Bedre træning på kortere tid? Undgå Top 3 træningsfejl

Af Marina Aagaard, MFT De seneste års tendens er træning på kort tid, express, fast eller quick træning. Meningen er, at man intensiverer træningen for at få mere ud af den samme eller kortere træningstid. Men 'korttidstræning' fejlfortolkes for tit og fører til tre typiske problemer. Top 3 træningsfejl Fitnesscenter fitness Marina Aagaard blog

Top 3 træningsfejl

De mest udbredte  "Jeg-skal-have-trænet-færdig-i-en-fart" workout fejl:

1. For høj intensitet for hurtigt i træningen

Det er især et problem for mange motionsløbere, som ikke kan forstå, hvorfor de hiver efter vejret kort tid inde i løbet. For hurtig en start, også i styrketræning, kræver for megen energi for tidligt, man opbygger en stor 'iltgæld': Man gisper efter vejret eller mangler energi og kræfter, når man skal præstere, og det kan resultere i træthed og skader. Løsning: Start med en gradvis opvarmning (og opvarmningssæt), for at klargøre kredsløb, muskler og led. Opvarmningen skal passe til aktiviteten og normalt ikke være for lang i fitness; 5-15 minutter. Det kan forbedre præstationen med ca. 10 % og nedsætter risikoen for visse overrivningsskader.

2. For let, lav-intensiv træning

Et typisk problem, især for kvinder: Træningen er ikke udfordrende nok til at give de ønskede resultater. Og ind imellem forhindrer en forkert sammensætning og rækkefølge af øvelserne også gode resultater. Lav- til moderat-intensiv træning er ikke i sig selv dårligt, det passer med længerevarende distancetræning og visse træningsmål. Problemet er når man træner lav-intensivt i kort tid; så er der meget begrænsede resultater. Løsning: Få lagt et effektivt program. Sæt intensiteten op; tungere belastning, vægt, og højere hastighed (eventuelt periodisk, intervaller). Selvfølgelig med hensyntagen til helbred og form.

3. For tungt for hurtigt

Et ret typisk scenarie i dag, hvor mange, både kvinder og mænd, går direkte fra ingen træning eller maskinfitnesstræning til hård kropsvægt- og vægtløftningstræning. Kroppen har behov for en periode med optræning. Belastningen på kroppen i et træningspas afhænger af øvelserne, belastningen, og deres sammensætning og rækkefølge. Især til sidst i træningen, når kroppen er udtrættet, er der risiko for skader. Løsning: Man skal lytte til kroppen og være meget opmærksom på, at træningen føles godt i musklerne uden at irritere leddene på nogen måde. Det er dog ikke nok at lytte til kroppen, man skal også lægge et taktisk rigtigt program og fra gang til gang især som begynder eller mindre trænet undgå at øge belastningen med mere end 2,5-10 % per uge. Rigtig god træningslyst.