Vil du være slank? Drop de fandens slankekure!

Af Marina Aagaard, MFT Vi er i 2019. I dag har de fleste set indtil flere udsendelser eller artikler med beskeden: Gå ikke på slankekur, hvis du vil være slank. Mange professionelle sundhedsformidlere har sagt det længe: Gå ikke på slankekur (med mindre du VIL tage på). Nu siger madglade Anne det også:
De der slankekure har Fanden skabt Anne "Annemad" Hjernøe (JP, 15.3.19)

Lad dig ikke lokke af lokkemad

Da jeg var hos tandlægen i denne uge, så jeg et ugeblad på hylden. Og det var den samme gamle sirenesang: Endnu en slankekur: Tab 6 kilo på 5 uger (hallo?!) Med chokoladekuren (hallo, hallo!) Selvom chokolade er skønt, også godt i kage- og madsammenhæng, anbefaler det første af de officielle kostråd variation og mådehold. Altså alt med måde uden overdreven fiksering på et enkelt næringsstof/fødevareemne.  Slankekur kur vægttab vægtøgning

La' nu vær

Seriøse eksperter anbefaler: Gå ikke på kur, lav i stedet holdbare livsstilsændringer. Ved slankebehov: Max. ½ kilos vægttab pr. uge. (undtagelse fx diætist-kontrolleret diæt ved sygdom/fedme). Jamen, der er da nogen eksperter, der snakker om kur? Ja. Der kan bl.a. være følgende forklaringer: Ordet 'kur' kan lokke kunder ind i butikken! Ordet 'kur' kan af og til dække over 'livsstilsændring'. Anne Hjernøe har skrevet en ny bog: Stærk, let og mæt.  I den, fortæller hun til JP (15.3.19), er der de strategier, hun selv har brugt til at smide et par overflødige kilo. Men "vægttabet er et biprodukt af at blive stærkere og sundere". Det sidste er et godt råd til de, der insisterer på at ville være slankere:
Glem alt om sur motion og streng, unødvendig slankekur. Træn og spis med glæde: Du får automatisk en bedre figur.  
I hverdagen taler jeg ikke selv med trænende om 'kur'. Jeg fokuserer på forbedring af mental og fysisk præstationsevne; så følger sundere kropskomposition (mere fedtfri masse) ofte uden særlig anstrengelse.

Ja, ja, jamen, jamen

Ja, man taber sig ofte på kure, når man spiser mindre end normalt. Ja, man tager (i de fleste tilfælde) det tabte - og mere til - på igen efter en kur. Ja, slankekure er en ond cirkel, som bliver ved og ved og ved. Indtil du selv siger: STOP. En del (mange) kvinder udtaler i medier, at de bittert fortryder, at de har spildt deres tid/liv på kur. Jette Uhre har skrevet bogen "Slip slankekurs-mentaliteten". I den, fortæller hun til JP Mad & Vin, handler det om, at "den mest holdbare løsning, [er] at man sætter sit fokus på vægttab i baggrunden - måske som 2. prioritet og i stedet fokuserer på at få et balanceret forhold til mad og ens krop." I artiklen fortælles det "Da Jette Uhre var yngre, var hun så besat af at spise rigtigt og være på slankekur, at hun fik en depression (...)". Nu vil hun gerne hjælpe andre med blandt andre følgende råd:
  • Drop slankekure. De gør dine udfordringer med mad værre og er skadelige for dit helbred.
  • Sæt farten ned med din mad og spis med mere nærvær og sansning [mindful spisning].
  • Stop med at sætte dit liv på standby, indtil du har tabt dig og du lever op til bestemte idealer.

Tænk på dig selv

I samme artikel spørger intervieweren Lars Dalsgaard kritisk: "Efter at have taget et personligt opgør med slankekure og kropsidealer har du nu skrevet din egen bog med råd om, hvordan man bør spise. Nogle vil måske sige, at du tilslutter dig den industri, du selv kritiserer." Uhre mener ikke selv at der er et modsætningsforhold. Men det er der vel alligevel delvist? Det næsten endeløse fokus på slankning fra alle mulige kanter (selv de, der gerne vil hjælpe positivt), på alle mulige og umulige måder, fastholder alt for mange i det samme mentale trummerum. Har man brug for flere rollemodeller, der har tabt sig? Det er jeg ikke længere sikker på. Rollemodeller kan påvirke positivt, men en slanke-rollemodel? På positiv-siden: Tanken opstår: "Kan det lykkes for hende/ham, kan det også lykkes for mig". På negativ-siden: Hvad kan lykkes? At gennemføre en (andens) kur? En (andens) slankemotion. Jeg ved det ikke. Et nyt forslag kunne være: Glem de andre (fremmede). Lev dit eget liv. Her og nu. Gør dig stærkere. For din egen skyld og din families. Gør dig ikke svagere. Spild ikke tiden.  
Den Danske Ordbog sirenesang substantiv, fælleskøn, -en, -, -ene 1 smuk, forførende sang hvormed fabelvæsnet sirene søgte at lokke søfarende i døden ifølge den græske mytologi 1.a overført besnærende, men falsk budskab
Læs mere: Top fit? Vejen til topform - spis sådan Top fit? Vejen til topform - sov sådan Træning for overvægtige: Hvem, hvorfor, hvordan Din Fede Træning: Er du overvægtig - vent ikke med at træne