Corona lockdown motivation: 7 Hav Det Godt Tiltag

Af Marina Aagaard, MFT Corona lockdown? Midt i en pandemi periode? Alene eller sammen med kun de nærmeste? Uden de vanlige sociale og kultur, madkultur og rejse adspredelser? Det kan udfordre den mentale og fysiske sundhed og mange må grave dybt for at finde motivation og energi i hverdagen.  Corona lockdown motivation Marina Aagaard blog sundhed

Corona lockdown motivation

Et essentielt sundhedsråd er at holde kontakt med andre. Online er ikke optimalt, men langt bedre end ingenting. Hold kontakt, søg kontakt og indgå i fællesskaber. Her er syv andre videnskabeligt funderede forslag målrettet: Hav eller få det godt eller bedre i en coronatid og ellers også. Tanker og tiltag, der kan løfte energi og humør akut og fremadrettet:

# 1 If it ain't broken - don't fix it

Pil ikke ved det, der fungerer tilfredsstillende. Lad dig ikke distrahere af mediernes slagtilbud i januar og februar måned. Går det som det skal, så kør videre. Fungerer det til gengæld ikke, føler du dig 'broken', så gør noget ved det. Lav en løselig behovsanalyse og gå i gang med en mental re-branding. Sæt nogle nye rammer for dig selv; hvad er dit brand i 2021?

# 2 Gør en ny ting hver måned

En ualmindeligt givende strategi. Gør det til en fast opgave. Det øger ikke blot motivationen i situationen, det booster også humøret i hverdagen og hjernen udvikles af nye udfordringer. Besøg et sted, du ikke har været før (i lokalområdet eller en anden region). Prøv en ny øvelse, en ny idrætsaktivitet, en anden type litteratur, en smal musikgenre, en eksotisk/uvant fødevare, frugt, grønt, bælgfrugt eller andet, mindst en gang om måneden.

# 3 Gør hverdag til fest

Med måde: Grib dagen, gør hver dag bedre, men sørg for at der er en vis daglig struktur og 'normalitet', der modvirker eller mindsker stress. Sørg til gengæld for, når det er muligt, fx i weekender - eller ved behov - at holde fri, leve livet og gøre tiden festlig på forskellig vis. Under coronapandemien. Leg fx selv cafe, restaurant, biograf eller ferie ved at skabe den rette stemning med små eller store virkemidler; luksuskaffe, bestil kokke-komponeret take-away mad, kreer din egen super tapas tallerken, lav en fest-opdækning med levende/LED lys og vinglas (brug dem til vand), filmstreaming, mini-palmer og feriebilleder m.m.m.

# 4 Random Acts of Kindness

Dyrk "tilfældige venligheds-handlinger" mere systematisk. Især under lockdown føler mange sig friheds- og fornøjelsesberøvede, deprimerede eller direkte ensomme, så enhver lille handling, der kan løfte humøret, kan gøre en stor forskel - ikke bare for modtageren, men også for giveren jf. positiv psykologi forskning. Hvad kan R.A.K være? Uventede opringninger eller breve. Tilbud om hjælp af forskellig art. En drive-by (kør forbi) med vink, smil og evt. en blomst eller lignende. Giv en halvbrugt p-billet videre. Giv en anden p-pladsen. Vær særligt hensynsfuld i trafikken (de andre trafikanter bliver helt paf) o.s.v.

# 5 Smil

Nårsomhelst du tænker over det: Smil. Forskningen viser, at vi smiler, når vi er glade, og desuden bliver vi glade, når vi smiler - og selv daglige kunstige smil er nok til at virke. Som med andre vaner er det en træningssag, så man skal hele tiden øve sig. Latter er naturligvis lige så godt eller bedre, så hvis der er brug for et ekstra energitilskud, så find vittighedstegninger, sjove videoklip og/eller morsomme bøger. Godt humør øger ikke bare trivslen, det fremmer oveni indlærings- og problemløsningsevnen.

# 6 Ophold dig mere udendørs

Vær mere udenfor i det fri også selvom det er koldt. Gå på (oplevelses)tur i byrum, parker eller naturen. Det giver flere sanseoplevelser og løfter humøret. Sæt udetid på det daglige skema. Helst mindst ½ time hver dag, gerne længere tid i kontakt med dagslys og frisk luft. Hvorfor? Fordi det er sundt fysisk og mentalt ...

# 7 Bevæg dig mere

Sid ikke ned ved en skærm hele dagen. Det påvirker både hoved, krop og humør negativt. Tænk ikke 'motion', tænk bevægelse målrettet velbehag og nydelse. En stærkere krop er mere modstandsdygtig overfor sygdom og virus. Stå op mindst en gang hver ½-1 time. Lav eventuelt en enkelt fysisk øvelse eller to. Det behøver ikke at være svært, stræk og bøj krop, ben og arme. Eller hvis du er til mere: Se en af flere millioner videoer på facebook eller YouTube med undervisning i dans eller motion. Prøv det. Vær med. Der er programmer fra 1 minut til 1 time eller mere.

Læs mere:

Coronavirus og Covid-19 - Sundhedsstyrelsens råd