Ugen der gik 25 2020: Nordpå og sydpå

Af Marina Aagaard, MFT En uge med lidt af hvert. Den første 'rejse' i over fire måneder. Med et anerkendelsesværdigt formål. På plussiden: Danmark åbner grænserne til nogen af naboerne. På minussiden: Corona udbrud i Hjørring og dyr konstateres smittede. Høj sol det meste af ugen. Kun enkelte regnbyger.

Ugen der gik 25 2020

Mandag

Op ved 5-tiden. I dag åbnede Danmark grænsen til Tyskland (og Norge - og Island). I radioen sagde speakeren, at der var 35 km kø ved grænsen … nogen vil åbenbart ind og ud. Ganske overraskende må man nu igen besøge storbyer med over 750.000 indbyggere. Det er ikke blevet meldt tydeligt ud og står heller ikke tydeligt på Udenrigsministeriets side, men ”Du må godt”. Henrik ’smører’ madpakke til mig: Banan, tomat, gulerod, kirsebær, mandler. Og kørekop med kaffe. Ved 6-tiden af sted til Aalborg. 7:30 er jeg ved Aalborg Sportshøjskole, hvor der er coronaindrettet over hele linjen. 08:00 går Diplomtræner ’eksamen’, konferencen/prøven, i gang. Jeg er censor og hyperkoncentreret ligesom de studerende. Meget interessant. Vi er færdige klokken 12:00. Tidligere end beregnet, fordi en elev er blev syg. Øv. Møde om opdatering af grundbogen Fitness og Styrketræning. Vi sidder i gården, der er en skøn grøn oase midt i Aalborg. Hjem igen. Besvare mails. Skriver – og redigerer i Fitness bogen. Det er blevet sent, så Henrik går tur med Rex i Rosenholm Skov, jeg løber 5 km. Vi køber mad, burgere, hhv. veganer og bøf, med hjem fra Madkompagniet. De smager godt ... Tidligt i seng.

Tirsdag

Op ved 5-tiden. Jeg snupper to bananer og en håndfuld mandler og en kørekop med kaffe. Ved 6-tiden af sted til Aalborg. 7:30 er jeg tilbage på Aalborg Sportshøjskole. 08:00 går Diplomtræner, personlig træner, praktisk del i gang. Godt sted, god stemning, gode træningspas. Indenfor og udenfor - vejret er fantastisk. Jeg springer frokost over. Hjem igen. Besvare mails. Skriver – og redigerer i Fitness bogen. Henrik går tur med Rex ved vandet, mens jeg arbejder videre. Tidligt i seng.

Onsdag

Op ved 5-tiden. Der er en banan tilbage. Det bliver min morgenmad i dag. Og en kørekop med kaffe. Ved 6-tiden af sted til Aalborg. 7:30 er jeg tilbage på Aalborg Sportshøjskole. 08:00 starter personlig træner prøven - med internationalt EHFA stempel. Masser af aktivitet. To hold trænere på samme tid. Der skal holde fokus … mens et andet hold studerende leger og fejrer i gården. Vi spiser frokost i spisesalen. Varm mad, kød, kartofler, broccoli, bønner og sovs, til frokost. Den sædvanlige salat buffet er væk. Mange tak, coronavirus! Til gengæld er der masser af sprit og klude, så alt afsprittes efter spisning; borde og stole og hænder, mens service ryger langt ud i baggangen. Indgang en vej, udgang en anden vej. Og alle retter ind. Evaluering fortsætter over middag. Nu med non-stop videofilmning af seancen; skal bruges som bilag til den internationale certificeringsorganisation. Ved 15-tiden hjem igen. Besvare mails. Læse og skrive. Rydde skrivebordet. Vi spiser sent; carpaccio med salat. I dag med hvidvin til, fordi en næsten-nabo dukker op. Gåtur med Rex på golfbanens stier. Tidligt i seng.

