Sundhed, velvære, restitution? Sauna

Mormorarme?! Stram op og “afskaf” dem

Af Marina Aagaard, MFT

Så blev jeg atter stillet spørgsmålet: “Kan jeg slippe af med mormorarmene?” Det korte svar: “til dels, for det andet alternativ ønsker du vel reelt ikke?!” Et mere uddybende svar og den allerbedste øvelse kommer her.

Det spørgsmål, som jeg nok er blevet stillet allerflest gange – det er i alle tilfælde i top 3 – som brevkasseekspert og træner gennem 25 år, er blevet stillet af kvinder, også kvinder langt fra mormor-status: “Hvordan slipper jeg af med ‘mormorarmene?”

Mormorarme?

Skal mormødre afskaffes? Nej!
Skal arme afskaffes? Nej!

Skal udtrykket ‘mormorarme’ afskaffes? Ja!

Der er masser af superfitte mormødre med veltrænede arme og masser af ufitte ‘unge mødre’ med utrænede arme, så jeg er ikke vild med ord-koblingen, der er standard i stort set alle dameblade og motionsblade.
Jeg er endnu mindre vild med kropsfiksering og kropsstempling. Er armene til stede, brugbare, sunde og glade, er det ‘gode arme’!

Som træner vil jeg alligevel gerne bistå med opklaring, fordi for mange (net) artikler og filmklip er fyldt med uvirksomme spild-af-tid ‘kvindeøvelser’, så trænersvaret kommer her:

Mormorarm-make-over metoder

De såkaldte ‘mormor-arme’ kommer snigende over længere tid og er ikke lige sådan at komme af med igen, men noget kan man gøre; da ‘mormor-arme’ er en kombination af fedt, slappe muskler og løs hud, så der skal sættes ind på tre fronter:

Kropspleje

Tørbørstning før badet kan sætte gang i blodomløbet og få huden til at syne friskere. Sauna og massage stimulerer også huden og blodgennemstrømningen.

Kost

Kosten er en vigtig faktor for et sundt udseende; spis groft, grønt og gode olier, det kan hjælpe med at modvirke fedtlagring og fremmer fordøjelse, fedttab og forbrænding.

Motion

Motion, både konditions- og styrketræning, er et supereffektivt skønhedsmiddel for armene og resten af kroppen. Motion sætter gang i blodgennemstrømningen og fedtforbrændingen og strammer musklerne op, så krop – og arme – virker fastere.

For at slanke armene, og forbedre formen (konditionen) generelt, anbefales oftest kredsløbstræning 3-5 gange om ugen, 30 minutter ved moderat til høj intensitet (anstrengelse), men for markant fedttab skal der tit mere til.

For et hurtigt synligt fedttab skal intensiteten op; der skal trænes intensivt, sved på panden i de 30 minutter, alternativt kan varigheden sættes op til en time, stadig med en vis høj intensitet. Hvad der er bedst afgøres af form, præference og behov.

For at stramme armene op er der behov for styrketræning (og nej, kvinder får ikke kæmpestore muskler af styrketræning). Under fedtet sidder musklerne og når de bliver strammet op, får armene en pænere facon.

En af de bedste og hurtigste metoder til at stramme armene effektivt op er armbøjninger eller rettere armstrækninger, fordi det er strækningen af armene, der udgør det ‘hårdeste’ arbejde. Man kan også træne med vægte i et fitnesscenter, men armstrækninger er mindst lige så godt; vægten (kroppen) er tung nok!

Armstrækninger

Udgangsstilling:

Vælg eventuelt, hvis nødvendigt, i starten den nemme model:
Stil dig cirka en halv meter fra en væg og sæt hænderne på væggen i brysthøjde og i skulderbreddes afstand.

Bevægelsen:

1. Bøj armene, så de lukker lige sammen, så albuerne peger lige bagud – ikke ud til siden. Målet er at bøje armene til en cirka 90 graders vinkel, evt. lidt mere.

2. Stræk armene igen, så du skubber dig tilbage til start.

3. Gentag øvelsen 8-12 gange. Hvis du har lyst til mere, kan du udføre øvelsen en eller to gange mere med en kort pause imellem:

1-3 sæt (serier) a 8-12 gentagelser.

Armstraekning_push_up_incline_Marina_Aagaard
Armstrækninger med kroppen vinklet opad; nemmere.

(Udendørs fitness på Cap Formentor, Mallorca).

Næste niveau: Går det let, kan du sætte hænderne på kanten af et (solidt) bord eller en sofa, så kroppen er tættere på jorden.

Øvet niveau: Til sidst kan du lave øvelsen med hænderne på jorden, gulvet, eventuelt kan du i starten hvile på underbenene og så senere udføre øvelsen i strakt krop, på tæerne.

Top tip til hurtigere resultater:

Lad være med at tage armstrækninger på knæene; den model, der typisk anbefales for kvinder. Tag armstrækninger i strakt krop, så får du ekstra mavetræning. Tænker du, at det er da for hårdt? Så er svaret nej.

Hvem har sagt, at du skal helt ned og helt op hver gang? Du kan ‘snyde’ og stadig få masser af træning; bøj og stræk armene et par grader, det er helt fint i starten. Over tid gør du bevægelsen større.
Prøv denne og to andre sjove armstrækningsvariationer; se hvordan i klippet her.
Rigtig god fornøjelse!

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sundhed, velvære, restitution? Sauna