Mig og tv: Jeg har takket nej til et tv-program

Af Marina Aagaard, MFT Jeg beklager den noget clickbait-klingende overskrift, som jeg har "lånt" lidt af kendte influencere! Ja, beklager den noget clickbait-klingende overskift, Den lyder lidt, som om der er et “se hvor seje vi er, vi takker nej til at være med i et tv-program”-indlæg. Skrev bloggerne Sissel & Lasse (15.10.18). De fik et tilbud om at deltage i et program. De debatterede frem og tilbage, valgte et passende svar og skrev senere om det HER. En snedig overskrift og tankevækkende artikel. Den gav ideen til dette (nostalgi) indlæg. Der var engang ... En fjern fortid før bloggere, influencere og reality tv:

Eurosport

I starten af 90'erne var jeg Reebok sponseret atlet (fitness) og dansk Master Trainer i steptræning og slidetræning. Derfor blev jeg spurgt om jeg (en af syv udvalgte europæiske trænere) sammen med Gin Miller, opfinderen af steptræning, ville være med i en steptræning programserie på Eurosport. Det lød rigtig spændende. Jeg sagde "yes, thank you very much". Jeg var sammen med Gin og de andre trænere først i London, senere i Manchester. Vi trænede intensivt på alle seriens programmer i løbet af et par uger og det hele blev optaget på få dage. Mig og tv Marina Aagaard blog Eurosport training Gin MillerDet var rigtig sjovt. At komme bag kulisserne. Det ser godt og let ud på skærmen, men det var 1) hårdt arbejde, ikke særlig glamourøst, og 2) tøjet (som ikke passede) blev fikset med sikkerhedsnåle o.l. Heldigvis har jeg nogle enkelte billeder fra de hyggelige dage på og bag settet. Desværre ikke fra off-hours, hvor vi blev behandlet som stjerner og boede på luksushoteller i London og Manchester. Gode tider! Med mit blik fast rettet mod stjernen Gin. Optagelser fra 93-94, men look er 80'er-agtigt?!

Århus Kanalen

I 1990'erne var jeg centerleder i familiens træningscenter, BodyTeria. Det var stort, men gammelt, til gengæld var udstyr og holdtræning "oppe i tiden". Vi blev kontaktet af den lokale tv-station om vi ville lave morgentræning-tv. Det lød sjovt, så jeg takkede "ja tak". Den første sæson kom de i centeret og filmede med 2-4 mand og 2 kameraer. Små serier, hvor et lille hold med 3-4 aktive og jeg lavede træning. Senere foregik det med et enkelt kamera i stationens lokaler i nærheden. Når man tænker på det enkle set-up', blev programmerne faktisk rimeligt gode. Desværre har jeg ingen fotos fra dengang og kun enkelte optagelser på VHS bånd.

TV2 Østjylland

På et tidspunkt spurgte Kurt, om jeg ville have besøg. Ham ville jeg gerne møde; jeg sagde "ja tak". Så "Kurt Kom Forbi" (et populært TV2 Østjylland program): Han og et filmhold fulgte mig rundt en hel dag til træning og hjemme i mit lille hus i Trige. Man finder ud af, at der bliver optaget enorme mængder film, men kun 5-10 minutter vises. Det blev til 'Marina og Motionen', som blev vist på kanalen efterfølgende. Mange år senere ringede Kurt igen og ville forbi, men da var jeg i udlandet. I 10'erne var jeg i TV2 Øst fire gange for at hjælpe to piger til livsstilsforbedringer. Jeg trænede dem nogle få gange og gav tips og på tv lavede vi øvelser sammen. Det blev godt og vurderingen fra den ene var, at hun "blev glad i låget". Skønt. Derudover er jeg blevet interviewet om personlig træning og ski træning.

Dans på Tværs og Aerobic på Tværs på DR

Også i 1990'erne, længe før Vild med Dans, var der et populært danseprogram på DR: Dans på Tværs med standard og latin dans og underholdning. Værten Poul Erik Andersson ringede og spurgt om jeg ville lave nogle shows dertil. Jeg husker ikke hvordan han fandt mig, men jeg elsker musik, dans og shows og sagde "ja tak". Til "Dans på Tværs" lavede jeg nogle shows med instruktører og motionister fra BodyTeria. Jeg havde selv tidligere lavet koreografi til opvisninger, ofte længerevarende. Til mange tv-udsendelser er kravet: Jo kortere, jo bedre! Så shows varede maksimum 2 minutter. Musikken måtte jeg få et professionelt lydstudie til at overføre til DAT-bånd. Senere kom udsendelsesrækken "Aerobic på Tværs" med kendte aerobic og fitnessfolk. Dertil lavede jeg nye shows og blev interviewet om udvalgte emner. Serien kørte nogle år. I udsendelsen var der også konkurrencer med kreative og dygtige hold: Det var super tv for fitness-interesserede. Desværre var der flere af de indbudte, som enten fik stjernenykker, stillede for store krav, eller ikke kunne finde ud af at komme til tiden eller passe på teknikken i studiet. Det var øv, for det betød, at værten blev træt af at arbejde med fitness folk: Programmet stoppede. Desværre har jeg kun få fotos fra dengang, nogle enkelte optagelser på VHS bånd (som er væk). Og desværre fik jeg, at vide af DR's Arkiv, at det ikke var muligt at se eller gense optagelserne. Hmmm.

