Tyskland i Danmark: Nationalmuseet udstilling

Af Marina Aagaard, MFT Tyskland i Danmark? Du kan få udvalgte glimt af Tyskland i København: Tyskland særudstilling på Nationalmuseet 9. november til 1. marts 2020. På vej til Nationalmuseets indgang mødes man af en serie "plakatsøjler" med Tyskland. Plakatdesignet er tyvstjålet fra et kendt tysk produkt, som mange kender. QuadratischPraktischGut. Ved hovedindgangen mødes man af et stykke tysk historie: En Berlinmuren murbrokke. Udstillingen er kompakt, en lille overskuelig samling ord, billeder og unikke objekter viser noget at det, som Tyskland bygger på og byder på. Der er fokus på historie, økonomi og politik samt kultur, kunst og arkitektur. Tysklands fantastiske natur, wellnesskultur og moderne musik er ikke i fokus (det kunne man lave store separate udstillinger om). Goethe, Bauhaus, Gutenberg, Richter og meget mere. En original boble, den ikoniske Volkswagen, byder velkommen, mens et slogan fra Audi bruges til at karakterisere tysk håndværk generelt: Vorsprung durch Techknik. Forspring gennem teknik. Udstillingen tager os besøgende på en rejse gennem Tysklands mange politiske og kulturelle forandringer. Fra det Tysk-romerske rige over det mørke 20. århundrede og til nutidens økonomiske magtcentrum i Europa. Nationalmuseet skriver: I århundreder var det vores nabo i syd som gav os poesien, frie tanker og landvindinger i videnskaben og industrien. Men krige adskilte os fra naboen, og det kulturelle fællesskab blev fremmedgjort og gik i glemmebogen.

Tyskland

Tyskland, som vi kender i dag, blev født for 30 år siden, den nat muren faldt mellem Øst-og Vestberlin, nærmere bestemt den 9. november 1989. Nationalmuseet markerer 30-året for Berlinmurens fald med udstillingen ”Tyskland”, som under navnet ”Germany: Memories of a Nation” blev forestået af Barrie Cook fra British Museum.

Unik udstilling

Selvom udstillingen er begrænset af størrelse giver den overblik og et interessant indblik med udvalgte genstande og særlige historiske detaljer. Udover plancher og effekter er der også fire tv-skærme, hvor man kan klikke ind på særlige tidsperioder og begivenheder - eller se tysk tv eller høre tysk musik. Har man god tid kan man læse i den fremlagte litteratur, som også kan købes i museets shop. Man kan se udstillingen på bare 1-2 timer, men man kan også bruge mindst en eftermiddag, hvis man vil have det hele med. Man behøver ikke at være germanofil for at få en god museumsoplevelse. Udstillingen er  besøg værd og man får genopfrisket nabolandets historie. Som bonus kan man kombinere med et Tysklands-besøg med de andre udstillinger. Det er et flot gammelt museum med en moderne udstillingsstil. Den svævende engel af billedhuggeren Ernst Barlach. Hænger under hvælvingerne i Güstrow Domkirke til minde om ofrene under 1. Verdenskrig. Andre ikoniske genstande er Gutenbergs første bibler, førsteudgaver af Grimms værker, Georg Baselitz’s tryk ”Ørn”, et stykke af Berlinmuren, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald, Luthers bibel og et tryk af Gerhard Richter. Læs mere: Nationalmuseet: Tyskland