Boganmeldelse: Smertefri

Af Marina Aagaard, MFT Smertefri. Hvem vil ikke gerne være det? Og hvad med: Farvel til stress, træthed og ondt i kroppen. Det lyder ambitiøst. Er det muligt? Ja, ifølge Smertefri: En helt ny bog med et 12-ugers nænsomt program med fokus på bevægelse, næring, hvile og indsigt.

Forfatter team

Forfatter er Anna Bogdonava i samarbejde med Mette Bender. Anna er personlig træner, ernæringscoach og medejer af De Uimodståelige (sundhedsteam). Mette er videnskabsjournalist, ghostwriter, redaktør og medforfatter til bl.a. "Fri for allergi". Smertefri bog boganmeldelse

Smertefri - Farvel til stress, træthed og ondt i kroppen

Smertefri bogen er skrevet med afsæt i erfaringer fra træning af mere end 7000 kvinder:

Otte cases i bogen fortæller historier om stress, ulykker og usunde tanker om vægt og spejlbillede. Via kortere eller længere forløb er dette ændret til fokus på forbedret helbred, mentalt overskud og fysisk formåen.

Et af de første afsnit tager fat i noget i mine øjne helt centralt: ”Vi har brug for et nyt sprog”. I bogen og ellers taler alt for mange kvinder sig selv ned og er slanke-slaver fysisk og mentalt. 
Sproget, det tænkte og det talte, er aktivitet i nervesystemet. Ved at ændre på ord og tanker introducerer du nye programmer og veje i hjernens netværk. Du udraderer virus i tankeprogrammerne og de nye tanker og formuleringer påvirker din virkelighed. Anna Bogdanova
Det illustreres med et skema med låste tanker og åbne tanker; eksempler på hvordan man kan erstatte negative tanker med positive: ”Smerte betyder, at jeg skal holde mig i ro” versus ”Smerte er et udtryk for, at min hjerne forsøger at beskytte mig” eller ”Jeg har rygrad som en regnorm” versus ”Min hjerne beskytter mig mod overbelastning”. Bogen behandler overordnede temaer, men også flere konkrete problematikker. I kapitlet "Opgør med 5 hellige køer", gøres der op med myter som "Jeg kan træne mig fra stress" og "Jeg kan først træne, når jeg har det godt igen" ... To tests og en 12-ugers plan giver redskaber til at gøre noget ved det.

 Bogen indeholder:

  • En test 1 -  af ens aktuelle tilstand – hvordan har kropskontoen det?
  • En test 2 - af vaner – indtægter og udgifter - opbygning eller nedbrydning?
  • En 12 ugers plan, der genopretter balancen: Byg kontoen op på 12 uger.
  • Øvelseskatalog: Blide øvelser, der beroliger nervesystem og vækker muskler.
  • Vanekatalog: Forslag til nye hverdagsvenlige vaner, der sætter valuta ind.
  • Førstehjælpkasse til 4 smertetyper og 10 smerteområder (former for ubehag i krop).
Bogen informerer og motiverer:

Det er ikke en fagbog, men en "selvhjælpsbog" med en mission: Når man har ondt, er det ikke nødvendigvis, fordi noget er gået i stykker. Igennem bogen fortælles det, at smerte, træthed, svimmelhed, hovedpine og overvægt er tegn på overbelastning og hjernens måde at passe på én, når man stiller for store krav til sig selv.

Den er også for sundhedsprofessionelle. For fagpersoner, der har beskæftiget sig med den biopsykosociale sundhedsmodel, er indsatsområderne ikke ukendte. Alligevel kan Anna's fasemodel og sammenligning af kroppens ressourcer med en bankkonto inspirere til nye sætninger i motiverende samtaler:

Hjernens opgave er at sørge for, at du aldrig går i nul. Overtrækker du din konto, indefryser den ressourcer for at passe på dig. Ved at sætte ind på kontoen og sende beroligende sansesignaler til hjernen, vender du udviklingen og går mod overskud, smertefrihed, lethed og styrke. Anna Bogdanova

Konklusion

Bogen er virkelig flot. Fra format over opsætning og æstetiske fotos til overskuelige afsnit. Den er let læst og kan anvendes som fast redskab eller efter behov som opslagsbog. For ihærdige - som måske tidligere har været vant til at følge stramme kostplaner - er der for hver af de 12 uger et skema, hvor man kan afkrydse, vurdere indsats og score effekt (appetit, humør, søvn, træningslyst, energi og spejlbillede). Man kan vælge at arbejde med en ny vane hver uge eller fortsætte med sidste uges vane (det sidste vil nok være det sikreste valg for de fleste). Øvelseskataloget med blide øvelser - bl.a. for øjne og hjerne ud fra Z-Health principper - er meget anvendeligt for behandlere og trænere, der coacher motionister med eller uden smerter. Bogen har bagest en Disclaimer [ansvarsfraskrivelse]: Den fortæller - ud over det med egen læge - at: Øvelser og forslag til ændring af vaner her i bogen hjælper i princippet alle og skader ingen, medmindre de overdrives. Det virker sandsynligt. Bogen er varmt anbefalet. For de, der døjer med smerter, og andre med interesse for emnet. Afsnittene om kroppens systemer og smerter vil overraske, oplyse og opmuntre mange læsere.

Fakta om Smertefri

ISBN: 9788702249972 Udgivet: 18.09 .2018 Dimensioner: H 247 x B 175 x D 30 mm Format: Indbundet Sidetal: 328 Forlag: Gyldendal Sprog: Dansk Pris: 299,95 vejledende. Fås hos boghandlere og netboghandlere.