Fasthold vægttab sådan: 5 sikre veje ifølge ny forskning

Af Marina Aagaard, MFT Det kan være svært at tabe sig.  Men det er endnu sværere at fastholde vægttab. Fasthold vægttab Weighing Scales Image by Royalty-Free Corbis

Fasthold vægttab sådan

Hvordan undgår man, at de tabte kilo kommer på igen? Ifølge magasinet Videnskab, der diskuterer og refererer ny forskning, handler det især om vedholdenhed og ressourcer målrettet at holde vægten nede. Essensen af forskningen og artiklen Hvordan undgår man, at de tabte kilo kommer på igen? kort fortalt:   Regler - lav dine egne faste regler for hvad der skal til, for at undgå at øge vægt. Det med 'egne' er en nyhed. Rutine - følg fast og systematisk dine regler uden afvigelse - hellere end at spise ud fra lyst eller sult. Regelmæssighed - spis i øvrigt regelmæssigt - fremadrettet. Vedholdenhed er et nøgleord. Ro på - et højt stressniveau og mange forpligtelser kan føre til man tager på igen. [husk en god nattesøvn]. Relationer - familien er afgørende - især manglende støtte fra familien, fører til at man tager på.  

Danskernes Bedste Vægttab

Forskning og erfaringer viser, at fokus og vedholdenhed er det, der giver resultater. Jf. Henrik Duers undersøgelse af Danskernes Bedste Vægttab, gælder det for 80 % af de, der lykkes med “det umulige”, at tabe sig og holde vægten, at de har fulgt normale kostråd målrettet vægttab “uden hokus pokus” og ikke en slankekur. Kun 20 % har haft succes med en af de kendte, kommercielle slankekure eller diæter såsom palæokost, Atkins, 5:2 med flere. Og damebladshittet LCHF har kun resulteret i succes for 4 % af vægttaberne i Det Danske Vægttabsregister. (...). Nøgleordet er livsstilsstilsændring. En fornuftig strategi: Dyrk motion af en eller anden art. Fasthold en normalvægt. Undgå at tage på. Spis groft, mange grove, gode grøntsager, god protein og sunde olier fx raps og oliven. Undgå sodavand, slik og kager - ikke for evigt, men som en hovedregel i hverdagen.  

Reference:

Videnskab.dk: Hvordan undgår man, at de tabte kilo kommer på igen? Christensen BJ et al. (2017): Instrumentalization of Eating Improves Weight Loss Maintenance in Obesity. Karger. Obesity Facts.