Torsdag

Op ved 5-tiden. For første gang i tre dage: Jeg sidder ned ved et bord og for moog spiser yoghurt med müsli. Vaske tøj. Pakke tøj. Vi kører til Viby. Henrik går til møde. Jeg hilser på søster i industrikvarteret. Jeg tanker bilen. Kører forbi Dao cafe og får min favoritsmoothie med spinat og lidt af hvert, Dao Miau. Jeg kigger forbi SATS og ser hvordan der ser ud - corona-agtigt - efter at de er åbnet i sidste uge. Endda til nye tider ... fitnessbranchen er meget omskiftelig, så siden sidst er de jyske og fynske SATS centre blevet solgt til danske Fitness 1. Jeg kører tilbage og henter Henrik. Vi kører til en by syd for Flensburg, hvor bilen skal til eftersyn, have skiftet dæk og lavet en ekstra nøgle. Da vi passerer grænsen er der ikke et øje i vores retning sydpå. Ingen kontrol, ingen biler. På den anden side, ind i Danmark, er der en kilometerlang kø, politi og hvidt telt. Grænsen åbnede for EU-borgere ind og ud af Danmark, men der er åbenbart stadig ekstra ’service’ på. Det må vi huske at sætte tid af til på tilbageturen.

Fahren, fahren, fahren auf der Autobahn

Vi kommer til vores tyske autoværksted (vi bruger også et dansk, men hver ting til sin tid). Vi er iført mundbind og mødes af sprit og skilt: Vi er ikke uhøflige, vi er forsigtige ...  Bilen bliver forundersøgt af to mekanikere: En halv times undersøgelse, hvor det bliver aftalt, hvad der skal undersøges og laves. Blandt andet skal der laves en ny ekstranøgle og skiftes til sommerdæk, hvilket på grund af coronavirus grænselukningen er blevet forsinket tre måneder ... Operationen tager et par dage. Mens vi venter, låner vi en lånebil og kører ca. 127 km sydpå. Tjekker ind på et hotel, hvor vi har boet før. Jeg vælger hotellet af en grund (28 etager) - på det seneste ikke på grund af servicen, som har været sub-optimal ... På hotellet er de også seriøse omkring sundhed og sikkerhed. Alle er iført mundbind. Stor afstand. Sprit alle steder. Spa’en er lukket … Vi arbejder et stykke tid. Så bad og omklædning. Vi går på The Grill og spiser. Alle ansatte er iført mundbind. Gæster er iført mundbind fra modtagelse til bord. Der kommer lækkert brød og rørt smør som 'starter'. Vi får samme ret: Bøf tatar med ni forskellige ingredienser, rørt ved bordet. Med pommes frites til mig og brasede kartofler til Henrik plus lidt grønt. Vi går tilbage og tidligt i seng.

Fredag

Sent op. Den normale gigant buffet er lukket. Der bliver serveret en fast anretning med frit valg mellem tre slags æg: Spejl, røræg og omelet (alle med bacon). Jeg er vanskelig og vælger et kogt æg. Morgenmaden er god, men med omkring en tiendedel af den mængde yoghurt, jeg plejer at sætte til livs. Svarer på mails og læser og skriver. Træner. På trapper. 5 x 2 x 550 trin ... cirka. Cirka 50 minutter. My warm-up ... Fitnesscenteret kan åbnes med nøglekort. Der er ikke et øje, men ekstremt meget sprit og papir. Jeg træner 3 x 10 bænkpres og 3 x 10 brystpres i kabel og 3 x 10 roning i kabel. 2 x 15 Jorden rundt skulderøvelse. Lidt udstrækning. Vi går en tur på vejen til spisning. Denne gang en del ad vejen ad en ny rute, så vi ser noget andet. Og vi fotograferer Hamburg igen, igen. Også en statue med mundbind på. Vi går til restaurant Sala Thai. Mundbind på, skoene af, på plads med afstand til andre. Vi starter med en pina colada, mens vi venter på en ven, der bor i byen. Da hun kommer, spiser vi kokossuppe med kylling og ris med henholdsvis and og cashew kylling. Masser af grøntsager og god smag. Dertil 'dansk' vand - og et glas hvidvin. Vi går tilbage cirka 5 km. Henrik stopper som vanligt mange gange for at fotografere. Han er ikke den eneste. Ved en bestemt bro - med udsigt til koncerthuset Elphi - tæller jeg syv stativer med avancerede kameraer og mindst lige så mange mobiltelefoner. Efter en del skridt: Halvsent i seng.

