Ferie i Norge nu: 117 fordele, 1 ulempe

Af Marina Aagaard, MFT Norge. Muligvis det smukkeste land i hele verden. Med en flot, trendy hovedstad (693.491 indbyggere). Der er 117 fordele ved Norge og kun 1 ulempe. En del danskere kender Norge fra vinterferier, skiture, men der er mindst lige så meget at tage sig til om sommeren for både natur, kultur (s-u-p-e-r oliemuseum) og mad-og-vin fans, selvom enkelte personer mener noget andet:
Vi danskere tager ikke nord på når vi holder sommerferie. Hvis mulighederne hedder Island og Norge, så tager vi hellere til Grenå på Camping og cykler en tur afsted for at opleve Fregatten Jylland! Sune Hansen, redaktør på Travel-Guides.dk (5.6.2020)

Norge

Første gang jeg besøgte Norge var på en sommer hyttetur. Min eksmand havde endelig lokket mig til Norge, selvom jeg hellere ville på storbyferie i London igen igen.

Før

Dengang sejlede vi til Oslo fra Frederikshavn. En skøn sejltur (med det store kolde bord). Vi sejlede med Stena Line, der efter 40 års sejlads på ruten desværre måtte lukke Oslo-turen marts 2020 p.g.a. coronakrisen. Heldigvis vil DFDS d. 25. juni 2020 efter 46 års pause genåbne deres rute fra København over Frederikshavn til Oslo. Tur 14:00-23:30-09:00. Retur: 12:00-22:00-09:00.  Fra Oslo kørte vi vestpå. Igennem frodige, grønne bakkelandskaber med små røde og gule træhuse. Da vi nåede vestkysten, kørte vi opad i bjergene. Landskabet skiftede fuldstændigt. På vejen opad kunne vi ud over klippekanten se ned i fjorden. Glitrende smaragdgrønt og dybsort vand. På toppen var der ingen farver, kun sort klippe og hvid sne. Under en klar blå himmel, der spejlede sig i en bjergsø. En eventyrverden. Jeg var solgt. Jeg kunne remse 117 fordele op. Under fotos følger et lille udvalg. Men lige her kommer ulempen: Dengang, da vi var kommet helt op på toppen, ville vi overnatte. Der var ingen byer eller bebyggelse i miles omkreds. Heldigvis fandt vi i nærheden af en sø en lav rød barak med spartanske værelser. Vi takkede ja og overnattede. Prisen for brug af en seng (alt hvad der var i værelset) - i attenhundredehvidkål - var ca. 1.300 kroner! Ulempe: Priserne. Ikke helt så slemt i dag, men heller ikke rørende billigt.

Nu

I nyere tid har jeg besøgt Norge over 20 gange som foredragsholder, kursusinstruktør, skiturist og turist. Priserne på mange ting er stadigvæk høje - Henrik er ikke kommet sig over de 280 NOK for en Oslo pizza for to, 180 for en burger i Hemsedal skiresort og 110 for en dåseøl i Flørli. Det sagt, så er det muligt at købe forbløffende billige overfarter og hytteophold og hotelpriser er overraskende nok også ret rimelige. Restaurantbesøg koster omtrent det samme som i Danmark og maden er god. Og fitness og wellness faktoren er hver en NOK værd. Norge Lysefjorden Marina Aagaard blog travel rejse foto Varmt vand i vildmarkskarret og udsigt til Lysefjorden (2019).

10 ud af 117 fordele

Nordmænd. De er venlige, til at forstå (sådan da) og hjælpsomme. Norsk stil er god stil, hvad angår kunst, mode, møbler, mad med mere. Bjergene og bjerglandskabet generelt. Like. Like. Like. Norsk vand; havet, fjordene og vandfaldene generelt. Vildt. KystriksveienOne of the 101 most scenic drives in the world. National Geographic. Ja. Preikestolen. Suveræn gåtur til en super-udsigt (jeg står på kant i 604 m højde). Hardangervidda. Norges største nationalpark. Paradis for vandrere. Oslo. Cool storby med storladen arkitektur, flot kunst og spændende streetart. Bergen. Pittoresk havneby med hygge, oplevelser og adgang til vandreture. Stavanger. Magisk havneby, Norges oliecentrum og fantastisk oliemuseum (anbefalet). Er der penge på kontoen, er der selvfølgelig Hurtigruten, et cruise op langs kysten med kig til fjordene. Eller en smuttur til Svalbard og Longyearbyen, Verdens nordligste by ... Er kassen slunken, er der heldigvis hygge og fantastiske oplevelser på hytteferier eller bnb-ophold rundt om i landet. Men planlæg turen nøje, fordi man kan køre næsten en hel dag/nat i træk uden at finde kost eller logi. Har du ikke besøgt Norge endnu, er det måske et oplagt tidspunkt nu? Læs mere (ikke-sponsoreret indlæg og link ...): VisitNorway