TV3

En gang i 00'erne ringede et produktionsselskab for TV3, mens jeg var travlt optaget af et eller andet. De spurgte om jeg ville til casting til et livsstilsprogram, hvor man lovede folk, at de kunne leve længere. Jeg lød vist ikke særligt interesseret og fik måske nok stillet for mange spørgsmål til konceptet. Jeg oplyste, at jeg ikke kunne nå bemeldte casting og sagde "ring igen en anden dag". Det gjorde de ikke. Forståeligt nok, for tid er penge, når det gælder tv-produktion, der er kostbar. Det handler om at være til rådighed på det ønskede tidspunkt og villig til at "spille med".

TV2

Af og til har TV2 journalister i research øjemed ringet og spurgt mig om forskellige fitness emner, mest til hjemmesiden, men også til programmer. I 2018 blev jeg bedt om at fortælle om motion og el-cykling på GO' Morgen. Jeg sagde "ja tak". De ringede onsdag eftermiddag og jeg skulle være i studiet næste morgen tidligt. Det var ikke lang forberedelsestid, men det gik - og det var sjovt at se studiet i Tivoli. Før det, i 2017, blev jeg - i fitnessdk - interviewet af TV2 News om fitnesspriser. Det ved jeg noget om, så da de spurgte om jeg ville medvirke sagde jeg "ja tak".

DR

For Danmarks Radio har jeg været "motionsekspert"/skribent for Lev Nu (2011-2018), nu Mit Liv. Men DR er enormt, så når jeg har været på tv, har det været tilfældigt (ikke via Lev Nu afdelingen). Når journalisterne har ringet og spurgt om jeg vil snakke om motion, har jeg sagt "ja tak": For DR Sundhedsmagasinet var jeg i 2016 med i udsendelsen om Løb. Det var skønt at møde Lilian Gjerulf Kretz og Peter Qvortrup Geisling (igen), men det var hundekoldt, jeg løb rundt i tyndt løbetøj om vinteren (og optagelserne tog tid). I DR Penge (magasinet) var jeg i 2017 med i udsendelsen om Personlig Træning. En fantastisk udsendelse, som vi optog i et Fitness World center og i Sundby (Kompan Outdoor Fitness). Det var alle tiders at møde Dorte Fals, og fedt at træne sammen, men igen om vinteren og hundekoldt. Først i 2018 lavede jeg en internet tv udsendelse om motion på arbejdspladsen for DR Nyheder. Sidst i 2018 kom en journalist og kameramand hjem til mig og lavede et indslag om Familiefitness til DR TV-Avisen tre dage senere. Det er et vildt fedt emne og jeg forberedte mig i timevis. De interviewede og filmede i over en time og jeg synes selv, at jeg fik sagt noget nyttigt. Desværre kom det ikke med. Da indslaget blev vist, var der to sekunder fra mit arbejdsbord og ti sekunder, hvor jeg sagde noget, der ikke lød særligt indsigtsfuldt ... Sådan kan det også gå på tv.

Men hov ...

Har jeg i virkeligheden slet ikke sagt nej til et tv-program? Har jeg været så vild efter at komme på skærmen, at jeg har sagt ja til hvad som helst??? Tænke. Tænke: Egentlig har jeg aldrig haft ambitioner om at komme på tv. Når jeg siger "ja", er det for at promovere sundhed, motion og bevægelse, fordi det er lige mit felt.

Nej tak

Men faktisk har jeg en enkelt gang sagt "nej tak" og det ville de fleste nok have gjort: På et tidspunkt for længe siden (husker ikke hvornår) blev jeg ringet op af et tv-produktionsselskab, der spurgte mig, om jeg ville være med til at lave et madlavningsprogram? Min mand skraldgriner, for det er ham der laver maden. Faktisk kan jeg godt lave mad (havde madlavning i tre år og fik gode karakterer!), men i mange år har jeg prioriteret min største fornøjelse: At spise mad lavet af min mand. Allerede fra starten af samtalen var jeg derfor tøvende. Heldigvis blev der ikke noget at betænke sig på: Til sidst kom det frem, at jeg selv (som jeg forstod det) skulle være med til at betale en del af omkostningerne i dette sundheds-og-madlavningsprogram og derfor var svaret pænt "nej tak". Havde de betalt mig for at kokkerere og spise, så måske ...