Lørdag

Op ved 7-tiden. Spiser morgenmad. Omtrent som i går. Tjekker mails med mere. Kører ved 9-tiden. Der er normal trafik og ingen køer. Vi kommer nemt til værkstedet. Henrik gennemgår repationerne med dem. Det tager cirka en halv time. Bilen er blevet vasket og iført "sommersko" med nye fælge: Uoriginale til en tredjedel af prisen, men pæne. Det pynter. Vi kører til Flensborg udkant, Citti Markt, og handler mad. Der er omfattende coronaskiltning, masser af sprit og afdækning - og alt personale og alle handlende  bærer maske. Der et kæmpe udvalg af økologiske varer og forskellige grøntsager. Mange ting er meget billigere end hjemme, men ikke alt, man skal tjekke priserne. Udover supermarkedet er der også en række specielforretninger og et apotek, hvor en del medicin er meget billig, så jeg handler for familien. Da vi kommer ud til p-pladsen en halv time senere ... En eller anden har sat en nøgle i siden af bilen og kørt den hen ad siden, så lakken er skrællet af. Rigtig ærgerligt. Bilen var lige så pæn ... At nogen har fornøjelse af at skamfere den - en ældre diskret sedan, som jeg vel at mærke er meget glad for - er svært at forstå. Vi kører nordpå. Ved grænsen insisterer Danmark på at kontrollere (stikprøver) de mange tyske turister, der endelig er på vej til Danmark på ferie. Der er over ½ times kø ved Padborg, så vi tager over Kruså, hvor vi 'kun' skal holde i kø et kvarter.

Sightseeing

På den danske side kører vi et smut forbi Christiansfeld, UNESCO verdensarvsområde. Vi har begge været der for længe siden, men vil genopfriske hukommelsen. En hyggelig lille by med flotte brostensgader - ikke mange skateboardere her! Vi fotograferer og Henrik spiser en let frokost i en snack bar, der har en lang række kreative dæk-blomsterkrukker. Så hjemad, hvor vi slapper af et par timer; dvs. pakker ud og rydder op. Spiser tournedos med ravioli med ricotta og spinat, asparges og stegt tomat. Dertil rødvin og hjemmelavet "dansk vand". Vi går tur. Hver for sig. Hver sin rute. Ser tv. Hvad ser vi? Ikke netflix, det har vi ikke. Henrik ser noget i stuen, mens jeg ser den sidste halvdel af "Rush hour 3". Jeg er fan af Jackie Chan stunts. Sent i seng.

Søndag

Op ved 6-tiden. Sådan cirka. Arbejder. Jeg tager til mine forældre. Vi træner 1½ time i udestuen. Tabata-gang. 3 x 10 squat, 1 x 10 'dragen' (1-bens dødløft) med støtte, 2 x 10 glute bridge, 3 x 10 armstrækninger, 2 x 10 rygstrækning, 1 x 16 krydsløft på alle fire, planke og sideplanke. Så går jeg tur med min mor, mens far hviler sig knæ. Efter træning, 2½ time senere, kører jeg til Ørnereden. Det er sidst på eftermiddagen og meget varmt, 25-27 grader. Igen kø ved kiosken. Jeg snupper 25 x 2 x 121 trin.

6050 trin

Anstrengende. Men jeg kan ikke have ondt af mig selv, for på trappen løber også hele tiden ultraløbere og triatleter, der åbenbart er i gang med et East Coast løb - Ironman? - dog med et meget begrænset antal deltagere i forhold til ellers får jeg at vide af energidrik-hjælperne. Deltagerne, de fleste af dem jeg ser, nærmest slæber sig eller kravler op ad trappens 121 trin og en falder omkuld med lægkramper. Ultra. Hårdt. For dem. Hjem igen. Slapper af. Vi spiser laks med trøffelravioli og kogt spinat. Vi går tur med Rex. Tidligt i seng ved 21-tiden ... vi ser en tysk serie og så godnat. Så gik den uge. Fantastisk at være tilbage på Aalborg Sportshøjskole. Dejligt med en køretur og at få bilen serviceret. Men coronavirus er hele tiden i baggrunden og lægger en dæmper på mange sociale aktiviteter, træning og arbejde.