Aarhus Havn: Himmel og hav, huse og Ø

Port of Aarhus, Aarhus havn. Industrihavn, færgehavn, lystbådehavn. Og bespisnings-, butiks- og boligområde. Mit favoritsted i Aarhus. Jeg boede tidligere lige ved siden af havnen, i øgadekvarteret, på hjørnet af Kaløgade og Mejlgade. Adressen er aktuelt Mols nær Kalø, men med ugentlige besøg på havneområdet, Aarhus centrum, og Aarhus Ø. En optimal kombination af yndlingsmotiver: Himmel, hav, havn og huse - og kraner, fyr og udsigtsplatform - og skibe.

Aarhus Havn

Landets største erhvervshavn, hele Danmarks havn. Markant størst på containerområdet; hver uge kan man se en rød Arctic Line kæmpe lægge til kaj eller en blå Mærsk gigant sejle ud mod solopgangen. Havnen er også den største danske offentlige bulkhavn: En meget stor del af de danske forbrugsvarer kommer ind i landet via Aarhus havn, ligesom en markant del af dansk eksport afskibes via havnens net af sejlruter ud i hele verden.  Port of Aarhus er desuden en vigtig færgehavn, som årligt betjener omkring 1.300.000 personbiler og over mio. passagerer. Området Aarhus havn er et dynamisk erhvervsområde med ca. 150 virksomheder, der skaber et grundlag for ca. 10.000 arbejdspladser og en værditilvækst på 6 mia. kroner om året. Havnen har også været vært for VM i sejlsport 2018, Volvo Ocean Race Fly-by 2018 og Tall Ships Races 2013 og 2019.

Solopgang på havnen

Solen på vej op eller oppe. Set fra Aarhus Ø og AARhus, boligblok a la BIG, Bjarke Ingels Group. Nogen morgener - helt uden Photoshop hjælp - er farverne helt uvirkeligt stærke. Det er næsten, men også kun næsten, alt for meget.

Aarhus

Officielt stavet Århus fra 1948 indtil 1. januar 2011. Den næststørste by i Danmark og sæde for Aarhus kommune. Beliggende på den østlige bred af Jylland i Kattegat. Den største by i Jylland, Århus, i den statistiske region Landsdel Østjylland; den mest folkerige region i Danmark med en anslået befolkning på 903.974 (pr. 1. januar 2021 ). Aarhus by har en anslået befolkning på 280.534 indbyggere (pr. 2020). Aarhus dateres tilbage til mindst det sene 8. århundrede og er blandt de ældste byer i Danmark. Det blev grundlagt som en havnebebyggelse ved mundingen af Aarhus Å og blev hurtigt et handelscenter. Den første kristne kirke blev bygget her omkring år 900, og senere i vikingetiden blev byen befæstet med volde. Vikingetiden var turbulent og voldelig, også for Aros, som byen blev kaldt dengang, men på trods af vanskelighederne blev bispedømmet i Aarhus stadigt stærkere og mere velstående og byggede flere religiøse institutioner i byen i den tidlige middelalder. Handlen fortsatte med at udvikle sig og i 1441 blev Aarhus tildelt købstadprivilegier. 1600-tallet var en vanskelig tid for Århus, da byen led af flere krige og pest, og handlen blev også dæmpet af staten til fordel for kongens København. Ikke desto mindre voksede Aarhus ud til at blive Danmarks næststørste by i løbet af den tid, og i midten af ​​1700'erne vendte handelsvæksten stærkt tilbage. Den industrielle revolution blev et vendepunkt i det 19. århundrede. Den første jernbanelinje i Jylland blev bygget her i 1862. I 1928 blev det første universitet i Jylland grundlagt i Århus, og i dag er det en universitetsby og det største center for handel, tjenester, industri og turisme i Jylland. Springvandet Endless Connection er en turistmagnet, der virker på både lokale og internationale gæster. Dagen lang. Toldboden og DOKK1, biblioteket, i tågen. Navitas, en omdiskuteret stjerneformet bygning. Og udsigtsplatformen fra Salling Fonden.