Motivation? Citat: Glæde starter med dig

Af Marina Aagaard, MFT Men hvad med "Det er de andres skyld". Ja, de andre er heldigvis kilde til store glæder. Alligevel starter glæden i bund grund hos en selv. Happiness starts with you. Not your relationship, not with your job, not with your money. Boldomatic Glæde starter med dig Boldomatic Glæden starter med (hos) dig. Ikke med dit forhold, ikke med dit job, ikke med dine penge, men med dig! Når man grundlæggende er glad, er det lettere at glædes over det andet. Hvad nu, hvis man ikke er glad lige nu? Taknemmelighedsøvelsen er alle tiders øvelse, også Team Danmark har den med i deres 'fitness challenge', GO Danmark. Start hver eneste morgen med mindst en ting, du er taknemmelig for. Vær vild: Tak for hele tre ting, du er taknemmelig for. Når man vender og drejer det, er der mere end man måske umiddelbart tænker over, og hver dag også livet, helbreddet, førligheden. Når man tænker på det, kommer glæden snigende. Og den breder sig. Rigtig god dag, uge, måned, år  

Taknemmelighed

Tekst og tips fra Mindhelper,  der hjælper unge gennem hårde tider - måske også voksne: Vil du gerne være gladere, mindre stresset, sove bedre? Eksperternes råd er enkelt: Øv dig i at stoppe op og sætte pris på de gode ting i hverdagen. Her får du et enkelt træningsprogram til mere taknemmelighed i dit liv. Taknemmelighed er et af de karaktertræk, der har allerstørst betydning for vores trivsel. Det viser forskning. Mindhelper har derfor lavet en hel hjemmeside om emnet. Den hedder Taknemli.dk

Klassikeren: Skriv 3 ting ned hver aften, som du er taknemmelig for

“Du ved ikke hvad du har, før du mister det” Kender du den talemåde? Det lyder måske lidt corny (og ret trist), men der er altså noget om snakken. Vi kommer let til at ræse gennem dagene uden at sætte pris på alle de gode ting, der ligger lige for næsen af os. Altså med mindre vi aktivt vælger at stoppe op. Lige præcis dét er målet med øvelsen her. Ikke nødvendigvis, men for mange er det et godt tidspunkt. Altså sådan at du kan kigge tilbage på dagen. Og så er der faktisk også en bonusgevinst: Mange oplever, at de sover bedre bagefter, når de har lavet taknemmelighedsøvelsen. Simpelthen fordi de slutter dagen med at tænke på noget rart.

At være taknemmelig

Øvelsen går i al enkelhed ud på, at du hver aften kigger tilbage på din dag og skriver 3 ting ned, som du er taknemmelig for. Og husk: Det må meget gerne være bittesmå ting. At du vågnede i en lun seng i morges. At buschaufføren ventede 10 sekunder ekstra, da du kom spænende. At avocadoen i køleskabet for én gangs skyld var perfekt modnet. Den slags. Skal det være om aftenen, at jeg skriver? Ikke nødvendigvis, men for mange er det et godt tidspunkt. Altså sådan at du kan kigge tilbage på dagen. Og så er der faktisk også en bonusgevinst: Mange oplever, at de sover bedre bagefter, når de har lavet taknemmelighedsøvelsen. Simpelthen fordi de slutter dagen med at tænke på noget rart. Skal jeg skrive, eller kan jeg nøjes med at tænke på det, jeg er taknemmelig for? Vi anbefaler klart, at du skriver. Men husk: Det behøver ikke være nogen lang fristil. Det er fint bare at hakke tre sætninger ned på en liste. Fordele ved at skrive er, at du slipper for at holde styr på det hele oppe i hovedet. Samtidig giver listen eller dagbogen dig mulighed for at kigge tilbage og blive klogere på dig selv og dit liv.

Taknemmelighedsdagbog

Er det vigtigt, at jeg lige præcis skriver tre nye ting ned hver dag? Hmm … Tre er ikke nødvendigvis det magiske tal. Men for mange fungerer det godt at lægge sig fast på et bestemt antal og aftale det med sig selv. Det gør, at du hele tiden træner dit blik for, hvad du kan være taknemmelig for i dit liv. Hvem ved, måske griber du måske endda dig sig i selv at tænke i løbet af dagen: Den her oplevelse/ting/person/situation skal helt sikkert med på min taknemmelighedsliste i aften. Hvor lang tid skal jeg lave øvelsen, for at den virker? Det tager tid at puffe til tankemønstre. Vi anbefaler derfor, at du aftaler med dig selv at lave øvelsen hver aften de næste tre uger. Også selvom du har haft en møgdag. En del af øvelsen er nemlig at opdage, at der altid er noget at være taknemmelig for.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan komme på noget at være taknemmelig for?

Allerførst: Mind dig selv om, at det er helt almindeligt. Det skyldes hverken, at du er dårlig til øvelsen eller et utaknemmeligt skarn. Nogle dage er det bare svært. Her får du et tip, der måske kan hjælpe dig igang. For nogle fungerer det godt at stille sig selv spørgsmålet: Hvordan ville min dag være, hvis ikke jeg havde en bestemt ting eller bestemt person i mit liv? Forestil dig fx, at det pisregnede, da du skulle i skole i morges, så du hoppede i regntøjet og cyklede derover i fuld fart. Okay, forestil dig nu, at du hverken havde regntøj eller en cykel. Hvordan ville din morgen så have været? Ja, så ville du have været nødt til at gå, og du ville være blevet gennemblødt. Simpelt, men effektivt. Med et enkelt tankeeksperiment har du lige opdaget to ting at være taknemmelig for, som du ellers let ville overse.