Rejse til Rumænien: 10 gode grunde og nyttige rejsetips

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Henrik Elstrup "Giv os bare én god grund til at tage til Rumænien", har det lydt fra familie og ægtemand igennem de sidste 10 år, hvor jeg forgæves har forsøgt at overtale de nærmeste til en tur til dette særlige land. For nylig fik jeg lokket sidstnævnte med. Her er "10 gode grunde - 10 rejsetips - til at rejse til Rumænien".  Rumænien, România, er et europæisk, EU, land, en republik med en præsident og premierminister. Rumænien grænser op til Ukraine og Moldavien i nord, Ungarn og Serbien i vest, Bulgarien i syd og Sortehavet mod øst. Det er delt op i 41 distrikter med 41 hovedsæder. Hovedstaden er Bukarest. Landet dækker et areal på 237.500 kvm. og indbyggertallet er omkring 22 millioner, rumænere og romaer (10 %) og flere andre nationaliteter fra landene omkring. Rejse til Rumænien Marina Aagaard blog travel rejse foto

10 gode grunde til at besøge Rumænien

1. Det er et spændende land

w414x9330 Et øst-europæisk land med en speciel historie. Ikke et typisk turistmål (endnu), men en spændende rejsedestination med mulighed for unikke oplevelser og meget for pengene. Ud over turismen, der er i stigning, er vigtige rumænske eksportvarer biler, software, elektronik, elektronisk udstyr, medicinalvarer og kemikalier og landbrugsprodukter. Rumænien er en af verdens største vinproducenter, sjettestørst i Europa, med en produktion på omkring 4.069 millioner hektoliter vin (2015). wimg_2081-1 Kendingsbogstaver (biler) er enten RO eller ROM. Møntenheden er Leu (RON). Berejste anbefaler, at man hæver euro og veksler hos rumænere på gaden, fordi det sikrer en bedre vekslekurs, men den strategi kan måske virke lidt for risikabel, når man ikke taler sproget eller kender forholdene ... Der anvendes 220 (230) V 50Hz vekselstrøm. Der er samme stiktype som i Skandinavien, så for skandinaver er det problemløst at tilslutte udstyr og oplade. Sproget er rumænsk (og ungarsk). I storbyerne taler de unge, forretningsfolk og restaurationspersonale udmærket engelsk eller tysk, men i taxier, mindre pensioner og cafeer og ude på landet bliver der stort set kun talt rumænsk og man kan kun gøre sig forståelig med tegnsprog med mindre man husker en parlør eller translate app. Rumænerne, som min mand og jeg mødte dem, er venlige og hjælpsomme, kun enkelte virker mistroiske eller tilbageholdende over for udlændinge. Rundt om på landet og i visse kvarterer kan man dog - som i mange andre lande - møde mindre imødekommende rumænere og romaer, der gerne vil snyde én for nogle leu, hvis muligt. Alt i alt bliver gæster positivt modtaget. w414x0236

2. Flyrejser til Rumænien er billige

Flere selskaber rejser til Rumænien, men skal det være særligt billigt er der aktuelt billige rejser med lavprisselskabet Wizz Air, fx en lavprisrute fra Billund, Danmark, til Cluj eller Bukarest, Rumænien. En meget billig rute: priser fra 178 DKK, cirka 25 EUR, one-way. Som altid skal man være opmærksom på, hvilken afrejse- og hjemrejsedag man vælger, der kan være mere end 1000 DKK forskel. Tirsdag er ofte en billig ud- og hjemrejsedag. Husk: Tjek altid håndbaggage-mål nøje hjemmefra og undgå ekstra gebyr. Wizz Air har minimale håndbaggage mål svarende til håndtasker, langt fra rygsæk eller pc-taske mål.

3. Det er nemt at komme rundt

w414x9040 Der er offentlig transport, som er billig, men efter sigende let støvet og langsommelig, men har man tålmodighed er det en fornuftig og stabil transportmulighed. Der findes også turistture man kan melde sig på, en nem løsning, men de kan være relativt dyre. Vil man nå rundt at se noget bør man leje en bil, så man ret nemt og hurtigt kan komme fra sted til sted. Motorvejene og hovedvejene i Rumænien er af meget bedre kvalitet end deres rygte. Kun i udkanten af byerne og på landet kan der være asfalt- og grusveje af meget dårlig kvalitet med dybe huller, som man skal passe på. Visse lokaliteter kan være svære at finde. Så er det smart med detaljerede fysiske kort eller en satellitnavigation app. Man kan hjemmefra sørge for at finde både adresse frem - ikke alle adresser findes i app-kortene - og GPS koordinaterne.  Man betaler motorvejs- og brojafgift med vignette eller elektronisk opkrævning. Læg mærk til skilte. Det foregår automatisk ved lejebiler. Hastighedsgrænserne er næsten som i Danmark: 50 km i byer. 90 km på landeveje. 130 km på motorveje. Kør forsigtigt. Færdselsreglerne håndhæves strengt og bøder kan idømmes og opkræves på stedet. Promillegrænsen er 0,00 og ved forseelse tages kørekortet - også fra udlændinge. w414x9077Vejen over Carpater-bjergene fra området nær Fagaras og sydpå mod Bukarest, Transfagarasan, som set på TopGear, er en oplevelse for alle bilister. Det er en asfaltvej i fin stand, men uden autoværn af betydning. I alle tilfælde anbefales det, at man kører i et adstadigt tempo og ikke leger Jeremy Clarkson, eftersom der da er høj risiko for uheld.

