Mormorarme?! Stram op og "afskaf" dem

Fitness og TV? Sluk nu det TV!

Af Marina Aagaard, MFT

Er TV sundt eller usundt? Overdrevent forbrug kobles i undersøgelser sammen med fysisk inaktivitet og usundhed? Hvorfor kommer der så flere og flere TV-apparater i danske fitnesscentre? Er der virkelig behov for flere nyheder eller mere ‘Paradise Hotel’ i den time træningen varer?

Fitness og TV

Uafhængigt af diskussioner om visse TV-programmers mulige fordummende (usunde) virkning, så er TV og fitness en rigtig dårlig cocktail. Med det in mente, at der er forskel ? det er fx ikke helt ligegyldigt om det er cardio eller styrke fitness i kombination med TV.

Cardio og tv?

Cardio træning, fitness træning på konditionsmaskiner, er en cyklisk, repetitiv, enkel bevægelse i et apparat, hvor man ikke i udstrakt grad skal tænke sig om eller holde balancen, men primært bruge kræfter på at få pulsen op. Så TV-kiggeri er nok ikke direkte fysisk skadeligt, måske er det endda for nogen forudsætningen for at passe træningen.

Bemærk: TV-apparater bør være placeret i cardioafdelingen direkte foran cardioudstyret. Såfremt den trænende skal dreje hovedet for at se skærmen (i ½+ time ad gangen), kan det tænkes at påvirke kroppen, evt. medføre fejlstillinger og overbelastning?
TV-apparater bør være stillet på lydløs (evt. mulighed for brug af hovedtelefoner), så det ikke generer andre trænende. Støj (fra mange lydkilder samtidigt) øger stress og virker distraherende, så koncentrationen forstyrres og træningsintensiteten mindskes.

Styrke og tv?

En helt anden snak er fitness styrketræning og TV.

Styrketræning, især med frie vægte, er træning, hvor man skal koncentrere sig, balancere med egen krop eller (tunge) vægte, og fokusere på at lave øvelsen rigtigt, så træningen virker og man ikke skader sig selv eller andre.

TV i en styrketræningsafdeling er nu ekstremt udbredt, men burde ikke forekomme, da TV her er en distraktionsfaktor, der forårsager uopmærksomhed, der kan føre til uheld, tab af vægte, vrid eller fald, eller overbelastning via fejlstillinger (hoved og krop drejes eller ryg og knæ bevæges uhensigtsmæssigt).
En anden risiko – som er meget synlig i fitnessafdelinger med TV – er, at de trænende falder i staver, står eller sidder og bliver fanget af TV-programmerne, og spilder tiden med alt for lange pauser, hvilket kan forringe både egen og andres træning, da man 1) mister intensitet og fokus og 2) optager bænke og maskiner for lang tid af gangen.

Hermed en opfordring til fitnesscentre og fitnesscenterbrugere: Find andre veje til at gøre fitnesstræningen motiverende og opnå en mere målrettet, effektiv og sund træning.

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

  • Tak for et godt indlæg. Jeg er meget enig. Jeg savner selv nogle gange et fitnesscenter, som jeg trænede i engang, hvor der var indbygget tv i hver kondicykel. Det var motiverende for mig at sætte kroppen på autopilot, mens jeg var optaget af et tv-program. Bortset fra det er jeg stor tilhænger af at slukke for fjernsynet – og se tv-serier på dvd i stedet for. 🙂 Her er link til, hvad jeg tidligere har skrevet om det: http://perbraendgaard.com/2012/04/09/sluk-fjernsynet/

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mormorarme?! Stram op og "afskaf" dem