Fysisk aktivitet bog: Motion som medicin

Af Marina Aagaard, MFT Mangler du tid (motivation) til motion? Har du ikke tid til træning nu, må du afsætte tid til sygdom senere.
Those who think they have not time for bodily exercise will sooner or later have to find time for illness. Edward Stanley, 15th Earl of Derby Britisk politiker og minister (1826-1893)
Fysisk aktivitet forebygger for tidlig død og en række sygdomme - bl.a. hjertekarsygdomme, type-2 diabetes, det metaboliske syndrom og tyktarmskræft - som er hyppige i den danske befolkning. Derudover er den mere strukturerede fysiske træning en effektiv behandling af mange sygdomme.

Fysisk aktivitet bog

Ovenstående - og nedenstående - er uddrag fra Sundhedsstyrelsens fagbog: Fysisk aktivitet - håndbog om forebyggelse og behandling.
Hos voksne viser epidemiologiske studier en konsistent mindre sygelighed og dødelighed blandt fysisk aktive. Risikoen er tæt på halveret hos de mest aktive. En forøgelse af det fysiske aktivitetsniveau hænger selv hos midaldrende og ældre mennesker sammen med en reduktion i sygelighed og dødelighed.
Håndbogen på 494 sider samler den nyeste evidens for fysisk aktivitet som forebyggelse og behandling og anbefalinger på området. Den blev oprindeligt udgivet i 2004. Siden er den revideret tre gange (Børn og unge afsnit, 2005, Fysisk aktivitet og ældre, 2008, Sygdomme, 2018). Fysisk aktivitet bog Den aktuelle udgave er 4. revision, som udkom i november 2018.

Håndbog for fagpersoner

Håndbogen er en fagbog for især sundhedsprofessionelle såsom læger, der skal rådgive patienter. Den er skrevet med mange fagudtryk og er ikke tænkt som en manual til selvbehandling. Alligevel kan trænere og nysgerrige motionister med fordel læse dele af den.
Den fjerdedel af børnene, der har dårligst kondition, har ca. 15 gange forøget risiko for, at kredsløbssygdom-risikofaktorerne hober sig op. Styrkeprægede aktiviteter har ud over en effekt på CVD-risikofaktorerne en positiv betydning for knogleudvikling. (...) Nyere forskning viser, at interventioner rettet mod svært overvægtige børn har god effekt, ligesom flere idrætstimer i skolen har vist sig effektivt til at forbedre sundhedstilstanden hos de mest udsatte børn.
Bogen har tre dele: Del 1 Anbefalinger for fysisk aktivitet Del 2 Fysisk aktivitet som primær forebyggelse .......2.1 Børn og unge, 2.2. Voksne, 2.3 Ældre, 2.4 Graviditet Del 3 Fysisk træning som behandling; oversigt over 31 lidelser

Mere om fysisk aktivitet anbefalinger

Du kan se de konkrete anbefalinger her og finde links til de nævnte, anbefalede træningsformer for kondition, styrke, smidighed og balance: Fysisk aktivitet anbefalinger: Motion er medicin Politiken: Mere effektiv end medicin: Træning og sund mad kan fjerne type 2-diabetes hos Motion som Medicin Anbefalinger: Hvor meget og hvor hård træning? Fysisk aktivitet - håndbog om forebyggelse og behandling. Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen. Sundhed og livsstil: Fysisk aktivitet Leif Skive. Motionsmanualen. Motion - nutidens lægemiddel  ACSM - træningsanbefalinger - hvor meget og hvor lidt Hvor meget må man træne? Hvornår er sport og træning sundt eller usundt? Din træning og dit træningsprogram: MED - lige præcis det der skal til!