrum ligger motivation; vedholdenhed.

Fitness_Excellence_Aagaard

Formålet med Fitness Excellence® konceptet og -kurserne er at booste fitness og wellness industrien til version 2.0 og videre med et holistisk koncept til forbedring af de primære ydelser, kundeservice, wellness og træning, og sikre øget kundetilgang og -vedholdenhed.

Kvaliteten af aktivitetstilbud såsom motion kan være svær at vurdere, derfor giver Fitness Excellence® konceptet konkrete målområder og beskrivelser til evaluering og udvikling af holdtræning, holdcykling, styrketræning og personlig træning, indoor og outdoor.

 

Kvalitet og kvalitetssikring
Fitness- og wellnesscentre, store som små, har stor fordel af kvalitetssikring, da der er
1) en generel personalemangel, 2) mangel på tilstrækkeligt uddannet personale og 3) et relativt stort kundefrafald (medlemsfrafald) ? ca. 50 % i løbet af de første måneder.

Selv i fitness- og wellnessfaciliteter, der allerede har fokus på kvalitet, ses mangler inden for områderne træningsaktiviteter og service; mangler, der forringer totaloplevelsen: Selv virksomheder og centre med god kvalitet kan med fordel fortsat udvikle og kvalitetssikre.

Kvalitetssikring i virksomheder foregår ofte efter Business Excellence modellen, der er udformet ud fra europæiske erfaringer med kvalitetssikring. Modellen er baseret på, at virksomhedens resultater afhænger af medarbejdernes adfærd og at der er sammenhæng mellem virksomhedens handlingsforløb, ellers bliver resultaterne tilfældige.

Business Excellence modellen består af ni områder, kriterier, fx lederskab og strategi, der hver er opdelt i en række underområder. Meningen er, at virksomheden skal vurdere sig selv, selvevaluere, på disse områder, som grundlag for kvalitetsarbejde.

 

Vil du vide mere om Fitness Excellence® (Patent VR 2011 01527)?

Du kan deltage i power-kurset Fitness Excellence©; kontakt mail@marinaaagaard.dk.
Du kan også booke interne ½-, 1- og 2-dages kurser, der opdaterer og opgraderer personale og produkter – med viden og inspiration inden for kvalitet, aktivitet og service.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitnessbog: Fitness i sundhedsfremme og forebyggelse