Fitness og TV? Sluk nu det TV!

Senior Fitness fakta: Det giver resultater!

Senior Motion og Fitness

Af Marina Aagaard, MFT

Flere har spurgt mig, om det er rigtigt, at “jo ældre man bliver, desto mere skal man træne for at opnå samme resultat?” Det korte svar er “Ja, men hold ved, det betaler sig”.

Forenklet sagt svinder muskelmassen gradvist med alderen og en større del af kroppens væv udgøres af fedtvæv i forhold til muskelvæv – muskelvæv er særligt aktivt væv, der både er ansvarlig for bevægelse af kroppen og holder stofskiftet i gang og forbrænder fedt – derfor skal der mere til som ældre.

Den gode nyhed er, at uanset alder vil træning gøre en kæmpe forskel og ældre aktive kan træne sig til samme form som 20 år yngre inaktive, så selvom der skal arbejdes for det, er det det hele værd. Træning sikrer, at kroppen bevarer en god funktionsevne.

Senior fitness fakta

Hovedbudskabet er, at:

Det er aldrig for sent
at gå i gang med at motionere

Og trænes der med et effektivt program, skal der ikke trænes så hårdt og længe endda.

Anbefaling styrketræning:

  • 2-3 gange pr. uge
  • 5-10 øvelser
  • 1-3 (4) sæt
  • 10-15 gentagelser

Så godt hjælper det

Interessant nyere forskning har vist, at ældre sportsudøvere i op til 70- og 80-års-alderen, 1) har næsten lige så meget lår-muskelmasse som sportsudøvere i 40’erne, 2) har begrænset fedtinfiltration og 3) bevarer en høj grad af styrke.

Selvom undersøgelsen omfatter ældre sportsudøvere, der stiller op i Masters konkurrencer i fx atletik og cykling, er det ikke urealistisk at forestille sig, at resultaterne kan gælde for en del af de ældre elitemotionister, der styrketræner og dyrker spinning næsten dagligt.

Denne undersøgelses resultater “modsiger den almindelige betragtning, at muskelmasse og styrke falder som en funktion af aldring alene. I stedet kan det være, at denne nedgang signalerer effekten af kronisk inaktivitet i stedet for muskelaldring (…).

Vedligehold af muskelmasse og styrke kan mindske eller eliminere fald, faldende funktionsevne og tab af uafhængighed, som typisk ses hos ældre.

Læs mere her: Chronic Exercise Preserves Lean Muscle Mass in Masters Athletes

Ældre som ikke allerede træner kan starte med dette nemme styrketræningsprogram med fem øvelser og finde flere tips og øvelser i bogen Fitness – i bedre form på kortere tid.

Obs.: Alle øvelser kan gøres nemmere ved at lave mindre bevægelser. Sidste øvelse, ‘ophævninger’ for arme og ryg, kan gøres nemmere ved at starte med at sidde ned.

Læs mere om Senior Fitness og øvelser:

www.seniorfitness.online

Følg min Blog HER og Instagram HER

4 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness og TV? Sluk nu det TV!