Aarhus Universitet i gult: Universitetsparken i grønt

Af Marina Aagaard, MFT Aarhus Universitet, Danmarks andet universitet, blev indviet i 1928. Bygningerne og parken blev udvalgt som et af Danmarks 12 arkitektoniske mesterværker, da Kulturministeriet offentliggjorde sin Kulturkanon i 2006 - 78 år senere. Her gik jeg morgentur vinter 2020. Aarhus Universitet arkitektur Marina Aagaard blog travelArkitekt C.F. Møller (1898-1988) stod for byggeriet siden 1933. Gule mursten, minimalistisk, funktionalistisk stil med  og ingen form for udsmykning. Hovedbygningen med en markant aula blev indviet d. 11. september 1946. C.F. Møller blev ved et møde om hovedbygningen opfordret til at anvende ædlere materialer - som i udlandet, hvor marmor og kalksten dominerer - og en mindre streng stil. Det var han ikke særligt interesseret i, men gav sig under pres, hvilket resulterede i de nu meget roste murpiller, romantiske buer, kirkelignende aula og udsmykning på gavlen.

Aarhus Universitet

Et ikonisk byggeri og en smuk park med søer og et populært sti-system. Her har jeg selv været på henholdsvis business kursus og mindfulness masterclass. For nylig var jeg igen i parken, for at teste stierne til et kursus for Folkeuniversitet. Foto viser Matematisk Institut, hvor også Folkeuniversitetet Aarhus holder til. Året efter indvielsen i 1928 gav Århus Kommune en grund til universitetet, og i 1931 vandt arkitekterne Kay Fisker, P. Stegmann og C. F. Møller konkurrencen om at tegne bygningerne. I 1933 stod universitetets første bygninger til Det Kemiske-Fysiske-Anatomiske Institut færdige. Hovedbygningen blev indviet i 1946 og bogtårnet i 1962.       

Søauditorierne

I det nye årtusind, i 2001, har arkitektfirmaet C.F. Møller stået bag en ny bygning med fem auditorier. Heldigvis holdes traditionerne, linjerne, i hævd.

Vennelystparken

På den anden side af vejen i forlængelse af Universitetsparken ligger Vennelystparken. Et rekreativt område med bænke og lille legeplads for små børn.    Et besøg værd. Uanset om man er single, par eller familie. For at opleve historiens vingesus, motionere på stierne eller dyrke mindfulness i de grønne områder. En anden attraktion i Aarhus: Endless Connection springvandet