4. Det er ret billigt og nemt at leje bil

De fleste store biludlejningsfirmaer er repræsenteret i de rumænske lufthavne, så det er nemt at finde en bil. Udvalget er rimeligt, dog flest Skoda'er og VW'er. Lejeprisen er billig og reserverer man bil forud på nettet er prisen endnu billigere. Bemærk, man kan ikke være sikker på at få ønskede bil-model, men en i samme klasse. Husk bil-forsikring, den lokale ekstraforsikring. Det kan ikke understreges kraftigt nok, sørg for forsikring for en sikkerheds skyld: Ikke alle veje i Rumænien er lige farbare, der er skovområder, der krydses af dyr - og der er mange vilde hunde og tamme køer som går rundt på vejene - og mange rumænere kører rimeligt vildt uden at se sig for og uden hensyntagen til andre bilister. Desuden er der periodisk trafikkaos med tæt og opmærksomhedskrævende trafik, i storbyerne. Det lyder vildt, men er dog ikke værre end mange andre steder ... Ved uheld: Alle former for færdselsuheld skal meldes til politiet. Få hjælp af en lokal. Læs mere: FDM om trafik i Rumænien.

5. Det er billigt at overnatte

w414x9988 Der er masser af hoteller og pensioner og priserne er ualmindeligt rimelige. Prislejet er 250-400 DKK, 30-50 EUR for tre-stjernede pensioner og hoteller af fin standard. Stort set alle steder er der fri wi-fi. Men man skal ikke forvente fitness eller spar til den pris. Man kan naturligvis bo endnu billigere end det på 1-2 stjernede pensioner. Eller dyrere på fem-stjernede hoteller for fra 700 DKK, 90 EUR, og opefter.

6. Der er god mad til rimelige priser

cluj_w_img_1676-1 Restauranter, cafeer og gadeboder er der nok af og de byder på alt fra solid, lokal, flødelegeret fed mad til lette internationale gourmetretter. Morgenmaden på hoteller og pensioner er fine; der er næsten altid yoghurt, ost, pålæg, æg - kogte og/eller spejlæg/røræg - og tomat, agurk og aubergine frisk eller tilberedt. Brødet er dog for det meste til gengæld helt hvidt blødt (sandwich) brød, langt fra det sundeste. Og typisk for østlande er der et større udvalg af kager til morgenmaden. De må frarådes, hvis man vil have en sund start på dagen. Dertil kaffe, te, vand og juice (eller saftevand).

7. Det er nemt at skaffe valuta

Som i de fleste vestlige lande er der nem adgang til banker og hæveautomater. Berejste anbefaler at man hæver euro (EUR) og så veksle på gaden for at sikre at man får en bedre vekslekurs. Den officielt fastsatte kurs er højere end kursen på gaden. Er man utryg ved det, kan man i stedet hæve lei (RON) i automaterne.

8. Prisniveauet er generelt lavt

En fordel for turister er, at de fleste (mad)varer er prisbillige. Undtagelsen er udenlandske luksusvarer. Man kan gøre gode køb, men vent ikke til lufthavnen, hvor priserne ikke er specielt billige.

9. Rumænien byder på fantastisk flot natur

w414x0243w414x9101 Der findes strækninger med triste flade landskaber og kedelige byer, men overvejende er der skøn og vild natur med bjergrige egne, nogle af Europas største skovområder, 13 nationalparker - og store sandstrande mod øst. Der er rige muligheder for at gå, cykle eller løbe ture. Naturen er spændende både over jorden og under jorden. Rumænien har flere spændende grotter og en verdensklasse kalkmine (i Turda).

10. Der er anderledes arkitektur

w414x0088 I Transsylvanien er der både speciel natur og arkitektur. Det er et eventyrligt område, hvor man kan bruge lang tid på at besøge slotte, borge, ruiner og middelalder-byer. w414x9388 Hovedstaden Bukarest med verdens næststørste bygning, Parlaments-bygningen, Folkets Hus, og anden interessant arkitektur fra mange tidsaldre er et besøg værd. Det er en international storby med mange seværdigheder og masser af liv og aktivitet.

Læs mere:

Rundtur i Rumænien dag 1: Cluj-Napoca, Transylvanien Rundtur i Rumænien dag 2: Sibiu. Dracula slottet. Brasov. Fagaras. Rundtur i Rumænien dag 3: Transfagarasan - vejen til skyerne Rundtur i Rumænien dag 4: Bukarest og Constanta Rundtur i Rumænien dag 5: Mamaia og Sinaia Rundtur i Rumænien dag 6: Sighisoara og Scarisoara Ice Cave Rundtur i Rumænien  dag 7: Turda, Salina Turda